Cts. Nis 27th, 2024


Kemeraltı çarşısı yılbaşına hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri ve TARKEM İdare Konseyi Lideri Tunç Soyer, yeni idare heyeti üyelerinin belirlendiği TARKEM Genel Konsey Toplantısı’nda Kemeraltı’nda yapılan altyapı ve üstyapı çalışmalarını anlattı. 6 hafta sonra aydınlatması, üst örtüsü, birinci iki etapta tamamlanan sokaklarıyla daha hoş bir Kemeraltı’na İzmirlileri davet edeceklerini belirten Lider Soyer, “Görkemli bir yılbaşı kutlaması tasarlıyoruz. İnsanları dünyanın en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezinde kutlamaya davet edeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kamu, sivil toplum ve özel kesim işbirliğiyle kentin tarihi bedellerini, kültürel mirasını korumak ve geliştirmek için 2012’de kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ’nin (TARKEM) 2022 yılı Olağan Genel Heyet toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri ve TARKEM İdare Heyeti Lideri Tunç Soyer’in yönettiği toplantıda yeni periyodun idare şurası üyeleri aşikâr oldu.

“TARKEM Türkiye’nin en verimli yapılanmalarından biri”

İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde UNESCO Dünya Mirası amacıyla çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Lider Tunç Soyer, “TARKEM tahminen de Türkiye’nin en verimli ve en çok izlenmesi gereken yapılanmalarından biri. İzmir’in göz bebeği Kemeraltı’nın gelecek yıllara taşınmasıyla ilgili çok kıymetli bir misyon yüklenmiş durumda ve her geçen gün sağlıklı büyümesini sürdüren bir yapı. Emek veren ve bugünlere gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“Yılbaşında Kemeraltı’nda görkemli bir kutlama yapacağız”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kemeraltı’nda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Lider Soyer, şunları söyledi: “Adına Kuşaklama Projesi dediğimiz bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yaptığımız yatırım yaklaşık 700 milyon liranın üzerinde. 4 etaplı bir çalışma. Birinci 2 etabı 6 hafta sonra bitecek. Sonrasında 3. ve 4. etap için çalışmayı sürdüreceğiz. Kadifekale’den, İkiçeşmelik’ten gelen yağışlar Kemeraltı çanak pozisyonunda olduğu için esnafın dükkanını basardı. Artık bunu büsbütün ortadan kaldıracak bir çalışmayı sürdürüyoruz. Adeta Kemeraltı’nın caddelerinin, sokaklarının altında yeraltı ırmakları oluşturuyoruz. İşin zorluğu şurada ki; oradaki yağmur suyu, pis su, elektrik, telefon kablosu, bütün bunların kesilmeden işin devamı gerekiyor. O nedenle gece sürdürülen bir çalışma bu. 6 hafta sonra birinci 2 etap bitmiş olacak. Bu süreç boyunca Kemeraltı Esnaf Derneğimiz ve muhtarımız inanılmaz dayanak verdiler. Çok teşekkür ediyorum. Yeniden onların teklifiyle bu yılın son faaliyetini de şöyle planladık; İzmir’de yılbaşında Cumhuriyet Meydanı’nda, Gündoğdu Meydanı’nda kutlama yapardık. Bu sene İzmirlileri Kemeraltı’na davet edeceğiz.”

“Türkiye için örnek bir model”

6 hafta sonra aydınlatması, yılbaşı süslemeleri, üst örtüsü, iki etapta tamamlanan sokaklarıyla daha hoş bir Kemeraltı’na İzmirlileri dâhil edeceklerini belirten Lider Soyer, kelamlarını şöyle tamamladı: “Hazırlıklara başladık. Görkemli bir yılbaşı kutlaması tasarlıyoruz. İnsanları dünyanın en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezinde kutlamaya davet edeceğiz. 6 hafta sonra hepinizi bekliyoruz. Hakikaten Kemeraltı İzmir’in kalbi. Bu kalbe adeta daima birlikte bir masaj yapıyoruz. Damarlarını açıyoruz, gençleştirmeye çalıştırıyoruz. Bu İzmir için çok değerli bir teşebbüs, Türkiye için örnek bir model.”

Faaliyet, bilanço ve finansal sunum

Kemeraltı bölgesinin geleceğini parlak bir formda şekillendirmek ve İzmir’i dünya çapında tanınan bir tarihi merkez haline getirmek için bir vizyon oluşturduklarını belirten TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, 2022 yılının faaliyet raporunu aktardı. Hizmete alınan Şehit Yakınları ve Gaziler Konuk Konutu, Sakin Yer Agora, Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Konutu projelerinden örnekler veren Genel Müdür Sergenç İneler, Zeybek Anı Konutu ve Kültür Merkezi ile Tarihi Pasaj Restoran’ın açılışa hazır hale getirildiğini belirtti. İneler, ayrıyeten tarihi çarşıda onarımı devam eden projelere dair bilgi verdi. Oturumda bilanço ve finansal tablolara ait de sunum yapıldı.

TARKEM’ de yeni dönem

Toplantıda TARKEM İdare Kurulu’nda 2023-2026 yılları ortasında vazife yapacak isimler belirlendi. Listede Lider Tunç Soyer, Alp Avni Yelkenbiçer, Aydın Buğra İlter, Ayşegül Kurtel, Deniz Barçın, Ece Elbirlik Ürkmez, Fadıl Sivri, Hasan Eke, İlknur Rodoplu, İshak Şikar, Necip Kalkan, Salih İhtimam, Semih Girgin, Serdar Dağıstan ve Sergenç İneler yer aldı. Genel Konsey Toplantısı’nın akabinde yeni idare konseyi üyeleri ortasında vazife dağılımı yapıldı.

TARKEM hakkında

TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.) paydaşlığı yüzde 51’ini kamunun (Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi), sivil toplumun (İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Deniz Ticaret Odası, ESİAD, İZSİAD, EGİAD vb.), yüzde 49’unu İzmir’e ve Kemeraltı’na gönül vermiş beşerler olmak üzere 176 ortağın oluşturduğu, Kemeraltı ve Etrafı (Kemeraltı, Kadifekale, Basmane) Kentsel Yenileme Alanını canlandırmayı amaçlayan bir kamu-özel işbirliği yapısı olarak faaliyet gösteriyor.

UNESCO Dünya Miras Süreksiz Listesi’ne 14 Nisan 2020 tarihinde eklenen İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Alan İdare Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık belgesinin hazırlanmasına ait olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile TARKEM ortasında 5 Mayıs 2020 tarihinde bir protokol imzalandı. TARKEM, bu protokol uyarınca İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Alan İdare Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık evrakının hazırlanması konusunda yetkilendirilmiş olan kurum pozisyonuna geldi. 

22 yapı ile ilgili çalışmalar sürüyor

TARKEM, Kemeraltı ve Etrafı Kentsel Yenileme Alanı’ndaki kent bedellerinin korunması ve topluma kazandırılması hedefiyle toplam 19 gayrimenkul projesi kapsamında 22 yapı ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Proje çalışmalarını ise İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde belirlenmiş 19 alt bölgeden öncelikli olarak seçilmiş Basmane Bölgesi, Kestelli Bölgesi ve Havralar Bölgesi olmak üzere 3 bölge üzerinde ağırlaştırdı.

2023 yılı Ekim ayı prestiji ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete sunduğu Sakin Yer AGORA, Şehit Yakınları ve Gaziler Konuk Konutu ile Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Meskeni yapılarının açılışları İzmir Büyükşehir Belediye Lideri ve TARKEM İdare Konseyi Lideri Tunç Soyer tarafından yapıldı.

2023 yılı sonuna kadar Tarihi Pasaj Restoranı ve Zeybek Anı Konutu ve Kültür Merkezi’nin açılışı yapılacak. Şu anda Tarihi Kent Merkezi’nde 5 onarım uygulaması devam ediyor. 2024 yılı içerisinde onarım uygulamalarının tamamlanması ve bölgeye yönelik pasaj restoranları, konuk konutları, müzeler, anı konutları, ofisler üzere uygun fonksiyonlar ile hayata kazandırılması hedefleniyor. 2025 yılının sonuna kadar ise 7 yapının daha onarım uygulamasının tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen