Cts. Nis 27th, 2024


Eğitim ve kalkınmayı ‘Cumhuriyet meselesi’ gören Sabancı, seferberlik ruhunu zelzele bölgesine taşıdı

Türkiye’nin en geniş iştirakli toplumsal sorumluluk hareketi Sabancı Cumhuriyet Seferberliği ile Cumhuriyet’in 100’üncü yılının coşkusunu alanda çalışarak kutlamaya devam eden Sabancı Topluluğu, sarsıntı bölgesinin lokal kalkınmasına dayanak olacak manalı bir projeyi hayata geçiriyor. Hatay’da açılan Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile sarsıntı felaketi nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşların bölgeye geri dönmesi, gençlerin ve bayanların yine ekonomik ve toplumsal hayata kazandırılması, yeni iş fırsatları yaratılması, bölgede bulunan girişimcilerin Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemine entegre edilmesi amaçlanıyor. 

Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin açılışı, Sabancı Cumhuriyet Seferberliği aktiflikleri kapsamında gerçekleştirildi. 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında 2 yıl boyunca toplam
 22 bin Sabancı Gönüllüsü 48 kentte toplam 270 aktiflik düzenledi. İklim acil durumu ile gayretten toprak rehabilitasyonu ve fidan dikimine, biyoçeşitliliğe takviyeden okul yenilemeye, etraf temizliğinden gençlerin geleceğe hazırlanması ve bayanın iş gücüne iştirakine kadar pek çok alanda çalışmalar yapıldı. 

 

“HATAY, HER BİR CUMHURİYET SEVDALISININ, TÜM TÜRKİYE’NİN ‘ŞAHSİ MESELESİ’”

Açılışta konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Hatay’da böylesine özel bir projeyi hayata geçirmekten gurur duyduklarının altını çizerken, “6 Şubat sarsıntılarının acısını ve kederini hala derinden yaşıyoruz. 7 bine yakın Topluluk çalışanımız sarsıntılardan direkt etkilendi. Sabancı Topluluğu olarak, 21 çalışma arkadaşımızı ve çalışanlarımızın ailelerinden yaklaşık 1.000 kişiyi kaybettik. 2 bin 343 çalışanımız konutunu yitirdi. Öte yandan, bölgedeki vatandaşlarımız için tüm ekonomik ve toplumsal hayat yerle bir oldu. Bugün hâlâ, Hatay nüfusunun yaklaşık üçte biri kentlerinden uzakta. Şunu unutmamalıyız: Ulu Başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün meşhur sözündeki üzere; Hatay her bir Cumhuriyet sevdalısının, tüm Türkiye’nin, hepimizin ‘şahsi meselesi’” dedi. 

‘EĞİTİM’ VE ‘KALKINMA’ ÇAĞDAŞLAŞMANIN EN KIYMETLİ UNSURLARINDAN 

2021’de başlattıkları Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nin ortadan geçen kısa müddette Türkiye’nin en geniş iştirakli toplumsal sorumluluk hareketine dönüştüğünü hatırlatan Cenk Alper,
 “Sabancı Gönüllerimiz bu iki yılda toplam 120 bin saatlerini seferberliğe ayırdı. Müthiş bir özveriyle, fevkalade bir adanmışlıkla bu etkinliklerde yer aldılar. Bu topraklara olan sevgilerini, inançlarını gösterdiler. Cumhuriyeti kutlamanın ötesinde, Cumhuriyeti yaşattılar. Atatürk’ün bizlere bıraktığı mirasa sahip çıktılar. Bu yıl Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nin ana odağı da birer Cumhuriyet problemi olan ‘eğitim ve kalkınma’. Bu iki husus bugün zelzele bölgesinin de ana meselesi… Hatay’ı terk etmek zorunda kalanların geri gelmesini istiyorsak, onlara en kısa vakitte iş ve eğitim fırsatları sunmalıyız. Bu nedenle Sabancı Vakfı, 3 ay üzere çok kısa bir müddette Topluluk şirketlerimizle birlikte Hatay’da 3 okul açtı. Sabancı Gönüllülerimiz uzun bir müddettir burada. Büyük bir istekle saha etkinliklerimiz devam ediyor” dedi.

“9 AY BOYUNCA ALANDAN HİÇ AYRILMADIK, AYRILMAYACAĞIZ”

Açılışı gerçekleştirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile ilgili de konuşan Cenk Alper şunları söyledi: “Bu merkez; daima ilerlemenin, aklın, bilimin bir sembolü. Gençlerimize olan sonsuz inancımızın, bayanlarımıza ve girişimcilerimize verdiğimiz kıymetin net bir göstergesi. Habitat Derneği ile Topluluk şirketlerimiz Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz bu merkez Sabancı’nın ‘Bu topraklardan kazandığını, bu toprakların insanıyla paylaşma’ prensibinin bir örneği. Bu ülkeye verdiği kelamın bir karşılığı.”

Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile bölgede lokal bir kalkınma platformu oluşturacaklarını kelamlarına ekleyen Cenk Alper, “Özellikle gençlerimize ve bayanlarımıza iş kurma ve yürütme konusunda yeni yetkinlikler ve maharetler kazandıracağız. İş birliği ağları oluşturmalarını sağlayacağız. Eğitim programlarımız, hızlandırılmış mentorluk ve fikir geliştirme platformlarımızla, Sabancı Topluluğu’nun teknoloji ve insan kaynakları gücünü seferber ediyoruz. Bölgede gerçekleştirdiğimiz farklı etkinliklerle, Türkiye’de toplumsal kalkınmaya örnek olacak farklı bir modeli bu toprakların kullanımına sunuyoruz. Bugün Sabancı Topluluğu’nun üst idare takımı arkadaşlarım da Sabancı Gönüllüsü olarak burada. 9 ay boyunca tüm takım alandan hiç ayrılmadık. El uzatmaktan hiç geri durmadık. Bu toprakların değerini bilmeye devam edip, insanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. 100 yıllık Cumhuriyet’in 98 yılına şahitlik eden bir Topluluk olarak; bizim Cumhuriyet kıymetlerinden, Atatürk unsurlarından, aile olmaktan, birlik ve beraberlikten anladığımız tam olarak budur” dedi.

 

EDİTÖRE NOT:

1.000’e yakın Sabancı Gönüllüsü vazife alıyor

  • Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, Sabancı Gönüllüleri’nin özverili çalışmalarıyla 3 ay üzere kısa bir müddette tamamlandı. Teknoloji sınıfının kurulmasından, kütüphane seçkisine, duvar grafitilerinden peyzaj çalışmalarına kadar tüm çalışmalarda Sabancı Gönüllüleri etkin olarak yer aldı. 
  • Merkezde düzenlenecek eğitim programları da dahil edildiğinde, 1.000’e yakın Sabancı Gönüllüsü, Kuluçka Merkezi ile ilişkili çalışmalarda vazife almış olacak.

 

En az yarısı bayan olmak üzere 1.200 şahsa ulaşılacak

  • Uzun vadede sarsıntı bölgesinin mahallî kalkınmasına öncülük edecek formda tasarlanan Kuluçka Merkezi’ndeki etkinlikler geçtiğimiz günlerde başladı. Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin yanı sıra ve sarsıntı sonrası en çok göç alan vilayet olan Adana’da, projeye tahsis edilecek alanlarda gerçekleştirilen faaliyetlerle, zelzele bölgesindeki vatandaşlara yeni kuşak yetkinlikler kazandırılacak.
  • Proje kapsamında, Habitat Derneği tarafından “Gençler, Teşebbüsçüler ve Teşebbüsçü Adayları için Temel Girişimcilik” ve “Kadın ve Bayan Kooperatifleri için Dijital Pazarlama ve Finansal Risk Yönetimi” eğitim programları hayata geçirilecek. Kelam konusu eğitimlerle, en az yarısı bayan olmak üzere yaklaşık 1.200 şahsa ulaşılması hedefleniyor.

Başarılı fikirler ödüllendirilecek

  • Bununla birlikte Hatay’da toplam 3 gün sürecek ve yüz yüze gerçekleştirilecek bir ‘fikir kampı’ düzenlenecek. 80 iştirakçinin gruplar halinde çalışacağı aktiflik sonucunda, heyet tarafından seçilen 5 ekip, 6 hafta sürecek hızlandırma programına dahil edilecek. 
  • Bu programda, pazarlamadan, eser geliştirmeye, pazara ahenkten hukukî süreçlere kadar birçok bahiste Sabancı Topluluğu yöneticileri ve Sabancı Gönüllüleri’nden eğitim ve mentorluk dayanağı alacak kadrolar, programının akabinde gerçekleştirilecek Demo Günü’nde projelerini heyetin değerlendirmesine sunacak. Başarılı fikir sahibi 2 ekip toplam 100 bin TL büyüklüğünde hibe takviyesiyle ödüllendirilecek. 
  • Projenin İstanbul ayağında ise, İstanbul’daki üniversite kuluçka merkezlerinin, girişimcilerin ve gönüllülerinin iştirakiyle afet ve kriz idaresi odaklı bir ideathon (fikir maratonu) gerçekleştirilecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen