Cts. May 4th, 2024


Fırat Neziroğlu Şahmeran Dokuması Yaptı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Memleketler arası Tarsus Şenliği dünyaca ünlü milletlerarası dokuma sanatkarı Fırat Neziroğlu’nu ağırladı. Fırat Neziroğlu, Şahmeran efsanesi eşliğinde Tarsus Müzesinde süper bir dokuma Show’una imza attı. Sahnede her ilmekte yüzyılları aşıp günümüze kadar gelen dokumanın kıssasını işleyen Fırat Neziroğlu, Şahmeran’ın topraklarında geçmiş ile bugün ortasındaki bağı gözler önüne serdi. Şahmeran dokumasını ilmek ilmek işleyen Neziroğlu, büyüleyici bir dokuma performansı sergiledi. Fırat Neziroğlu; “Tarsus’a birinci sefer geldim. Hem tarih hem de kültürel bakımdan çok güçlü topraklar. Mersin’in köylerini ziyaret ettim. Tanıştığım bireyler ve gördüğüm dokumalar beni yeni bir keşif seyahatine çıkardı.  Burada olmaktan çok büyük keyif aldım” dedi.

Derya Baykal’dan Makrome Atölyesi

Uluslararası Tarsus Şenliği bilhassa mesken hanımlarının yıllardır yakından takip ettiği Derya Baykal’ı ağırladı. Ekonomik ve pratik tahliller üreterek geri dönüşüm takviyeli çalışmalarını takipçileriyle paylaşan Derya Baykal, iştirakçilere çanta imali ve makrome mumluk üretimi ile ilgili workshop gerçekleştirdi. Tarsus’un sokaklarında lezzet keşfi yapan Derya Baykal ayrıyeten şenlik kapsamında kentte açılan stantları de ziyaret etti.

Dilara Koçak  Zeytinyağını Anlattı

Uzman diyetisyen Dilara Koçak Milletlerarası Tarsus Şenliğinde ‘Tarsus’ta Zeytinyağı ile Büyümek ve Ölmez Ağacın Hikayesi’ isimli söyleşisiyle Tarsus Müzesi’nde sahne aldı. Koçak, coğrafik işaret tescilli eserlerden Tarsus ilçesine has Sarıulak zeytinyağını tanıttı. Zeytinyağının yararlarını ve tüketim halini anlattı. Koçak;  “Festivale çok büyük bir ilgi var. Mersin’in her yerinden ve etraf vilayetlerden Tarsus’a ağır bir iştirak var. Çok büyük bir zenginliğimiz, kültürel mirasımız var. Hepsini evvel tüm Türkiye’ye sonra bütün dünyaya anlatan elçilerden biri olmak, katkım olduysa ne memnun bana” dedi.  

Festivale Son Gününde de Ağır İlgi Devam Etti

2.Uluslararası Tarsus Şenliği son gününde Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu, Ruhi Koçak, Mustafa Teke, Veyis Avcı, Uğurcan Metin, Tülühan Tekelioğlu, Meral Seçer, Melih Demirel, Barış İnce, Remzi Karabulut, Hikmet Öz, Erkan Özaydın, Erkmen Özbıçakçı, Mustafa Erdoğan, Selehattin Özbozkurt, Yakup Boncuk, Merih Özyaşaroğlu, Hakan Bulut, Dr. Halil Atılgan, Uğur Pişmanlık, Ahmet Yeşil, Doç. Dr. Veli Mert, Dr. Öğr.Üyesi Onur Erol’u gün uzunluğu süren workshop, atölye ve söyleşi programlarında ağırladı. Şenliğin son gününde ayrıyeten İran, Yunanistan, Moldova ve Ukrayna Halk Dans Toplulukları da şovlar gerçekleştirdi. Tüm kentte açılan mozaik, yağlı boya üzere sanat stantları halkla buluştu. Gün uzunluğu ziyaretçileriyle buluşan ekolojik pazarlar, yamaç paraşütü aktifliği, slow food yeryüzü pazarı, bisiklet çeşidi parkuru, lokal bayan üretici statları ve kent tipleri da son günde unutulmaz bir tecrübe yaşattı. Şenlik kapanış konserini ise ünlü müzikçi Melek Mosso yaptı. Sahnede lisanlardan düşmeyen müziklerini seslendiren hoş müzikçi Tarsuslulara unutulmaz bir şenlik kapanışı yaşattı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen