Cts. May 4th, 2024

ERZURUM VE ERZİNCAN’DA ZİRAÎ DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR

 

Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları’nın ham unsur tedarik meselesine takviye olabilmek ismine kurulan Mezra Ziraat tarıma elverişli olmasına karşın işlenmeyen yerleri ülke iktisadına kazandırmak ve bölge çiftçisini çağdaş tarıma yöneltmek gayesiyle çalışmalarını sürdürüyor. Hakikat uygulamalar ve yüksek teknolojiyle bölge topraklarındaki randıman günden güne artıyor. Erzurum’da atıl olan, kentin en büyük çiftlik işletmesini satın alarak hayvancılığa da başlayan şirket, bölgenin et ve süt hayvancılığı piyasasına taraf vermeyi hedefliyor. 

 

Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları’nın ham unsur tedarik problemine takviye olabilmek ismine kurulan Mezra Ziraat AŞ, hem bu sorunu ortadan kaldırmak hem de tarıma elverişli olmasına karşın işlenmeyen toprakları ülke iktisadına kazandırmak ve bölge çiftçisini çağdaş tarıma yöneltmek emeliyle çalışmalarını sürdürüyor. Şeker pancarı üreticiliğine katkı sağlamayı ve çağdaş tarım sistemlerini kullanarak bölge çiftçisine örnek olmayı amaçlayan ve çalışmalarının karşılığını kısa müddette alan Mezra Ziraat AŞ, bölgede başlatılan yenilikçi tarım uygulamalarını bölge çapına yaymak ve ünite maliyetleri en az düzeye indirerek verimliliği artırmak için yeni projeler geliştiriyor.

 

PANCAR HASADINDAN BEKLENEN: “60 BİN TON” 

Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Sivas bölgelerindeki çiftçilere önderlik ederek şeker pancarı ekimi, yetiştirilmesi ve hasadı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapan Mezra Ziraat AŞ, 2018 yılında 4 bin dekarla başladığı üretime bugün 12 bin 500 dekarla devam ediyor. Bu üretim ölçüsüyle Erzurum Şeker Fabrikası’nın ham husus muhtaçlığının %10-12’lik kısmını karşıladıklarını tabir eden Mezra Ziraat Genel Müdürü Eyüp Demir, “Mezra Ziraat olarak, 2022 üretim döneminde 8 bin dekarlık ekim alanı ile yaklaşık 40 bin ton pancar üretimi gerçekleştirdik. 2023 yılında ise ekim alanımızı 12 bin 500 dekara ulaştırdık. Aralık ayı itibariyle bu yılki hasadımızı 60 bin ton civarı bekliyoruz. 2024’te ekim yapacağımız toplam alan 18 bin dekara ulaşacak” dedi.

 

“HAYVAN ÇİFTLİĞİNİ GÜNEŞ GÜCÜ SİSTEMLERİYLE DONATTIK”

Erzurum’da öncelikle et hayvancılığı olmak üzere, süt hayvancılığına da geçilerek büyümeyi hedeflediklerini belirten Mezra Ziraat AŞ Genel Müdürü Eyüp Demir, “Bu kararla birlikte Erzurum’da atıl olan, kentin en büyük çiftlik işletmesini satın alarak besiciliğe başladık. Çiftliğimiz, 3 adet AB standartlarına uygun ahırı, etrafındaki bin 500 dekar sulu toprağıyla bölgede gibisi olmayan bir tesis. Birebir vakitte ahırlarımızın çatılarını Güneş Gücü Sistemleri ile donattık, tesisimiz kendi gücünü de kendi üretiyor ” dedi. Demir: ”400 adet çeşitli et ırklarından besi hayvanıyla faaliyete başladık bugün sayı giderek artıyor. 2024 yılında bin 200 adet büyükbaş hayvanın ahırda olmasını planlıyoruz, uzun vadede amacımız ise 5 bin hayvanla üretim yapmak.” Tabirlerini kullandı.

 

“BÖLGEYE 750 MİLYON TL’LİK HACİM KAZANDIRACAĞIZ”

Bir yandan hayvancılığa girerken öteki yandan da Lisanslı Depoculuk ve Yem Fabrikası kurma yahut satın alma faaliyetlerine de başladıklarını söyleyen Demir, bölgeye istihdam katkısı verdiklerini, geçen yıl 55 kişi olan çalışan sayısının hayvancılık ve başka yeni faaliyetlerle birlikte 100’e çıktığını, Mezra Ziraat olarak orta vadede 200 kişilik daimi, 200 kişilik de mevsimlik işçi istihdamı gerçekleştireceklerini söz etti. Demir, “Tüm bu çalışmalarımızla 2024 yılına geldiğimizde Sukkar Şeker Üretim AŞ’ye 18 bin dekar alanda şeker pancarı üretip işletmeye verecek, Hayvancılık ve Lisanslı Depoculuk’la da Erzurum iktisadına yaklaşık 750 milyon TL’lik hacim kazandıracağız” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen