Cts. Nis 27th, 2024


Tekstil bölümü Avrupa Birliği ile entegrasyona hazırlanıyor 

 

Tekstil ihracatçıları firmalarını sürdürülebilirliğe hazırlıyor

 

Tekstil dalının maksadı sıfır karbon ayak izi 

 

Türkiye’nin ihracatta en katma kıymetli dalları ortasında yer alan dokuma bölümü Ege Bölgesi’nde sürdürülebilir ihracatın artması için çalışmalarını hızlandırdı.

 

Ege Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) tarafından “Tekstil Kesiminde Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” URGE projesi, 18 üye firmanın sürdürülebilirlik teması kapsamında kapasitelerini geliştirebilmek için Ticaret Bakanlığı dayanağıyla yürütülüyor.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Ege Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği İdare Konseyi Lideri Jak Eskinazi, global ısınmayı sanayi öncesi düzeylerin 1,5°C üzerinde sınırlamak için global yenilenebilir güç şurası kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkması gerektiğini hatırlatıyor.

 

“Bu, önümüzdeki altı yılı iklim uğraşında kritik hale getiriyor. Büyük ekonomiler ortasında yalnızca Çin 2030 yenilenebilir güç maksadına ulaşma yolunda ilerleyen tek ülke olarak öne çıkıyor. Paris Anlaşması’na taraf olan ABD, Avrupa Birliği, Çin, Hindistan ve Birleşik Krallık üzere büyük elektrik tüketicileri de dahil olmak üzere birçok ülke 2030 yılına kadar güneş ve rüzgar gücü üretim kapasitelerini artırmak için tezli amaçlar belirlemişti. Yeşil Mutabakat ile bu savlar daha da derinleşti. Lakin datalar birçoğunun bu amaçlara ulaşmalarını sağlayacak gerekli yıllık kapasite eklemelerine ayak uydurmakta zorlandığını gösteriyor. Çin, 2022’de gerekli 101 GW’lık kapasitenin yüzde 168’ini ekleyerek gayeye ulaşmakla kalmamış, tıpkı vakitte bu amacı kıymetli ölçüde aşmış. Fakat öbür ülkeler bu amaçların çok uzağında. ABD, Avrupa Birliği, Çin, Hindistan ve Birleşik Krallık toplu olarak global elektrik tüketiminin yüzde 60’ından fazlasını gerçekleştiriyor.”

 

Müşteriler sürdürülebilir eserleri giderek daha fazla tercih ediyor

 

Şirketlerin sürdürülebilir olma baskısını her geçen gün daha fazla hissettiğine değinen Lider Eskinazi, müşterilerin sürdürülebilir eserleri giderek daha fazla tercih ettikçe, karbon ayak izlerini azaltmak isteyen şirketlerin tedarikçilerinin sürdürülebilirlik gayretleri konusunda daha şeffaf olmalarını istediğini vurguladı.

 

“PwC’nin farklı dallardaki şirketler üzerinde yaptığı bir araştırma şirketlerin yüzde 96’sının müşterilerinin eserlerinin sürdürülebilirliğine ilgi duyduğunu ve yüzde 95’inin de bu eğilimin devam etmesini beklediğini ortaya koydu. Şirketlerin yüzde 75’inden fazlasının tedarikçilerin sürdürülebilirlik raporlamasına ait beklentileri son 12-18 ay içinde büyük ölçüde arttığını gösteriyor. Yüzde 92’den fazlası bu beklentilerin önümüzdeki bir yıl içinde artmaya devam etmesini bekliyor. Ege Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz tarafından 2021 yılında başlattığımız “Tekstil Dalında Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” URGE projemizi 2024 yılında tamamlamayı planlıyoruz. 18 üye firmamızın sürdürülebilirlik teması kapsamında faaliyetlerini geliştirebilmek gayesiyle Ticaret Bakanlığımız dayanağıyla yürütülen projelerde, farklı bahislerde danışmanlık hizmeti veriliyor.”

 

ETHİB’den Güç verimliliği, İklim değişikliği ile uğraş, Karbon ayak izi idaresi, Eser ömür döngüsü danışmanlık hizmeti 

 

Başkan Eskinazi, “Enerji verimliliği danışmanlığı 6 firma ile, İklim Değişikliği ile Mücadele/ ISO 14064 Kurumsal Karbon Ayak İzi İdaresi Danışmanlığı 9 firma ile ISO 14001 Etraf İdaresi Danışmanlığı ise 5 firmamızın iştiraki ile yürütüldü ve tamamlandı. URGE Projemiz kapsamında, 4. Danışmanlık hizmeti olan LCA (Life Cycle Assessment- Eser Hayat Döngüsü Değerlendirmesi) Danışmanlığı hizmeti 8 firmanın iştirakiyle ve 7 ay sürecek formda 2 Ekim 2023 tarihinde başlatıldı. Proje iştirakçisi firmalarda LCA danışmanlık faaliyeti çerçevesinde ISO 14040 ve ISO 14044 standardına uygun eserler için Beşikten Mezara LCA-Ürün Hayat Döngüsü Değerlendirmesi çalışması yapılması amaçlanıyor ve eser kompozisyonunda LCA senaryosu uygulanarak kıyaslama yapılması, hesaplanması ve raporlaması hedefleniyor.” diye konuştu.

 

Tekstil ihracatçılarının sürdürülebilirlik ajandası yoğun 

 

Jak Eskinazi, “Kurumsal Karbon Ayak izi danışmanlık hizmeti düşük ya da sıfır karbon stratejisi belirlemenin birinci adımı olarak iştirakçi firmalarımıza verildi. Sonraki bir adım olarak firmalarımızın müşterilerinden gelen talep ve muhtaçlık tahlili sonuç raporumuza bağlı olarak LCA danışmanlık hizmeti veriliyor. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında oluşacak gelişmelere ve firmalarımızın öteki pazarlarda yaşanan sürdürülebilirlik ile ilgili uygulamalara ve gelişmelere hazırlıklı olabilmelerini amaçlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde geri dönüşüm konusunda uygun bir kümelenme örneği olan ve döngüsel iktisada yaptığı yatırımlarla öne çıkan üye firmalarımızın ağır olduğu Uşak’ta bir dizi firma ziyaretlerini Ege Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz İdare Şurası üyeleri ve dal temsilcilerinin iştirakiyle gerçekleştirdik.” dedi.

 

Başkan Eskinazi, “Önümüzdeki periyotta Türkiye’nin de üyesi bulunduğu Milletlerarası Pamuk İstişare Komitesi’nin (ICAC), 2023 yılına ait Genel Heyet toplantısı 2-5 Aralık 2023 tarihlerinde Hindistan’ın Mumbai kentinde düzenlenecek. Ege Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimizi temsilen de İdare Heyeti seviyesinde iştirak sağlayacağız. Kelam konusu toplantıda pamuk üretim, tüketim ve fiyat projeksiyonun yanı sıra sürdürülebilirlik ile ilgili mevzular olmak üzere birçok oturum gerçekleştirilecek.” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen