Paz. May 5th, 2024

Büyükakın: Hayali olmayanın geleceği de olmaz

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, gençlerin kodlama, yenilikçi akıl ve içsel bilişsel zekâyla yetişmeleri için değerli eğitim adımları atmaya devam ediyor. Cumhuriyetin 100. yılında da kendi yazılımlarını yazacak teknolojiyi yakalayan gençleri desteklemeye devam eden Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda gelişen teknolojiyi süreç içinde takip eden Kocaeli Robotik Kodlama Atölyeleri Projesini (KODELİ) hayata geçirdi. Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen merasimde, hayata geçirilen 330 Robotik Kodlama Atölyesi’nin tanıtımı yapıldı.

Program öncesinde Ulusal Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile beraberindekiler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.  Ziyaret ve tanıtım programına Ulusal Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, AK Parti Vilayet Lideri Şahin Talus, AK Parti Vilayet Bayan Kolları Lideri Yasemin Özdemir, AK Parti MKYK Üyeleri İlyas Şeker ve Davut Coşkun Şiviloğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Lideri İbrahim Karaosmanoğlu, Kent Kurulu Lideri Ali Korkmaz, ilçe belediye liderleri, Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü

Ömer Akmanşen, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Vilayet Sıhhat Müdürü Yüksel Pehlevan, Gençlik ve Spor Vilayet Müdürü Gökhan Yavaşer, Eğitim-Bir Sen Kocaeli Şube Lideri Şahin Yaşlık, siyasi partilerin vilayet liderleri, ilçe ulusal eğitim müdürleri, bakanlık genel müdürleri, okul idarecileri ve öğretmenler katıldı. Cumhuriyet’in 100. yılında Cumhuriyeti ebediyen yaşatacak gençlere 330 Robotik Kodlama Atölyesi armağan ettiklerini söyleyen Lider Büyükakın, ‘’Hayali olmayanın geleceği de olmaz. Türkiye’nin yeni yüzyılını bu çocuklar kodlayacak’’ dedi. Bakan Tekin de 2 bine yakın okulda Bilişim Teknolojileri laboratuvarları kurdukları bilgisini verdi.

 

“DÜNYAYI BİLGİYİ KULLANANLAR YÖNETECEK”

Programın açılış konuşmasını yapan Lider Büyükakın, her şeyin bir hayalle başladığını söyledi. Hayali olmayanın geleceğinin de olmayacağını lisana getiren Lider Büyükakın, “Biz daima yaptığımız projelerde geleceği düşündük. Yarınlar için nasıl bir miras bırakacağımızı, çocuklarımızın nasıl ayakta kalacağını ve Türkiye’nin yeni yüzyılını nasıl hazırlayacaklarını düşündük. ‘Biz belediyeyiz yol yaparız, köprü yaparız’ demedik. ‘Yarın ne olacak?’ dedik. Vaktinde okuryazarlığı arttırmak ne ise bugün ise bugün kodlama o demek. Birçok proje gerçekleştirildi. Birinci proje 2009 yılında hayata geçirildi. O devir her çocuğa bir bilgisayar programı vardı. O programı Kocaeli’de uygulamaya karar verdik. Onlar kendi çocuklarına bilgisayar vererek geleceğe hazırlıyorlar biz de bu kentin çocuklarını hazırlayalım dedik. Her sene ilkokulu bitirip ortaokula geçen çocuklara bilgisayar verdik. Daha sonra yerini tabletlere bıraktık. Daha sonra Fatih Projesine örnek olan Akıllı Tahta Projesini yaptık. Sonra tüm ülkeye yayıldı. Artık tablete ulaşmak o kadar sıkıntı değil. Yaygınlaştı, devam olarak kodlama sınıfları oluşturmaya başladık. Dünya bilgiyi kullananların yönettiği yere yanlışsız gidiyor” diye konuştu.

 

“GENÇLERE GÜVENİYORUZ”

Gençlere sevgisini ve inancını lisana getirerek konuşmasına devam eden Lider Büyükakın, “Gençler sizi seviyoruz ve güveniyoruz. Sizlerin gelecekte daha güçlü olmanız için uğraş sarf ediyoruz. Sizin daha başarılı olmanız için daima çalışmaya devam ediyoruz. Daha da düzgününü nasıl yapacağımızı değerlendirdik. Bizim vizyonlarımız var. 2023’e geldik. 2053 ve 2071 vizyonlarımız var. Yarınlarda daha güçlü olacağız. Yarın biriniz bir yazılım yazdığınızda tüm dünyanın kullanabileceğini düşünün. Keşfetmek azmiyle üretirseniz bu yarın gerçekleşecektir. Türkiye’nin yüzyılını tamamladık. Geçmiş yüzyılı bize armağan edenleri, şehit ve gazilerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere rahmetle anıyoruz. Asıl Cumhuriyeti sevenler, gelecek yüzyılda Cumhuriyeti çok daha güzel noktaya taşıma tezinde olmalı. Bilgiyi üreten bilim adamlarının ortanızdan çıkması halinde bu mümkün olacak” dedi.

 

“KOCAELİ, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR”

Başkan Büyükakın’ın akabinde kürsüye gelen Vali Yavuz ise Kocaeli’nin bilim, sanayi ve teknoloji kenti olduğunu vurguladı. Vali Yavuz, “Kentimiz bilim, teknoloji ve sanayi konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir gelişme sağlıyor. Bu kenti daha âlâ bir noktaya taşımak için ağır bir mesai harcıyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ediyoruz. Bu yüzyıl diriliş yüzyılıdır. İşte tam da bu projelerle sanal gerçeklik ve yapay zeka üzere alanlara yatırım yaparak bu savımızı daha da pekiştireceğiz” sözünü kullandı.

 

“GÜNCEL GELİŞMELERİ DAİMA TAKİP EDİYORUZ”

Son olarak konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Ulusal Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim sisteminin daima geliştiğini, revize edildiğini belirterek, bakanlık olarak bu manada yeni gelişmeleri takip ettiklerini kaydetti. Bakan Tekin, “Hem teknolojik gelişmeleri hem doğal değişim dönüşüm süreçlerini hem de toplumsal bilimlerdeki değişimle ilgili süreci takip ediyoruz. Bütün bunları takip ederken, etrafımızdaki doğal kaynaklarla ilgili gelişmeleri takip etmiyorsanız şayet, bugün Türkiye’nin değişik vilayetlerinde sahip olduğumuzu yeni fark ettiğimiz doğalgaz rezervleri ya da petrol rezervlerinden bahsetmezsek bu bir eksiklik. Hasebiyle bunu daima geliştirmek durumundayız. Ya da etrafımızda hudutlar değişiyor, ülkeler isimlerini değiştiriyorlar. Coğrafik hudutları değişiyor. Bunlardan bahsetmezsek kendi toplumsal bilimlerimizle ilgili çocuklara verdiğimiz şeyi eksik vermiş oluruz” açıklamasını yaptı.

 

“İÇERİĞİ VE FİZİKİ KOŞULLARI İYİLEŞTİRİYORUZ”

Bakan Tekin, 20 yıllık müddet içerisinde bir sürü tarihî olay yaşandığına işaret ederek, “Bunları şayet revize edip müfredatımıza koymazsak yine eksiklik yapmış oluruz. Hasebiyle sayın liderim konuşmasında, eğitimde ne kadar süratli bir dönüşüm yaşanması gerektiğini aslında çok veciz bir formda izah etti. Biz de bakanlık olarak bu suratı yakalamaya, teknolojik toplumsal politik, tarihî gelişmelerle eğitim sistemi içerisinde zenginleştirmeye gayret sarf ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Bu kapsamda değişen tek şeyin, eğitimin içeriği olmadığını, eğitimin fizikî yapılarının da değiştiğini söyleyen Bakan Tekin, çocukluğundaki eğitim imkanlarına değindi. Yeni inşa edilen okulların özelliklerinden bahseden Bakan Tekin, “2002 yılına kıyasla birçok alanda birçok vilayette 2002 yılında o vilayette mevcut olan derslik stoğunu, yapı stoğunu 3’e katlamış durumdayız. 3 katı kadar derslik yapmış durumdayız. En az 3,5 katı kadar öğretmen ataması yapmış durumdayız. Hasebiyle bir taraftan da fiziki kuralları güzelleştirmeye efor sarf ediyoruz. 2 bine yakın okulda Bilişim Teknolojileri laboratuvarları kurduk. Yani teknolojinin tam manasıyla kullanıldığı sınıflar. Şunu anlatmaya çalışıyorum; biz okullara akıllı tahtaları kurduk, işimiz bitti demiyoruz. Kurduğumuz tahtaları, kurduğumuz internet erişimini çocuklarımızın, gençlerimizin daha rahat kullanabilmeleri, daha yararlı kullanabilmeleri için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Bakan Tekin, eğitimde yenilikçi uygulamaları destekleyen ve kodlama eğitimine değer vererek eğitimde çığır açan Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın ve grubuna de teşekkür etti.

 

ÖDÜLLERİ BAKAN TEKİN VERDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi ve öteki paydaşlar iş birliğiyle düzenlenen KODELİG’23 Robotik Kodlama Müsabakası, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmişti. Atölyelerinde eğitim alan öğrenciler, ikinci defa düzenlenen robotik kodlama müsabakasına katılarak milletlerarası müsabakalar öncesinde tecrübe kazanmış oldu. 3 gün boyunca süren çabalara 340 okuldan 532 öğrenci katıldı. 7 kategoride genel, 1 kategoride de ulusal müsabakalar yapıldı. Bilginin ve teknolojinin ön plana çıktığı müsabakalarda iştirakçiler dereceye girebilmek için kıyasıya yarıştı. Dereceye giren öğrencilere Bakan Tekin tarafından Kocaeli Kongre Merkezi’nde yapılan programda mükafatları verildi. Ödül merasiminden evvel telekonferans ile Darıca Şehit Murat Tevlim Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İzmit Yahya Kaptan Ortaokulu’na canlı olarak bağlanıldı.

 

4 YILDA 330 ATÖLYE KURULDU

Bilgisayar Okuryazarlığı etabının tamamlanmasından akabinde Bilişim ve Robotik Kodlamanın ikinci etabı olan bir üst kademeye geçildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu nedenle, temel bilgisayar maharetleri edinen gençler için robotik kodlama atölyeleri kurma kararı aldı. Birinci olarak 2020-2024 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nda KODELİ Robotik Kodlama Atölyeleri Projesi onaylandı. “Robotik Kodlama Atölyeleri” projesi saha çalışmalarına 31 Mart 2019 prestiji ile başlandı. Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalandı. Okulların keşifleri tamamlanarak, donanım ve altyapı muhtaçlıkları tespit edildi. Sonuç itibariyle 330 KODELİ Robotik Kodlama Atölyesi heyetimi tamamlandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen