Çar. May 1st, 2024


Cumhuriyeti’mizin 100. Yılı’nda FOLKART’ın hazırladığı Muhteşem  ATATÜRK STANDI 29 EKİM’DE Folkart Gallery’de ziyarete açılıyor.

 

KUVÂYİ ULUSALA DESTANI’NDAN

Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Ulusala Destanı’ndaki unutulmayan bir dizeden ilham alınan ve hazırlanışı tam yedi yıl süren; Proje Direktörlüğü’nü Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in yaptığı stant “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” ismini taşıyor.

 

CUMHURİYETİ’MİZE HÜRMET DURUŞU

Folkart İdare Heyeti Lideri Mesut SANCAK, Folkart’ın Kurumsal Toplumsal Sorumluluk Projesi olarak yıllardır hazırlandıkları bu çok değerli standın, Cumhuriyeti’mizin 100. Yılı’na bir hürmet duruşunda bulunma ve Mustafa Kemal Atatürk’e minnet gösterme gayesi taşıdığını belirtti.

 

YAYIMLANMAMIŞ FOTOĞRAFLAR

Folkart Gallery “Karanlıkta Akan Bir Yıldız” isimli özel bir Atatürk standı açıyor. Yıllardır tamamlanması için büyük çaba gösterilen stantta, Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de birinci sefer kamuoyu ile paylaşılan 150 adet yayımlanmamış fotoğrafıyla birlikte, Atatürk’ün kullandığı, bilinmeyen birçok nesne de bulunuyor.

Bu nesneler ortasında Atatürk’ün sigara katmanları, bastonu, kravatı üzere örnekler yer alıyor. Atatürk’ün birtakım bireylere imzaladığı fotoğraflarla birlikte yerli ve yabancı fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar, standın dikkat cazip kısmını oluşturuyor.

 

YAZIŞMALAR, MADALYALAR, ÖZEL EŞYALAR

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özel yazışmalarının orjinalleri, el yazması mektupları, madalyalar, en kritik anlardaki telgrafları, standın bir öteki dikkat alımlı ögeleri ortasında. Stantta, Atatürk’ün kendi el yazmaları, annesi Zübeyde Hanım’ın mektubu, Atatürk ile ilgili periyot afişleri, dokümanlar ve birçok dönemsel gazete ve mecmua örnekleri, yüz yıl evvel kullanılan Cumhuriyet ve Atatürk için üretilmiş çok özel nesneler yer alıyor.

 

ATATÜRK’E MİNNET GÖSTERMEK

Sergi için bir basın lansmanı yapıldı. Sunuculuğunu ünlü tiyatro sanatkarı Volkan Severcan’ın yaptığı aktiflikte konuşan Folkart İdare Şurası Lideri Mesut Sancak, uzun yıllardır yaptıkları çalışmalar, katıldıkları müzayede ve gibisi teşebbüsler sonucunda, Türkiye’nin en kıymetli Atatürk Koleksiyonu’na sahip olduklarını ve bununla gurur duyduklarını söyledi. Mesut Sancak, çok büyük emek verilerek hazırlanan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk”adlıbu standın, Cumhuriyeti’mizin 100. Yılına büyük bir hürmet duruşunda bulunmak ve Atatürk’e minnet göstermek olduğunu lisana getirdi.

 

REKOR ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Sancak, 2018 yılında açılan Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal standını 220 bin kişinin ziyaret ettiğini anlatan Sancak, yeni açılacak sergiyi ise 300 – 400 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

Sancak, Folkart Gallery’deki stantları kaç kişinin ziyaret ettiğini bilhassa takip ettiğini belirterek, “Folkart olarak kaç metrekare inşaat yaptığımız, kaça sattığımız, ne kadar ciro yaptığımız üzere sayılardan daha çok Folkart Gallery ziyaretçilerimizin sayıları, gösterilen ilgi bizleri keyifli ediyor” dedi.

 

“ATATÜRK TANINSIN, BİLİNSİN, ANLAŞILSIN”

Sancak, “Sergimizi çok insanın gezmesini çok istiyorum. Herkes Atatürk’ü tanısın, yaptıklarını görsün, bilsin. Cumhuriyet’in ne sıkıntı kaidelerde kurulduğunu beşerler anlasın ve bütün Türkiye’nin bu serüveni görmesini arzuluyorum. Standımız Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlik yıllarından başlıyor. Büyük Taarruz’a hakikat gidiyor ve ilerliyor. Ve en sonda Atatürk’ümüzün yaşlı ve ebediyete intikal ettiği zamanki yatağında yüzünden alınan maskı da var. Bilhassa en son modül beni çok fazla etkiliyor” halinde konuştu.

Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili önemli bir koleksiyona sahip olduklarını dikkat çeken Mesut Sancak, “Bu yapıtları bir müzeye dönüştürmek için çalışma başlattık. Bir kaç yıl içinde İzmir’e hoş bir müze kazandırmak istiyoruz” dedi.

 

GURUR KAYNAĞI

Serginin kendilerini çok heyecanlandırdığını, gururlandırdığını lisana getiren Folkart Genel Müdürü Metin Sancak ise “Cumhuriyetimizin 100. yılı olması nedeniyle bu standın değeri katbekat artıyor. Bu stant için yıllardır çalışıyoruz. Bu yapıtları tek çatı altında toplayabilmek 7 yıl aldı. Şu an gördüğünüz eserler koleksiyonumuzdaki toplam yapıtların yalnızca yüzde 25’idir” diye konuştu.

 

KURTULUŞUN GÖRSEL BÜTÜNLÜĞÜ

Sergi Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’nın “hasta adamı” diye nitelendirilip, 1918 yılı sonlarında neredeyse vefat döşeğinde olarak tanımlandığı bir periyot ile çok sıkıntı şartlarda sürdürülen Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyeti’mizin kuruluşunun birinci yılları ortasındaki çok büyük serüveni, görsel bir bütünlükle yansıtıyor.

 

KOLEKSİYONERLERİN İSTEKLİ DESTEĞİ

Folkart Gallery, ayrıyeten bu özel stantla ilgili Türkiye’nin pahalı Atatürk koleksiyonerlerinden de istekli dayanak aldı. İzmir’de halka fiyatsız sunumu Nisan 2024’te sona erecek bu değerli stant bir Folkart Yapımı olarak, evvel Ankara, sonra İstanbul’da sanatseverlerin karşısına çıkacak.

 

SERGİ KÜNYESİ

“Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk”

Proje Yöneticisi: Fahri Özdemir

Küratör: Özdemir Erdem

29 Ekim 2023 / 31 Mart 2024

Folkart Gallery / İzmir

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen