Cts. Nis 27th, 2024


Körfez Bölgesi’nin yatırımcıları İstanbul’a geliyor

Körfez Ülkeleri’nden rekor ticaret hedefi

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından gerçekleştirilecek olan Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’e sayılı günler kaldı. Forum öncesi yapılan basın toplantısında konuşan Memleketler arası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, 70’e yakın iş insanı, şirket ve ticaret odasının konfirmasyon gönderdiklerini duyurdu. Özgencil, “GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, besin, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve güç alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak. Bundan sonraki devirde de Türkiye’yle Körfez Ülkeleri ortasındaki ticaret hacminin çok önemli boyutlara geleceğine inanıyorum.” Değerlendirmesinde bulundu. Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün özel bir kıymet atfettiğini belirten Körfez Araştırma Merkezi (GRC) İdare Konseyi Lideri Dr. Abdulaziz Sager, “Son vakitlerde siyasi olarak Türkiye ve Körfez ülkeleri ortasında ivmelenen iş birliğinin ekonomik boyutuna da bir katkı sunmak için kıymetli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ve Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından siyasi yakınlaşmanın kıymetli bir periyodunda, halihazırda stratejik ve canlı olan alakayı daha da güçlendirmek için 12-13 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Körfez Ülkeleri yatırımcıları ve Türk iş dünyası Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’te bir ortaya getirilecek. 

ZİRVEYE 2 HAFTA KALDI

UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye ortasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak ismine düzenlendiğini duyurdu. A ve B kümesindeki firmaların yanı sıra ilgili ülkelerin iktisat bakanları ve yatırım bakanlarının da katılacağı forumun son 2 haftasına girildiğini duyuran Özgencil, şimdiye kadar 70’e yakın iş insanı, şirket ve ticaret odasının konfirmasyon gönderdiklerini duyurdu.

TÜRK ŞİRKETLERİNDEN AĞIR İLGİ

Şimdiye kadar 50’yi aşkın Türk şirketinin başvurusu olduğunu, bu sayının forumun yapılacağı tarihe kadar 100’ü bulacağını belirten Özgencil, “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz,  Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın da katılacaklarını düşünüyoruz. Ayrıyeten, DEİK Lideri Nail Olpak da bu toplantıya katılacak. Suudi Arabistan’dan Yatırım Bakanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Finans Bakanı, Bhreyn’den, Kuveyt’ten, Katar’dan bakan seviyesinde iştirakler kelam konusu.” dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİ’NİN RADARINDAKİ 6 SEKTÖR

Körfez Ülkeleri’nden gelen şirketlerin, Türkiye’nin A ve B kümesindeki şirketlerle değerli görüşmeler yapacağının bilgisini paylaşan Özgencil, “GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, besin, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve güç alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak. GCC’nin önümüzdeki yıllarda Türkiye ile iş birliği taahhüdü ve ikili ticareti değerli ölçüde artırmak için değerli bir kapasite olduğu gerçeği göz önüne alındığında, forumun potansiyel iş birliği alanlarını keşfetmek ve ortak projeler için bir ağ oluşturmak için ülkü bir fırsat olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Özgencil, forumda sektörel bazda 6 panelin gerçekleştirileceğini, bu panellerde bu iş birliğinin ileriki yıllarda nasıl daha da arttırılabilir, nasıl ortak projelere imza atılır? bunların  konuşulacağını aktardı. Özgencil, “Körfez Ülkeleri, bilhassa güç alanında değerli ülkeler, dünyanın gelişmiş ülkelerine güç transferi yapan ve bu güç transferinin önümüzdeki 100 yıl boyunca da devam edeceği düşünülen ülkeler topluluğu. Bu ülkeler Türkiye için de çok değer arz etmekte. Gerek kültürel bağlar gerek toplumsal bağlar bunlar da geçmişe dayalı bağlantılar olduğu için bu ilgilerin ticari manada bütünleşmesini önemsiyorum.” 

“AMAÇ KARŞILIKLI TİCARETİN GELİŞMESİ”

Körfez Ülkeleri ile bu seviyede birinci kere bir toplantı yapılacağının altını çizen Özgencil, “Bu tahminen bir işaret fişeği olarak düşünülebilir. Şayet bu sene başarılı olmayı becerebilirsek, bundan sonraki devirde de Türkiye ile Körfez Ülkeleri ortasındaki ticaret hacminin çok önemli boyutlara geleceğine inanıyorum. Körfez Ülkeleri, karşılıklı ticari ilgilerin geliştirilmesini istiyorlar. Altyapı yatırımları konusunda önemli istekleri var. Öteki dallarda olduğu üzere teknoloji alanında nasıl iş birlikleri yapacaklarını araştıracaklar. Forumda konuşulacak 6 bölüme de yatırım yapacaklarını düşünüyorum.” tabirlerini kullandı.

Özgencil kelamlarını şöyle sürdürdü;

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve özel kesimine bir hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim maksadımız bu hizmet karşılığında ülkemizin ve özel bölümümüzün pandeminin tesiriyle bütün dünyada başlayan ekonomik krizi ufak yaralarla atlatmasına yardımcı olmak. Bunu da başarabilirsek ne memnun bize.”

TÜRKİYE VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ORTASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE KATKI 

Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün özel bir kıymet atfettiğini belirten Körfez Araştırma Merkezi (GRC) İdare Konseyi Lideri Dr. Abdulaziz Sager, “Son vakitlerde siyasi olarak Türkiye ve Körfez ülkeleri ortasında ivmelenen iş birliğinin ekonomik boyutuna da bir katkı sunmak için kıymetli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. GCC ülkelerinden Türkiye’ye 2023 yılında birçok heyet geldi. Bunların bir kısmı ekonomik olarak ilgilerin geliştirilmesi, bir kısmı siyasi olarak geliştirilmesiyle ilgili çeşitli çalışmalar yaptı. Bununla ilgili de samimi bir niyeti ortaya koymuş oldular. Suudi Arabistan’dan bir örnek vermem gerekirse, finans bakanı, belediyelerin bağlı olduğu bakan, iktisat bakanı, yatırım bakanı ve en son olarak da Hac ve Umre Bakanı üzere 5 bakan Türkiye’ye 2023 yılı içinde ziyarette bulunmuş oldu.

Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın sekreteryasının da sürece dahil olmasıyla bu 6 ülke bazında hem bakanlar hem de delegasyon seviyesinde bir hazırlık içerisinde olduklarını lisana getiren Sager, “Biz Körfez tarafında delegasyonlarla, Türkiye tarafında da ilgili alanların özel bölümüyle iki tarafı bir ortaya getirmek için çok detaylı bir çalışma yapıyoruz. Altyapı ve inşaat, lojistik ve sanayi, besin güvenliği ve tarım, ticaret ve yatırım. Ve son olarak da sporda yine bu başlıktan biri olarak ele alınacak dallar. İnanıyoruz ki iki taraftan çok kıymetli iştiraklerle, iki taraf da birbirini çok daha güzel anlayacak ve bunlarla ilgili bir diyalog süreci başlatılacak.” dedi.

6 KÖRFEZ ÜLKESİ ÜST SEVİYE TEMSİLCİ GÖNDERİYOR

Sager kelamlarını şöyle sürdürdü;

“Bu süreç içinde hem GCC Sekreteryasını, GCC ülkelerinin ve Türkiye’deki hükümetin aslında vermiş olduğu dayanağı görmek tıpkı vakitte 6 körfez ülkesinin üst seviye temsilci göndermesi ve yaptığımız tertibi desteklemesi de bizim için ayrıyeten bir memnunluk. Gayemiz en yeterli şirketlerin en üst seviye yöneticilerini bir ortaya getirmek. Umut ediyoruz ki bunun ikincisini ve devamını bu sefer bir Körfez Ülkesinde hayata geçirebiliriz. Hedef bu forumu da sürdürülebilir bir milletlerarası marka ve forum haline getirmek.” dedi.

“KÖRFEZ’DEN TÜRKİYE’YE ÖNEMLİ BİR TAKVİYE GELECEK”

Suudi Arabistan’ın bu süreçte çok değerli bir niyet ortaya koyduğunu tabir eden Sager, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de son yaptığı ziyarette Milletlerarası Finans Konferansı’nda aslında üst seviye yapılan temaslarda da bütün bu süreç başlamış oldu. Tüm bu süreçte aslında ortaya konan niyet Suudi Arabistan tarafından, Katar tarafından, Kuveyt tarafından hem de öbür Körfez Ülkeleri tarafından çok açık ve net. Bu noktada da Körfez’den Türkiye’ye önemli bir takviyenin geleceğine olan inancım tam.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen