Per. May 16th, 2024


Avrupa Kurulu Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin (YBYK) Bölgeler Meclisi Başkanlığına oy birliğiyle seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Strazburg dönüşünde Adnan Menderes Havalimanı’nda basın mensuplarıyla bir ortaya geldi. Lider Soyer, “Strazburg’da yaşadıklarımız İzmir’in bilinirliği, farkındalığı konusunda da çok değerli bir sonuç doğurdu. Herkes İzmir’i konuşuyor, herkes İzmir’i merak ediyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Avrupa Kurulu Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçilmesinin akabinde kente döndü. Fransa’nın Strazburg kentindeki seçimle Avrupa’nın en değerli siyasi makamlarından birinin başkanlık misyonuna getirilen Lider Soyer, ayrıyeten resmi olarak Kongre Lider Vekilliği vazifesini üstlenme hakkını da elde etti. Bölgeler Meclisi Başkanlığını 2 buçuk yıl boyunca sürdürerek Avrupa’da daha demokratik ve adil mahallî idareler tesis edilmesi tarafında liderlik üstlenecek Lider Soyer, Adnan Menderes Havalimanı’nda basın mensupları ile bir ortaya geldi. 

 

“Herkes İzmir’i konuşuyor, herkes İzmir’i merak ediyor”

“Çok gururlu ve heyecanlıyım” diyerek kelamlarına başlayan Lider Soyer, “Hakikaten büyük bir gurur. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken Türkiye’nin bu düzeyde Avrupa Konseyi’nde temsil ediliyor olması çok değerli. Zira Bölgeler Meclisi 46 ülkeden 130 bin lokal yöneticinin temsil edildiği bir yapı ve bu yapının meclis başkanlığını üstlenmek sahiden büyük bir gurur. Hani deriz ya coğrafya yazgıdır, biz Avrupa’yla bu yakınlıkta yaşamaya devam edeceğiz. Avrupa Birliği’nin aldığı kararları, süreçlerin içinde yer almadığımız için yalnızca uygulayan durumunda kalıyoruz. Lakin bu vazife sayesinde yasama süreçlerinin içinde yer almak, orada yükümüzü koymak mümkün olabilecek. AB ile Avrupa Kurulu ile çok daha yakın alakalar kurmamız kelam konusu olacak. Diliyorum ki buradan kentimiz de memleketimiz de çok yararlar çıkarsın. Bunun için canla başla çalışacağız. En azından dün, evvelsi gün Strazburg’da yaşadıklarımız İzmir’in bilinirliği, farkındalığı konusunda da çok değerli bir sonuç doğurdu. Herkes İzmir’i konuşuyor, herkes İzmir’i merak ediyor” dedi. 

 

“Ben artık yalnızca İzmir’i temsil etmiyorum”

Başkan Soyer, ayrıyeten basın mensuplarının yönelttiği soruları da cevapladı. Yeni misyondan ötürü tebrik alıp almadığını sorulması üzerine konuşan Lider Soyer, “Hem toplumsal medyadan hem telefonla onlarca, yüzlerce bildiri aldım. Teşekkür ediyorum. Bu, şu anda Türkiye’nin Avrupa Kurulu nezdindeki en büyük koltuğu. Ben yalnızca İzmir’i temsil etmiyorum. Ben, Türkiye’nin oradaki hakkını, hukukunu korumak için de çaba edeceğim. En büyük uğraş alanının demokrasi ve barış olduğunu düşünüyorum. Türkiye büyük bir kaosun ortasında. Her tarafımızda savaş, yangın var. Çok güç bir periyottan geçiyoruz. Bu periyotta barışı ve demokrasiyi perçinleyecek, onu güçlendirecek adımlar atmamıza imkan verecek bir koltuk olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

“İzmir Batı ile daha yakın yaşayacak”

“Yeni vazifenizin İzmir’e yansıması nasıl olacak?” sorusunu cevaplayan Lider Soyer, “İzmir her vakit Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olmuştur. Bu perçinlenmiş oluyor. İzmir Batı ile daha yakın yaşayacak. Biz Türkiye ile Avrupa ile ilgili alınan kararları daha yakından takip etme fırsatı bulacağız. Fonlardan, hibe kaynaklarından çok daha rahat haberdar olacağız. Türkiye’deki mahallî idarelerin Avrupa Kurulu nezdinde daha fazla yer bulabilmelerini, daha fazla kendilerini anlatabilmelerini sağlıyor olacağız. Velhasıl; 130 bin lokal yöneticinin temsil edildiği bir yapı olduğu için Türkiye’nin tüm lokal idareleriyle de Avrupa Kurulu ortasında köprü kuracağız” tabirlerini kullandı. 

 

Avrupa’nın en değerli makamlarından

5 Mayıs 1949 tarihinde kurulan tertip Avrupa Kurulu 46 üye ülkenin 830 milyon vatandaşının ayrımcılığa karşı çaba, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kültürel çeşitliliğin savunulması, cinsiyet eşitliği üzere temel insan haklarını koruyor. Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi (YBYK) ise Avrupa Kurulu’nun siyasi organları ortasında yer alıyor. Lokal yahut bölgesel bir yönetimde, seçim ile misyona gelmiş temsilcilerden oluşan Kongre, 46 üye devlete bağlı 130 binden fazla mahallî ve bölgesel idareyi temsil eden 612 üyeden oluşuyor. Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin karar alma süreçleri Lokal İdareler Meclisi ve Bölgeler Meclisi olmak üzere iki farklı meclis içerisinde yürüyor. Türkiye’den büyükşehir belediyeleri, meclisleri ve vilayet özel yönetimler Bölgeler Meclisi’nde temsil ediliyor. İlçeler ve beldelerin ise Kongre’nin Mahallî İdareler Meclisi’nde temsil hakkı bulunuyor. Kongre Lideri ve bu her iki meclisin liderleri Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin idaresindeki en kıymetli 3 aktör ortasında yer alıyor. Bu 3 lider Kongre’nin karar alma ve idare süreçlerinde ortak sorumluluğa sahip bulunuyor. Bölgesel ve kentsel gelişmeyi temsil etmek ve savunmak ismine Avrupa siyasi diyaloğunda çok kıymetli bir misyonu olan Kongre Bölgeler Meclisi Başkanlığı savaşlar, iklim krizi, salgınlar, aşırılık, toplumsal adaletsizlik ve tüm dünyada demokratik kıymetlerin gerilemesi üzere yalnızca bölgesel olmayan lakin kentleri ve lokal idareleri de derinden etkileyen global krizler karşısında problemlerin tahlili ismine değer taşıyan bir siyasi diyalog platformu olarak vazife yapıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen