Çar. May 1st, 2024


Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından düzenlenen Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın iştirakiyle başladı. Doruğun açılışında konuşan Milletlerarası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu ve Lideri Cengiz Özgencil, “Körfez Ülkeleri ile günümüzün değişen siyasi ve iktisadi ikliminde birbirimizi daha yakından tanımak ve çok taraflı iş birliklerini geliştirme arayışını başlatmış bulunuyoruz.” dedi. Özgencil, doruğun iktisadi alandan başlamakla birlikte Körfez Ülkeleri ve Türkiye bağlarında bir dönüm noktası teşkil edeceğine inancının tam olduğunu belirtti.

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ve Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center); siyasi yakınlaşmanın kıymetli bir devrinde, halihazırda stratejik ve canlı olan alakayı daha da güçlendirmek için İstanbul’da; Körfez ülkeleri yatırımcılarını ve Türk iş dünyasını, Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’te bir ortaya getirdi.

Körfez Ülkeleri İşbirliği Kurulu (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye ortasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak ismine düzenlediğini duyuran UİP Kurucusu ve Lideri Cengiz Özgencil, “Bölgemiz ülkeleri birbirinin potansiyelini ve sundukları karşılıklı fırsatları lakin son vakitlerde daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Geçmişte her birimizin yüzü yalnızca batıya dönüktü. Aramızdaki iktisadi bağlantıları geliştirmenin hepimize sağlayacağı yararları gereğince farkında olduğumuzu söylemek mümkün gözükmüyor. Fakat memnuniyetle tabir etmem gerekiyor ki, günümüzün değişen siyasi ve iktisadi ikliminde birbirimizi daha yakından tanımak ve çok taraflı iş birliklerini geliştirme arayışını başlatmış bulunuyoruz.” dedi.

“ZİRVE İLGİLERDE BİR DÖNÜM NOKTASI TEŞKİL EDECEK”

Zirvenin, iktisadi alandan başlamakla birlikte Körfez Ülkeleri ve Türkiye bağlarında bir dönüm noktası teşkil edeceğini söyleyen Özgencil,  “İktisadi bağlantıların mahiyetleri itibariyle toplumları bir ortaya getirmekte daha yakın ve sıcak münasebetler kurmakta her vakit öncü rolü üstlendikleri bilinmektedir. Hükümetler sık sık ülkeler ortasındaki bağları büyütmeyi, geliştirmeyi, uygunlaştırmayı istediklerini beyan eder ve bu sonuçları elde etmek için ortaya gerçekleşme müddetlerini de tanımlayan gayeler koyarlar. Elbet düzgün niyet tabir etmekle birlikte iş adamları, şirketler, sivil toplum örgütleri ve bireyler üzere devlet dışındaki aktörlerin dayanağını ve iştirakini sağlayamadıkları sürece bu amaçların gerçekleştirilmesi mümkün değildir.” sözlerini kullandı.

Düzenlenen bu toplantının amaçlara uygun ve büsbütün istekli bir faaliyet olduğunun altını çizen Özgencil kelamlarını şöyle sürdürdü, 

“Bunu öteki toplantıların da izleyeceğine inancım sonsuzdur. Sizin de yakından bildiğiniz üzere bir toplantının planlanması ve hayata geçirilmesi birçok kişinin bahse odaklanmasını, çabasını, sabrını ve çok kıymetli olarak da yakın iş birliği içinde çalışmasını gerektirmektedir. Bu toplantı Körfez Araştırma Merkezi Lideri Dr. Abdülaziz Sager’in önderliği ve uğraşları sayesinde mümkün olmuştur. Memleketler arası İş Birliği Platformu’nun emektarları da çalışma arkadaşlarım çok kıymetli bir toplantıyı organize ettiklerinin şuurunda olarak vazifelerini aşan bir çaba göstermişlerdir. Toplantıya katılan siz bedelli dostlarımızın bu fırsatı kıymetlendirerek meslektaşlarınızla uzun vadeli kontaklar kurmalarını, panellerde lisana getirilen kanılardan yararlanmalarını ve son olarak da kültürden mutfağa kadar uzanan herkese kendi meraklarına nazaran tecrübeler sunan dünya kenti İstanbulumuzun keyfini yaşamalarını diliyorum.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen