Çar. May 8th, 2024


Cumhuriyet’in kalesi 100. Yıl Bayındır Süt Sürece Fabrikası kapılarını açtı

Soyer: “İzmir’in Cumhuriyet kalelerini inşa etmeye devam edeceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 350 milyon liralık öz kaynağıyla kurduğu, hem üreticiyi hem de tüketiciyi besleyecek 100. Yıl Bayındır Süt Sürece Fabrikası üretime başladı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına armağan edilen dev tesisin açılışında Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” kelamını hatırlatan Lider Soyer, “Bizim yolumuz Mustafa Kemal’in yoludur. Daima birlikte, İzmir’in Cumhuriyet kalelerini inşa etmeye devam edeceğiz. Ata’mızın heykelini de dikeceğiz, Cumhuriyet’in fabrikalarını da dikeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün”  vizyonu doğrultusunda imali tamamlanarak ülkeye ve kente kazandırılan Bayındır Süt Sürece Fabrikası açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla inşa edilen ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılına armağan edilen Bayındır Süt Sürece Fabrikası,  ulu lider Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” kelamıyla lisana getirdiği anlayış doğrultusunda kırsalda üretimi teşvik etmek ve istihdam imkanları yaratmak için üretime başladı. Açılış merasimine İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ve İzmir Köy Koop Birliği İdare Şurası Lideri Neptün Soyer’in yanı sıra CHP İzmir Vilayet Lideri Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu ve Murat Bakan, Bayındır Kaymakamı Emin Bayram, Bayındır Belediye Lideri Uğur Demirezen, Bayraklı Belediye Lideri Serdar Sandal, Narlıdere Belediye Lideri Ali Engin, Kemalpaşa Belediye Lideri Rıdvan Karakayalı, Torbalı Belediye Lideri Mithat Tekin, Seferihisar Belediye Lideri İsmail Yetişkin, Balçova Belediye Lideri Fatma Çalkaya, Tire Belediye Lideri Salih Atakan Duran, Beydağ Belediye Lideri Feridun Yılmazlar, Ödemiş Belediye Lideri Mehmet Eriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzTarım A.Ş. İdare Heyeti Lideri Ali İhsan Özgürman, İzTarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler, siyasi parti temsilcileri,  vilayet ve ilçe müdürleri,  meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, muhtarlar, meclis üyeleri ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Başkan Tunç Soyer, fabrikanın açılışına gelirken yolu, İzmirli çiftçiler tarafından kesildi. Konvoy ve çiçekler eşliğinde fabrikaya gelen Lider Soyer, konfeti, meşale ve sloganlarla karşılandı. Açılış öncesi zeybek ve dans şovları sergilendi.

“Milletimizin efendileri; bu fabrika sizindir”

Başkan Soyer konuşmasında çiftçileri, “milletin efendileri” kelamıyla selamladı. Soyer, ”Görüyorum ki gözlerinizdeki ışık fabrikamızı ışıl ışıl aydınlatıyor. Her birinizin içindeki heyecanı, coşkuyu çok düzgün okuyorum. Şunu çok güzel biliyorum. Burası yalnızca bir fabrika değil. Burası bir kale. Ve burayı İzmir Büyükşehir Belediyesi kurmadı. Bu kaleyi siz kurdunuz. Ellerinizle, tırnaklarınızla, alın terinizle kurdunuz. Burayı, gün ağarmadan uyanıp ak göğüsten süt sağan o nasırlı eller kurdu. Çatlamış parmaklarıyla tohum serpen, arık açan, ot biçen, cefakâr Anadolu bayanları kurdu. Burası yemeyip yediren, taşın suyunu sıkan, ömrünü toprağına adamış babalarımızın, dedelerimizin kalesi. Bu fabrika, İzmir’in dağlarını gece gündüz arşınlayan yiğit çobanlarımızın yapıtı. Cetlerimiz Cumhuriyeti nasıl kurduysa, biz de bu fabrikayı işte o denli kurduk. Güneşin alnında kavrularak, ter dökerek, soğukta tir tir titreyerek. Lakin mahzurları bir bir aşarak, sabrederek, inanarak. Nasıl ki bir kale taş taş, duvar duvar, burç burç kurulursa, biz de bu fabrikayı işte o denli kurduk. Şunu bilin ki, sizler ürettikçe, bu kale bu ülkenin topraklarını muhafazaya devam edecek. Milletimizin efendileri; bu fabrika sizindir” sözlerini kullandı.

Başkan Soyer fabrikanın ismini çiftçilerle koydu

Başkan Soyer, konuşmasında üreticilere seslenerek, “Bu fabrikanın ismini ‘100.Yıl Bayındır Süt Sürece Fabrikası koymaya var mısınız’ diye sordu. Çiftçilerin alkışları eşliğinde Lider Soyer fabrikanın ismini açıkladı.

“İkinci yüzyıla köy enstitüsüyle başlayacağız”

100 yaşındaki Cumhuriyetin üç büyük mana taşıdığını söyleyen Lider Soyer, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet, hâkimiyetin kayıtsız koşulsuz milletimize ilişkin olması demek. Cumhuriyetimiz, bayanların özgürleşmesi, bayan ve erkeğin eşit olması demek. Ve Cumhuriyet, ekonomik bağımsızlığımız demek. Cetlerimiz iktisadın bağımsızlığı için İzmir’de düzenlenen İktisat Kongresi’nden başlamak üzere dev adımlar atıyor. Az vakitte çok işler başarıyor. Fabrikalar kuruyor, tarımı büyütüyor, ülkeyi demir ağlarla örüyor, köy enstitüleri kuruyor. Halkın gücüne güç katarak, ülkenin gücünü büyütüyor.  Buradan bir müjde daha vermek istiyorum. 100.Yılın Köy Enstitüleri Tarım Okulu’nun da bu yıl içinde temelini atacağız ve ikinci yüzyıla köy enstitüsüyle başlayacağız.  Yazık ki bugün, yüz yıl sonra, köylünün, doğduğu cet topraklarını terk etmek zorunda kaldığı, çiftçilerimizin elindeki eserleri yollara döktüğü, kırsaldaki gençlerimizin, kentlerde karın tokluğuna iş aradığı bir devirdeyiz. Özcesi milletin efendilerinin yerinden yurdundan edildiği hüzünlü bir periyoda tanıklık ediyoruz. Biz, bu türlü bir devirde toprağımızın, insanımızın sesine kayıtsız kalamazdık; kalmadık. Çiftçimizin, çobanımızın alın terine sahip çıktık. Giderek artan maliyetlerin altında ezilen küçük üreticimizin yanında durduk.”

“Bu kale topraklarımız tekrar özgürlüğe kavuşsun diye var”

Konuşmasında iklim krizine dikkat çeken Lider Soyer, “Buğday, meyve, zerzevat üretilen bereketli ovalarımızda artık yalnızca mısır tarlaları var. Hükümetin ısrarla desteklediği bu üretimin ardında kimlerin olduğunu çok uygun biliyoruz. Kirli postallarıyla işgal edemedikleri topraklarımızı, artık tohumlarıyla gasp etmek istiyor emperyalizm. Ancak güzel bilsinler. İzmirli bu oyuna gelmez. Zira artık İzmir’de yükselen bir Cumhuriyet kalesi var. Bu kale, topraklarımız tekrar özgürlüğüne kavuşsun diye var.  Göreceksiniz, bu kale, yerli ve ulusal tohumlarımızı yine toprakla buluşturacak. Diğer bir tarımının mümkün olduğunu İzmir’den tüm dünyaya tüm Türkiye’ye gösterecek. Ne keyifli bize ki, İzmir’de ‘Başka bir tarım mümkün’ diyerek başlattığımız ihtilal, bu Cumhuriyet kalesinde ölümsüzleşti. Artık İzmir’de geçim sıkıntısı yaşayan tek bir çoban, umut ışığının söndüğü tek bir ağıl, rahmetin eksik olduğu tek bir tarla olmayacak” dedi.

“İzmir’de yaşayan milyonların besin güvenliğini teminat altına alıyoruz”

Milliyetçiliğin hamasetle olmayacağını belirten Lider Soyer, “Bu vatanı sevmek demek, onun dağlarını, ağaçlarını, derelerini korumak demektir. Bu cennet yurdun, toprağını yaşatmak, dağlardaki çoban ateşini korumak demektir. Yerli ve ulusal olana, bu ülkenin öz kıymetlerine sahip çıkmak demektir. Bizim için vatanseverlik budur.  Bu kalede İzmir’de yaşayan milyonların besin güvenliğini teminat altına alıyoruz. Çocuklarımız için sağlıklı süt, peynir, yoğurt üretiyoruz. İzmir’in refahını büyüterek, hakça, kardeşçe paylaşıyoruz ve ülkemizin topraklarını koruyoruz. Bu kentin Belediye Lideri olma vazifesini bir onur madalyası olarak göğsüme taktınız. Yaklaşık beş yıldır birlikte, omuz omuza İzmir aşkıyla çalışıyoruz. Bu yolda hiçbir vakit mazeret üretmedik. Asla yorulmadık. Zira aşkla çalışan yorulmaz. Aşkla çalışan gücünü direkt halktan alır. Tıpkı Ulu Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk üzere. İşte bu yüzden bizim yolumuz Mustafa Kemal’in yoludur. Daima birlikte, İzmir’in Cumhuriyet kalelerini inşa etmeye devam edeceğiz. Karış karış, adım adım bu toprakların rahmetini büyüteceğiz. Yüzyıl sonra cumhuriyetin mirasına, anısına sonuna kadar sahip çıkacağız. Ata’mızın heykelini de dikeceğiz, cumhuriyetin fabrikalarını da dikeceğiz. Asla yolundan dönmeden, müsaadeden ayrılmadan cumhuriyeti müdafaaya devam edeceğiz. Sevgili Ata’m asla vazgeçmeyeceğiz.  Size kelam; İzmir’de tek bir gencimiz hayallerinden vazgeçmeyecek. Çiftçinin, çobanın, üretenin yüzü hep gülecek. Bu toprakları rant çetelerine ve tohum monopollerine teslim etmeyeceğiz. Bayındır Süt Fabrikası İzmir’deki en yeni Cumhuriyet eserimizdir” formunda konuştu.

“Çok şükür hem üretime hem istihdama açıyoruz”

Bayındır Kaymakamı Emin Bayram, “Atatürk, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra birinci atağını İzmir İktisat Kongresi’nde başlatmıştı. Bağımsızlıktan sonra en kıymetli olay ekonomik bağımsızlıktır. Bölgemiz dünyanın en özel alanlarından biri. Buradaki en değerli varlığımız çiftçimiz. Türkiye’deki her eserin üretimini burada denemiş, birincileri gerçekleştirmiş, yenilikçi bir çiftçi yapımız var. Üreticilerin eserlerini işleyerek kalkındıracak bu proje için Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Umarım giderek büyüyerek önemli bir katkı sağlayacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Bayındır Belediye Lideri Uğur Demirezen, “Burası 1984 yılından beri kurulan tek sanayi imarlı arsasıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi burada çok hoş bir tesis kurdu.  Allah razı olsun, çok şükür hem üretime hem istihdama açıyoruz. Teşekkürler Tunç Liderim. Allah rahmetini artırsın. Ben ilçem ismine mahallî yöneticiler ismine burada yaşayan bir fert olarak teşekkür ediyorum” dedi.

“Üretici artık endüstricinin yumruğu altında ezilmeyecek”

Bayındır Furunlu Süt Kooperatifi Lideri Hasan Yaşar, “Atatürk’ün söylediği kelamı kendine misyon bilen ve biz çiftçiler için bir kale inşa eden Tunç Liderimize çok teşekkür ediyorum. Liderimizin kararlılığı bizler için bir umut kaynağı oldu. Bu fabrika yalnızca süt üreticilerine değil tüm kesime dayanak olacaktır. Üreticilerimiz artık sanayicilerin yumruğu altında ezilmeyecektir” halinde konuştu.

Açılışta konuşan Tireli üretici Songül Lider, “Buranın açılışı için çok heyecanlıyız. Ben genç çiftçiyim. Bir genç olarak üretim yapmak çok hoşuma gidiyor. Birçok dalda çalıştım lakin üretmeyi çok sevdim. Benim için en uygun meslek çiftçilikmiş. Liderimizin Öbür bir Tarım Mümkün takviyelerine başvurdum. Bir belediyenin parti ayrımı yapmaksızın üreticilere dayanak olduğunu gördüm. Çiftçilik desteklendiği sürece herkesin üreteceğini biliyorum. Ben çocuklarıma ürettiklerimi, sağlıklı eserleri yedirebiliyorum lakin artık bu sütlerden elde edilenleri İzmirliler de yiyecek. Biz geçimimizi sağlayabiliyorsak bu fabrikadan sağlayabiliyoruz” sözlerini kullandı.

Başkan Soyer, butona bastı, üretim başladı

Konuşmaların akabinde Lider Soyer, butona basarak Bayındır Süt Sürece Fabrikası’nda üretimi başlattı. Akabinde Lider Soyer ve beraberindeki heyet, fabrikanın tüm üretim ünitelerini gezerek bilgi aldı. Şenlik tadında düzenlenen fabrikanın açılış merasiminin akabinde Türk Halk Müziği sanatkarı Sümer Ezgü, sevilen türkülerini seslendirdi.

350 milyarlık dev yatırım

Başkan Tunç Soyer’in “Mera İzmir” projesi kapsamında çiftçiden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacağı Bayındır Süt Sürece Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İzTarım A.Ş. tarafından işletilecek. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen fabrika, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. 130 kişinin istihdam edildiği fabrika, günlük 100 ton süt sürece kapasitesine sahip. Bayındır Süt Sürece Fabrikası, 250 milyon TL’lik süreç hacmiyle, yıllık 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek.

Doğayla yüzde yüz uyumlu üretim modeli

Avrupa Hijyen Belgesi’ne sahip Türkiye’deki sayılı tesislerden biri olan fabrika, güç gereksinimini güneş gücü panelleriyle karşılayacak. Fabrikada atık su ziraî sulamada kullanılacak standartlarda arıtılacak. Mera İzmir projesinde belirlenen 5 bin 117 çobanın ürettiği küçükbaş sütünün buluşma noktası olacak fabrika, İzTarım tarafından piyasanın iki katına alınan sütleri katma kıymetli esere dönüştürecek. Fabrika ayrıyeten Süt Kuzusu projesiyle 30 ilçede çocuklara ikram edilen sütleri üretecek.

İzmir mozzarellasından İzmirli dondurmasına

Fabrikanın mandıra kümesi eserlerinde; kaşar, tulum ve feta, beyaz peynir dışında dünya piyasasında marka olmaya aday “İzmir mozzarellası” ve “burrata” üzere katma bedeli yüksek peynirler üretilecek. 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda birinci defa tanıtılarak beğeni toplayan ve büsbütün keçi sütünden yapılan “İzmirli Dondurma” da fabrikada üretilecek.

İki kümede üretilecek

Fabrikada süt kümesi ve mandıra kümesi olmak üzere eserler iki kümede üretilecek. Süt Kümesinde UHT Süt Kutu, UHT Süt Poşet ve Pastörize Süt Cam var. Mandıra Kümesinde ise İzmir mozzarellası (manda), burrata (manda), beyaz peynir (inek/keçi/koyun), feta peynir (keçi/koyun), kaşar peynir (keçi/koyun/manda), örgü, lisan, tulum peyniri (keçi/koyun/manda), kaşkaval/gravyer peyniri (inek/koyun/manda/keçi), dondurma (manda/keçi), kaymak (manda), tereyağı (inek/manda/keçi), yoğurt (koyun/manda), dondurma (keçi) bulunuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen