Cum. May 3rd, 2024

Bir kişinin unsur kullanıp kullanmadığı nasıl anlaşılır?

İş yahut okul performansındaki düşüş, toplumsal etkileşimlerde sıkıntılar, finansal zorluklar ve alaka meselelerinin husus kullanımının gündelik hayata olan tesirlerinden olduğunu kaydeden uzmanlar, aile üyelerinin dikkat etmesi gereken işaretler olduğunu söylüyor. Madde kullanımını belirlemenin sıkıntı olabileceğini, lakin kimi işaretlerin gözlemlenebileceğini tabir eden Psikiyatri ve AMATEM Kliniği Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “İştah, uyku nizamı ve güç düzeylerinde ani değişiklikler, istemsiz kilo kaybı yahut artışı, gözle görülür zihinsel yahut fizikî uyum eksikliği üzere belirtiler unsur kullanımının işaretleri olabilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı ve AMATEM Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, bir kişinin husus kullanıp kullanmadığının nasıl anlaşılacağına ait bilgiler verdi.

Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, unsur kullanımını belirlemenin güç olabileceğini lisana getirerek, şöyle devam etti:

“Ancak birtakım işaretler gözlemleyebiliriz. Unsur kullanımı, ekseriyetle kişinin davranışlarında bariz değişikliklere neden olur. İştah, uyku nizamı ve güç düzeylerinde ani değişiklikler, istemsiz kilo kaybı yahut artışı, gözle görülür zihinsel yahut fizikî uyum eksikliği üzere belirtiler husus kullanımının işaretleri olabilir. Ayrıyeten, iş yahut okul performansındaki düşüş, toplumsal etkileşimlerde meseleler, finansal zorluklar ve bağlantı sıkıntıları da husus kullanımının gündelik hayata olan tesirlerine örnek olarak verilebilir.”

Madde kullanımı altında yatan nedenleri anlamak için terapi ve danışmanlık önemli

Madde kullanan bireylerin ruhsal yaklaşımlarının, ferdi gereksinimlere ve husus kullanımının ciddiyetine bağlı olarak değiştiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “Genellikle, unsur kullanımının altında yatan nedenleri anlamak ve bu nedenlerle başa çıkmak için terapi ve danışmanlık kıymetli. Uzmanlar, bireyin motivasyonunu artırmaya, ziyanlı fikirleri ve davranışları değiştirmeye, gerçekçi gayeler belirlemeye ve takviye sistemleri oluşturmaya odaklanan bilişsel davranışçı terapi ve motivasyonel mülakat üzere terapötik yaklaşımları kullanabilir.” diye konuştu.

Doğru takviyeyle kişi unsur kullanımını bırakabilir

Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, husus kullanan bir bireyin kendi azmiyle maddeyi bırakmasının mümkün olduğunu belirterek, şunları lisana getirdi:

“Ancak, husus bağımlılığı kompleks bir sorun olabilir ve profesyonel dayanak gerekebilir. Uzmanlar, bireylere unsur kullanımından vazgeçme sürecinde dayanak olabilir, tedavi seçeneklerini sunabilir ve motivasyonlarını artırabilir. Husus kullanımının bırakılması, bireyin kendisi için şiddetli bir çaba olabilir, lakin hakikat dayanakla ve uygun tedavi sistemleriyle başarılı olma bahtı artar.”

Madde kullanan şahsa ailesi nasıl yaklaşmalı?

Madde kullanan bir şahsa yaklaşırken, aile üyelerinin empati, dayanak ve anlayış göstermesi gerektiğini de tabir eden Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “İlk adım, açık irtibat kurmak ve hisleri tabir etmek. Aile üyeleri, eleştirel olmaktan fazla, bağımlılığın altında yatan sıkıntıları anlamaya çalışmalı ve yardım arayışında olduklarını net bir biçimde iletmeli. Profesyonel yardım aramak, tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak ve aile terapisi üzere destekleyici programlara katılmak da değerli. Aileler, unsur kullanımının tesirlerini anlamak ve bireyin tedavi sürecinde destekleyici bir rol oynamak için eğitim de alabilirler.” dedi.

Birden fazla tedavi yolları bir ortada kullanılabiliyor

Madde kullanımı tedavisinin, bireyin gereksinimlerine ve bağımlılık düzeyine bağlı olarak değişebildiğini de anlatan Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, tedavide birden fazla yolun bir ortada kullanıldığını ve bu tedavileri şöyle sıraladı:

  • Tıbbi tedavi: Bazı durumlarda, unsur bağımlılığı için tıbbi tedaviler kullanılabilir. Örneğin, nikotin yoksunluğu tedavisinde nikotin replasman terapisi yahut opioid bağımlılığında buprenorfin üzere ilaçlar kullanılabilir.
  • Psikoterapi: Bireylerin unsur kullanımının altında yatan nedenleri anlaması, ziyanlı fikirleri ve davranışları değiştirmesi için terapi değerlidir. Bilişsel davranışçı terapi, motivasyonel görüşme, aile terapisi ve küme terapisi üzere farklı psikoterapi prosedürleri kullanılabilir.
  • Destek kümeleri: Madde kullanımıyla uğraş eden şahıslara dayanak sağlayan kümeler mevcuttur. Bu kümeler, bireylere karşılıklı dayanak, paylaşım ve motivasyon sağlayarak tedavi sürecini kolaylaştırabilir.
  • Rehabilitasyon programları: Bazı durumlarda, bireylerin bağımlılığı aşması ve sağlıklı bir hayata dönmesi için rehabilitasyon programlarına muhtaçlık duyulabilir. Bunlar, kısa periyodik yahut uzun vadeli konaklamalı programlar olabilir ve bireylere tıbbi, ruhsal ve toplumsal takviye sunar.”

Uyuşturucu kullanımını arttıran birçok etmen var

Uyuşturucu kullanımını arttıran birçok etmen bulunduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “Bunlar ortasında, gerilimli ömür olayları ve güçlü ömür şartları, depresyon ve anksiyete üzere ruhsal problemler, uyuşturucunun kolay erişilebilir olması, arkadaş etrafında kullanımın yaygınlığı üzere çevresel etkenler, aile içi problemler, istismar, ihmal ve düşük sosyoekonomik durum üzere aile yahut çevresel faktörler, ilgili reklamlar ve medya tesiri ile genetik yatkınlık yer alıyor.” diye konuştu.

Her yaşta husus kullanımı görülebiliyor

Madde kullanımının her yaşta görülebildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Ancak, farklı yaş kümeleri ortasında farklı husus tercihleri ve kullanım oranları bulunabiliyor. Örneğin, 18-25 yaş ortası genç yetişkinlik periyodu unsur kullanımının en yaygın olduğu devirlerden biri. Bununla birlikte, 13-17 yaş ortası ergenlik devri de risk altında olan bir yaş aralığı. Çocuklar ve gençler ortasında ise alkol ve sigara kullanımı daha yaygın. Unsur kullanımı yaş aralıkları, kültürel ve coğrafik faktörlere, sosyoekonomik duruma ve başka değişkenlere bağlı olarak değişebiliyor.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen