Paz. Nis 28th, 2024


Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu’nun çatısına GES kuruluyor

Tire’ye pak güç yatırımı

  • Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu’nun çatısına yapılacak GES (Güneş Güç Santrali) projesinin mukavelesi imzalandı. Proje “Kamu Güç Performans Sözleşmesi” kapsamındaki birinci uygulama olacak.
  • İmza merasiminde konuşan Lider Soyer, 2030 yılına kadar İzmir’de sera gazını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini belirterek “İzmir’de kurduğumuz GES’ler sayesinde elektrik gücü üretiminde yüzde 540 üzere rekor bir oranda artış̧ sağladık. Bu çalışma ile Tire Belediyemiz yıllık elektrik gücü muhtaçlığının yüzde 50’sini karşılayacak” dedi.

İzmir’de dünyada ESCO olarak bilinen Türkiye’de ise “Kamu Güç Performans Sözleşmesi” olarak düzenlenen mevzuatla Türkiye’de birinci kez bir çatı GES (Güneş Güç Santrali) kurulacak. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, İZENERJİ, İZGÜNEŞ şirketleri ve Tire Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilecek projenin kontratını imzaladı. Kamu kaynağı harcamadan inşa edilecek GES projesinin Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesindeki imza merasimine İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Tire Belediye Lideri Salih Atakan Duran, Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı Tanıtım Eğitim Etüt Dairesi Başkanlığı Uzman Yardımcısı Veysel Atasoy, İZENERJİ İdare Konseyi Lideri Ali Ercan Türkoğlu, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Bin 350 kilovat şurası güce sahip ve yılda bir milyon 890 bin kilovatsaat güç üretecek santral ile ilçe belediyesi elektrik gücü masraflarında kıymetli oranda tasarruf sağlayacak.

Başkan Soyer’den iklim krizi vurgusu

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, proje ile Tire Belediyesi’nin yıllık güç muhtaçlığının yüzde 50’sinin karşılanacağını söyledi. Bu örnek projeyi tek bir kuruş kamu kaynağı harcamadan İzmir’e kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirten Lider Soyer, “İklim krizi ve beraberinde gelen güç krizi artık hayatın merkezinde. Ülkemizin farklı yerlerinde yaşanan sel felaketlerinde 9 canımızı kaybettik. Popülist siyasetçiler sel manzaralarının siyasetçilerin zafiyeti olarak gösterilmesi için elinden geleni yapıyor. Fakat şunu bilmeliyiz ki bu felaketlerle daha çok yüzleşeceğiz. İklim krizi tüm kentlere maalesef ağır bedeller ödetecek. Bu gezegenin üzerinde yaşamaya devam etmek istiyorsak, onu sevmek yetmez. Gezegenimiz hasta ve biz onu güzelleştirmek zorundayız. Ulu Başkanımız Mustafa Kemal’in de dediği üzere ‘Biz doğayı korudukça, o da bizi korur.’ İşte biz bu yüzden, İzmir’de tabiatımızla uyumlu bir hayatı en temel unsurumuz olarak kabul ediyoruz.”

“Elektrik gücü üretiminde yüzde 540 artış̧”

2030 yılına kadar İzmir’de salınan sera gazını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini anlatan Lider Soyer, “2019 yılında İzmir için aşkla yola çıkarken, bu hoş kenti daha da güzelleştireceğimize kelam verdik. Seçim beyannamemizde 165 proje yer alıyordu. Bugün alnımız ak bir halde diyebiliyoruz ki; ‘Söz verdik, yaptık.’ 165 vaadimizin 144’ünü yani yüzde 87’sini tamamlamış olmaktan onur duyuyoruz. Bu 165 proje ortasında yalnız kentimizin değil, dünyamızın geleceğini ilgilendiren çok büyük işlere imza attık. ‘İzmir’i iklim krizine dirençli bir kent yapacağız’ dedik. Bu yolda hiçbir vakit durmadık. Mazeret değil icraat ürettik. ‘İzmir yüzünü güneşe dönecek’ dedik. Kelamımızı tuttuk. Belediyemizin hizmet binalarının çatılarında GES kurulumları yaptık. Belediyemize ilişkin binalar tükettiği enerjiyi çatısından karsılar hale geldi. Üretimini tamamladığımız GES’ler sayesinde elektrik gücü üretiminde yüzde 540 üzere rekor bir oranda artış̧ sağladık. Daima birlikte İzmir’e bir Cumhuriyet yapıtı daha kazandırdık” diye konuştu.

“GES ile yeşil enerjiyi kentimize kavuşturacağız”

Tire Belediye Lideri Salih Atakan Duran ise projenin ehemmiyetine değinerek şunları söyledi: “İhtiyacımız olan elektriği üretirken tabiata ve etrafa olan sorumluluklarımızı da göz gerisi etmememiz gerekiyor. Yeşil güç üretimi tam olarak burada devreye giriyor. Yarınlarımız için yaşadığımız gezegeni daha yaşanılır kılmak, gelecek kuşaklara pak bir dünya bırakmak, etrafa hassas olmak ve kaynaklarımızı daha da verimli kullanmak için yeşil güç üretimini tercih etmemiz gerekiyor. GES de bu döngünün başında geliyor. Stadımızın çatısına kurulacak olan GES ile yeşil enerjiyi kentimize kavuşturmanın sevinci içerisindeyiz. Hiçbir maddi külfet altına girmeyeceğiz. Üretirken kazanan bir model.”

“Mevcut binaları güzelleştirerek yüzde 35-40 oranında tasarruf yapmak mümkün”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Tanıtım ve Etüt Dairesi Başkanlığı Uzman Yardımcısı Veysel Atasoy da projenin ardında büyük bir emeğin olduğunu vurgulayarak, “Kamu bina ve hizmetleri de yüksek güç tasarruf potansiyeline sahip olması nedeniyle öncelik verdiğimiz alanlardan. Kamu binalarında güç tasarruf potansiyelinin belirlenmesi gayesiyle bakanlığımız güç verimliliği etütleri gerçekleştirdi. Ve yüzde 35’lik güç tasarruf potansiyeli olduğunu gördük. Yani yalnızca mevcut binaları güzelleştirerek yüzde 35, yüzde 40 oranında tasarruf yapmak mümkün. Yenilenebilir güç ile gereksinimimizi karşılayabiliriz. Böylelikle hem iklime, hem ülke iktisadına hem kamu iktisadına önemli yararlar sağlamak mümkün” dedi.

“Kurumlarımız bütçelerini kullanmadan tesis sahibi olabiliyor”

İZENERJİ İdare Heyeti Lideri Ali Ercan Türkoğlu da, “Avrupa kentlerinden geri kalmayacak biçimde dünyamızın temel sorunu iklim krizine kalıcı tahliller bularak bu alanda İzmir’i öncü kentler ortasına taşıdık. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile güçte yap-işlet-devret modelini tanım eden kamu güç performans mukavelelerinin en başarılı uygulamasını ortaya koyduk. Kurumlarımız bütçelerini kullanmadan tesis sahibi olabiliyor” diye konuştu.

İlçe belediyesine devredilecek

3 ay içerisinde tamamlanması hedeflenen GES santralinin projesini İZGÜNEŞ şirketi yapacak. Bin 350 kilovat konseyi gücü bulunacak santralin yılda bir milyon 890 bin kilovatsaat güç üretme potansiyeli olacak. Projenin ödemesi 15 yıl boyunca garanti edilen tasarruf ile sağlanacak. Tesis 15 yıl sonra bedelsiz olarak Tire Belediyesi’ne devredilecek. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen