Paz. Nis 28th, 2024

Ericsson ConsumerLab: 5G Kullanıcıları Daha Uygun Temas İçin Ek Fiyat Ödemeye Hazır

 

  • 5G’li akıllı telefon kullanıcılarının %20’si, daha yüksek kalitedeki 5G hizmeti için bağlantı servis sağlayıcılarına (CSP) ek fiyat ödemeyi kabul ediyor.
  • 5G kullanıcılarının, stadyum, arena ve havaalanı üzere büyük yerlerde yaşadıkları temas sıkıntıları bağlantı servis sağlayıcılarını değiştirme olasılıkları üç kat artırıyor.
  • Ericsson CTO’su Erik Ekudden, ConsumerLab tarafından yapılan 5G araştırmasının şebeke Uygulama Programlama Arayüzleri (API) için iş potansiyelini artırdığını söylüyor.

Ericsson’un ConsumerLab raporuna nazaran, 5G’li akıllı telefon kullanıcıların beşte biri, daha yeterli ilişki gerektiren uygulamalarda artırılmış hizmet kalitesi ve farklılaştırılmış 5G kullanımı için bağlantı servis sağlayıcılarına %11’e varan bir ek fiyat ödemeyi kabul ediyor.

Kullanıcı memnuniyeti ve bağlılık odaklı ‘‘5G Pahası: Performansı Bedele Dönüştürmek” isimli raporda, dünya genelinde giderek artan sayıda abonenin keyif aldığı 5G teknolojisinin bağlantı servis sağlayıcıları için yaratabileceği potansiyel iş kıymeti tahlil ediliyor.

Rapor ayrıyeten müşterilerin stadyum, arena ve havaalanları üzere yerlerde 5G kontağıyla ilgili yaşadıkları memnuniyetsizliğin, diğer bir irtibat servis sağlıyıcıya geçme olasılıklarını üç kata kadar artırabileceğini gösteriyor. 

Bu kapsamlı araştırma, 2019’dan bu yana 5G kullanıcı pazarının gelişimini izleyen Ericsson’un araştırma serisinin bir kesimi. Dünya genelinde varsayımı 1,5 milyar kişinin görüşlerini yansıtıyor ve yaklaşık 650 milyon 5G kullanıcısı yer alıyor.

Araştırma, bilhassa 5G’yi erken benimseyen ülkelerde kullanıcı memnuniyetini etkileyen faktörlerin 5G kapsama alanından fazla görüntü akış kalitesi, taşınabilir oyun/görüntülü görüşme tecrübesi ve 5G sürat tutarlılığı üzere alanlara kaydığını gösteriyor.

Ericsson ConsumerLab Lideri Jasmeet Singh Sethi’ye nazaran, araştırmaya katılan 5G kullanıcılarının yaklaşık %37’si, bağlantı servis sağlayıcıların 5G paketlerinde daha fazla data kullanımı sunması karşılığında daha yüksek fiyat talep etmelerini olağan karşılıyor. Ericsson ConsumerLab Başkanı, hususla ilgili şunları söyledi: “İlginç bir halde, araştırmaya katılan 5G’li akıllı telefon kullanıcıların beşte biri, hizmet kalitesi istikametinden farklılaştırılmış bir irtibat tercih ettiğini belirtiyor. 
 Bu kullanıcılar, genel 5G performansıyla yetinmek istemiyor. Bilhassa şiddetli uygulamalar ve makul alanlar için özelleştirilmiş, yüksek kalitede ve daima bir ağ performansı arıyorlar. Araştırmaya nazaran, irtibat servis sağlayıcılarının bu imkanı sunması halinde kullanıcılar %11 oranında ek fiyat ödemeyi kabul ediyor.”

Sethi’ye nazaran 5G kullanıcı bağlılığının bir başka net göstergesi de, kullanıcıların kalabalık yerlerde ve büyük aktiflik yerlerinde yaşadıkları olumlu ve olumsuz temas tecrübeleri. “Bu noktada 5G kullanıcılarının birçoğu, kalabalık bir cümbüş yerinde ya da havalimanında yaşadıkları tecrübenin güzelleştirilmesini bekliyor. Birebir vakitte farklılaştırılmış bir kullanım tecrübesi sunulmasını talep ediyor. Bu yerlerde yaşadıkları deneyimden mutlu kalmazlarsa, daha âlâ 5G tecrübesini sunacak öteki bir bağlantı servis sağlayıcıya geçme ihtimalleri üç kat daha fazla oluyor” dedi.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Ericsson CTO’su Erik Ekudden, kullanıcıların beklentilerini karşılamak ismine şebeke Uygulama Programlama Arayüzlerinin (API) sunduğu imkanların altını çizdi. “İçinde bulunduğumuz 5G çağında, şebeke API’ları, yazılım ve uygulama geliştiricilere kullanımı kolay ve rahat arayüzler sağlıyor. Ayrıyeten şebeke özelliklerine de erişim imkanı sunuyor. Tüketicilerin yeni özellikler ve farklılaştırılmış hizmet kalitesi için ek fiyat ödemeye istekli oldukları göz önünde bulundurulduğunda, bu API’ların kesimi değiştirme potansiyeli olduğunu görüyoruz. API’lar, geliştiricilerin, yüksek kalitede kullanıcı tecrübesi sunması için 5G özelliklerine erişebildikleri bir ortam yaratıyor. Ayrıyeten API’lar, irtibat servis sağlayıcıların şebekelerinin potansiyel kıymetini ortaya çıkararak yeni gelir kaynakları yaratmalarını sağlıyor” dedi.

Raporla İlgili Ek Bilgiler

Raporda 4K, 360 derece görüntüleme, çoklu görüntü oynatma ve artırılmış gerçeklik (AR) üzere gelişmiş görüntü uygulamalarının 5G paketlerine dahil edilmesinin 5G kullanıcı etkileşimini ve buna bağlı taşınabilir data tüketimini nasıl artırdığı incelendi. 

5G kullanıcılarının gelişmiş görüntü uygulamalarında geçirdikleri müddet, son iki yılda ortalama %47 arttı. Ayrıyeten artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının günlük kullanıcı sayısı 2022’nin sonundan bu yana iki katına çıktı.

ConsumerLab raporunda dört bahis vurgulanıyor:

5G’de kullanıcı memnuniyeti artık sırf kapsama alanına bağlı değil. 5G’nin dış yerdeki kapsama alanı ve temas suratı, yeni kullanıcılar için hala kıymetli bir faktör. Lakin 5G’nin nüfusun % 80 ve daha fazlası tarafından kullanıldığı pazarlarda, uzun periyodik 5G kullanıcıları görüntü kalitesi, uygulamaların yükleme suratı üzere öbür faktörlere öncelik veriyor.

5G, kullanıcıları görüntü akışı ve artırılmış gerçeklik (AR) kullanımını yine şekillendiriyor. Yeni formatların kullanımı ve 5G bilgi kullanımı, bağlantı servis sağlayıcıların varlıklı medya içeriklerini 5G paketlerine dahil etmesiyle giderek artırıyor. 

5G’nin muhakkak yerlerdeki performansı, tüketici bağlılığında rol oynuyor. 5G’nin kullanılmaya başlamasından bu yana, araştırma kapsamındaki 28 pazarda yer alan kullanıcıların yaklaşık yüzde 17’si, 5G temas performansıyla ilgili problemler yüzünden bağlantı servis sağlayıcılarını değiştirdi. Stadyumlar, arenalar ve havalimanları üzere kalabalık yerlerde yaşanan 5G tecrübesi, kıymetli bir faktör. 

5G kullanıcıları, farklılaştırılmış ilişki tecrübesi için daha fazla para ödemeye hazır. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 20’si, farklılaştırılmış 5G irtibatı talep ediyor. Üst seviye irtibat kalitesine öncelik veren bu kullanıcılar, yüksek ağ performansı sunan bir 5G paketi için yüzde 11’e varan oranda ekstra fiyat ödemeyi kabul ediyor.

Metodoloji

2023’ün Mayıs-Haziran ayları ortasında gerçekleştirilen araştırmada, 28 ülkede 37.000’den fazla kullanıcıyla görüşüldü. Araştırma, 650 milyon 5G kullanıcısı da dahil yaklaşık 1,5 milyar kişinin görüşleri yer alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen