Cum. May 3rd, 2024


Hücreden itibaren Türkiye’de üretilecek ilk
 biyoteknolojik ilaçta AbdiBio imzası olacak

 

ABDİ İBRAHİM’DEN BİR BİRİNCİ DAHA

 

Türk ilaç bölümünün 21 yıldır başkanı olan Abdi İbrahim, daima ve kararlı bir halde biyoteknoloji alanına yatırım yapmaya devam ediyor. Şirket, dünyanın sayılı biyobenzer ilaç geliştirici şirketlerinden İspanyol mAbxience ile teknoloji transferi mutabakatı yaparak, kanser tedavisinde kullanılan ve hala ithal edilen bir ilacı bundan bu türlü AbdiBio bünyesinde üreteceğini açıkladı. 

Abdi İbrahim İdare Şurası Lideri Nezih Barut, kelam konusu teknoloji transferinin, bu alanda hücreden kesin esere Türkiye için bir birinci olacağını vurgulayarak, “Ülkemizin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio ile yalnızca ülkemizde değil dünya pazarlarında da var olmayı hedefliyoruz. Abdi İbrahim’in biyoteknoloji alanında da başkan olma tezinde kritik bir eşiği simgeleyen bu muahede ile ülkemizin çok muhtaçlığı olan ve ithal edilen bir kanser ilacının hücreden başlayarak Türkiye’de üretimini gerçekleştireceğiz” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN düzgünleştiren gücü Abdi İbrahim, biyoteknoloji alanında bir unsur daha imza atıyor. Abdi İbrahim’in lisansör iş birliği yürüttüğü, dünyanın önde gelen biyobenzer geliştirici şirketlerinden İspanyol mAbxience ile imzalanan teknoloji transferi mutabakatı ile yalnızca ithalat yoluyla temin edilen bir kanser ilacının üretimi, bundan bu türlü AbdiBio’da gerçekleştirilecek.

 

Metastatik kolorektal kanser, beyin tümörlerinin içinde en sık rastlanan ve tedavisi en sıkıntı olan beyin tümörü (glioblastoma multiforme) ve serviks kanseri tedavilerinde kullanılan ilacın Türkiye’de üretilmesini sağlayacak olan teknoloji transferinin “hücreden itibaren” olması, bir başka deyişle direkt monoklonal antikor (mab) molekülünün üretiminin gerçekleştirilmesi, biyoteknoloji alanında Türkiye için bir birinci olma özelliği taşıyor. Türkiye’de kritik yeri olan bu biyoteknoloji eserini Abdi İbrahim bütün basamaklarıyla yerelleştirecek. Eserin Türkiye’de üretilmesi sayesinde iktisada katkı sağlanırken, ithal eserlerde karşılaşılan tedarik sorunlarının aşılması ile de hastanın ilaca erişimi kolaylaşacak. Eserin ülkemizde üretimi için teknoloji transferi çalışmalarının 2024’te başlaması ve 2026 yılının ortasında ise Türkiye pazarına sunulması planlanıyor.

 

Abdi İbrahim’in biyoteknoloji vizyonunda bir dönüm noktası

 

Abdi İbrahim İdare Şurası Lideri Nezih Barut, mutabakatın değerine işaret ederek şu bilgileri verdi: “Ürünleri dünyanın dört bir yanında 100’den fazla ülkede kullanılan mAbxience şirketi ile lisansör iş paydaşlığımız 2012’den bu yana devam ediyor. Biyoteknoloji eserlerinde en kritik evre, hücreden protein elde edilen süreçtir. Bu teknoloji transferi ile proteini de kendimiz üreterek bütün kademeleriyle bir biyoteknoloji eserini yerelleştiriyoruz. Hücreden itibaren üretim kabiliyeti son derece kritik bir adım zira ilaç hammaddesinde dışa bağımlılığı azaltarak ülke iktisadına de olumlu katkı sağlıyor. Bu muahede hem Türk ilaç dalı ismine hem de Abdi İbrahim’in biyoteknoloji alanında başkan şirket olma seyahatinde son derece kıymetli bir dönüm noktasıdır.”

 

İthal bağımlılık azalacak, ilaca erişim kolaylaşacak

 

Nezih Barut sözlerine şöyle devam etti: “AbdiBio olarak dünya ölçeğinde tecrübeli takımlarımızla çalışıyoruz. Ülkemizin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olma özelliğini taşıyan AbdiBio’da, küresel standartlarda gerçekleştirdiğimiz üretimle yalnızca ülkemizde değil birebir vakitte dünya pazarlarında da var olmayı hedefliyoruz. Bu muahedeyi bu amacımız çerçevesinde değerli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Kutu bazındaki hacmi yalnızca yüzde 10 olan ithal ilaçlar, ülkemiz ilaç pazarında kıymet bazında yüzde 45’lik bir hisse alıyor. İthal olan biyoteknolojik ilaçların toplam ithal ilaçlar içindeki hissesi ise yüzde 37. Ülkemizde ithal biyoteknolojik ilaçlar için yaklaşık 18 milyar TL harcanıyor. Hücreden itibaren olması nedeniyle ‘mab’ eserlerde bir birinci olacak teknoloji transferi mutabakatı sonucunda yerli üretime geçtiğimizde, kelam konusu kanser ilacının ithalatının büyük oranda azalmasını ve hastaların ilaca erişiminin kolaylaşmasını hedefliyoruz. Abdi İbrahim olarak, geleceği ve hayatı güzelleştirme seyahatimizde birincilere imza atmayı sürdüreceğiz.” 

 

mAbxience Global Ticari Yöneticisi Jurgen Van Broeck ise bahisle ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Abdi İbrahim ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği, biyoteknoloji alanındaki uzmanlığımızı global çapta genişletme taahhüdümüzün kıymetli bir adımıdır. Gerçekleştireceğimiz teknoloji transferi biyofarmasötik üretim yeteneklerinde büyük bir sıçramayı simgeliyor. mAbxience olarak Avrupa ve Güney Amerika’da GMP onaylı tesislerimizle, küresel seviyede entegre biyo-üretim tahlilleri sunma konusunda öncü bir pozisyona sahibiz. Şirketin; CDMO (Sözleşmeli Geliştirme ve Üretim Organizasyonu), hücre çizgisi geliştirme, süreç geliştirme ve büyük ölçekli üretim alanlarındaki deneyiminin bu iş birliğinde değerli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Biyofarmasötik alanda bu düzeyde bir inovasyonu ve kendi kendine yeterliliği Türkiye’ye getirmekten heyecan duyuyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen