Cum. May 3rd, 2024


ERKEN EVRE GIRTLAK KANSERİNDE LAZER TEKNOLOJİSİ KONFOR SAĞLIYOR

Günümüzde teknolojik alanda yaşanan yeni gelişmelerin yansıması tıbbi alanda da gözlemleniyor. Bu başarılı gelişmeler kanser hastalığının teşhis ve tedavisinde değerli yarar sağlıyor. Daha ileri yaşlarda cinsiyet fark etmeksizin ortaya çıkabilen gırtlak kanseri en sık görülen baş-boyun kanserleri içerisinde yer alıyor. Birinci ve en besbelli belirtisi olan ses kısıklığının ortaya çıkması ile birlikte nefes darlığı üzere belirtilerin tabloya eşlik etmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor. Gırtlak kanserinin erken evrelerinde Kordektomi ismi verilen lazer cerrahi tedavisi hastalara değerli konfor sağlıyor ve tedavi muvaffakiyetini artırıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, erken evre gırtlak kanseri cerrahi tedavisi (Kordektomi) hakkında bilgi paylaştı. 

Bu teknoloji ile gırtlaktaki kansersiz kısımlar etkilenmiyor

Gırtlak kanseri nefes almak, konuşmak ve yutmak için kullanılan gırtlak kısımlarını yahut ses tellerini etkilemektedir. Kordektomi, erken evre gırtlak kanserinin görülmesi nedeni ile ses tellerinin bir kısmını yahut tamamını çıkaran cerrahi bir prosedür olarak tanımlanmaktadır. Bu cerrahi sayesinde erken evre gırtlak kanserlerinde, gırtlağın kansersiz kısımları etkilenmeyecek ve hastada kalacak formda yalnızca kanserli alan çıkarılabilmektedir. Çok ender durumlar dışında uzunluğunda hava deliği açılmadan gırtlak kanserinden kurtulma bahtı sunmaktadır.

Ses ve yutma işlevleri korunuyor

Ses tellerinde yahut gırtlakta sonlu kısımları etkileyen erken evre kanserlerin (evre1-evre2) çıkarılmasına yardımcı olmaktadır. Kanser gırtlağın rastgele bir yerinde başlayabilir. Yaygın bir baş ve boyun kanseri çeşidi olan gırtlak kanseri, gereğince erken tespit edilirse, yalnızca kanserli alan büsbütün çıkartılarak kür sağlama ihtimali artar. Tedavinin ana maksatlarından biri, bilhassa kanser erken evredeyken gırtlağın ses-yutma işlevlerinin korunmasına yardımcı olmaktır. Bu noktada, ameliyat yahut radyoterapi tek başına kanseri tedavi etmek için kâfi olabilir. Fakat daha büyük tümörlerde bütün gırtlağın alınması cerrahisi kemoterapi ve radyoterapi dahil olmak üzere çeşitli tedaviler gerektirebilir. Gırtlakta titreşen ve konuşmayı sağlayan ses telleri vardır. Üç kısmı bulunur. Şu halde sıralanabilir;

     • Glottis, ses tellerini içeren orta kısım

     • Supraglottis, ses tellerinin üzeri

     • Gırtlağı nefes borusuna bağlayan ses tellerinin altındaki subglottis

Kordektomi, sıklıkla uygun cerrahi görüntüleme sağladığı için glottisteki tümörler için bir tedavi seçeneğidir. Lakin uygun ve sonlu büyüklükte erken evre supraglottik tümörlerde de uygulanabilmektedir. Lazer kordektomi evre T1 yahut evre T2 olarak kabul edilen erken tümörleri olan hastalara uygulanabilir. T1, yalnızca ses tellerinde bulunan ve ses tellerinin hareketlerini değiştirmeyen bir tümörü tabir eder. Sağ yahut sol ses telindeki bir tümöre T1a denir. Her iki ses telindeki tümöre T1b denir. T2 ise ek olarak ses teline yakın olan bir alana yayılım sonucu olur, lakin belirli şartlar altında lazer kordektomi uygulanabilir.

Ameliyat bu mevzuda tecrübeli gruplar tarafından yapılmalı

Kordektomi sürecinde cerrah tümörü, onu çevreleyen sonları ve çabucak bitişiğindeki sağlıklı dokuyu çıkaracaktır. Bu, ameliyat hiçbir kanserli dokunun geride kalmamasını sağlamak için yapılır. Boyun bölgesinde lenf bezi metastazı varsa bu ameliyattan fazla açık boyun cerrahisi ile kanser çıkarılması ameliyatı yapılır.  Kordektomiden sonra yaklaşık 1 yıl ses kısıklığı kesin olacaktır. Fakat alınan doku ölçüsü ve yapılan cerrahinin genişliğine nazaran daha az ses kısıklığı gelişme yahut kompanse olma durumu bulunmaktadır. Yaklaşık 6 ay ile 1 yılın sonunda hastaların büyük çoğunluğu gırtlak yapılarının birden fazla anatomik olarak var olduğu seslenimi başarabilmektedirler. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen