Paz. Nis 28th, 2024


 

 

Milli Eğitim Bakanı Tekin ve Lider Büyükakın, Derince ilçesinde yürütülen proje doğrultusunda, “Yeni Kuşak Organamineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası” alanında öğrencilerle birlikte çilek fidesi dikti

Kocaeli’de öğrenciler topraksız tarım Ar-Ge serasında çilek yetiştiriyor

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği, Gebze Teknik Üniversitesi ve Derince Çınarlı Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği ile yürütülen “Yeni Jenerasyon Organamineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası” projesi kapsamında, Derince ilçesinde oluşturulan Ar-Ge serasında, Tarım Teknolojileri Kısmı öğrencileri çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Eserlerin gelişimi, dikimden hasat basamağına kadar öğrenciler tarafından takip ediliyor. Ulusal Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulu ziyaret ederek, Ar-Ge serasında incelemelerde bulundu. Bakan Tekin’e, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, Derince Belediye Lideri Zeki Aygün, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Okul Müdürü Selman Utkan, öğretmenler ve Tarım Teknolojileri Kısmı öğrencileri eşlik etti.

 

ÖĞRENCİLER AR-GE SERASIND AÇİLEK YETİŞTİRİYOR

Kocaeli’de birinci sefer Derince Çınarlı Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılan tarım teknolojileri kısmında tahsil gören öğrenciler, 768 metrekare uygulama alanında topraksız tarım yolu ile çilek yetiştiriyor. Yerli topraksız tarım katı ortam kültür gereçleri, denetim ve otomasyon sistemleri ile organik bitki besleme ve müdafaa eserlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

 

ÇİLEKLER YERLİ VE ULUSAL İMKANLARLA YETİŞTİRİLİYOR

Güneş paneli ve havalandırma penceresi olan, sera içindeki sıcaklığı ve nemi denetim altında tutabilen özelliklere sahip topraksız tarım yapılan serada, yurt dışından ithal edilen kokopit (Hindistan cevizi lifi) yerine, İç Anadolu Bölgesi’nden getirilen ulusal ve yerli volkanik cüruf kullanılıyor. Yenilikçi sistemde organomineral besin eriyiği tekraren kullanılarak, atık oluşumu engelleniyor. Proje ile yerli ve ulusal ekipmanlar kullanılarak daha az maliyetle katma kıymeti yüksek alternatif eserler elde edilmesi planlanıyor.

 

BAKAN TEKİN, ÖĞRENCİLERLE ÇİLEK FİDESİ DİKTİ

Bir dizi aktiflik ve açılış programları için Kocaeli’ne gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Derince Çınarlı Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. Okulun tarım atölyesinde öğrencilerin çağdaş tarımda kullanılan teknolojiler ve akıllı teknolojilerin tarıma entegrasyonu mevzularındaki çalışmaları yerinde gören Bakan Tekin, burada öğretmen ve öğrencilerle sohbet etti. Okulun bahçesinde bulunan Yeni Kuşak Organamineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası’nı da ziyaret eden ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Tekin, Vali Yavuz, Lider Büyükakın ve öğrencilerle birlikte serada çilek fidesi dikti.

 

BAKANDAN TEŞEKKÜR

Tarım teknolojileri kısmı öğrencilerinin Ar-Ge serasında topraksız tarım sistemleri ile uygulamalı olarak çilek yetiştirerek saha tecrübesi kazandıklarını belirten Bakan Tekin, eğitime olan katkılarından ötürü Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın’a ve okul yöneticilerine teşekkür etti. Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın ise hayata geçirdikleri projelerde daima geleceği düşündüklerini belirterek, Kocaeli’nin eğitimde öncü projeler üreten bir kent olduğunu vurguladı. Lider Büyükakın, iştiraklerinden ve dayanaklarından ötürü Bakan Tekin’e teşekkür etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen