Cts. Nis 27th, 2024

BAKAN ERSOY: “TURİZM ATILIMINDA ÖTEKİ KENTLERE KONYA’YI ÖRNEK GÖSTERİYORUZ”

 

Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iştirakiyle gerçekleştirildi. 2 yıl içerisinde tamamlanarak herkesin göğsünü kabartan çok özel merkez ortaya çıktığını belirten Bakan Ersoy, “Burası ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının karşılığını bulacağı, bu karşılığı alırken de toplumsal gereksinimlerin ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur. Bu güzide yapıtın Konya’mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum” dedi. Büyükşehir’in Turizm Master Planı’nı öven Bakan Ersoy, “Şu anda biz bakanlık olarak dönüşüme girmek isteyen kentlerimize bu master planını öneriyoruz ve diyoruz ki ‘Konya Büyükşehir Belediyesi’ne gidin, onların gittiği yoldan giderseniz çok süratli sonuç alırsınız, orada çok örnek bir çalışma var. Hepinize tavsiye ediyoruz’ diyorum” tabirlerini kullandı. Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay da “İnşallah bu merkez, Çatalhöyük için yeni bir başlangıç olacak. Bakanlığımızın takviyesiyle Çatalhöyük, yalnızca Türkiye’de değil dünyada tanınan en değerli yerleşim yerlerinden birisi olacağına inanıyorum” diye konuştu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı takviyesiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi düzenlenen merasimle hizmete açıldı. 

Açılışta konuşan Çumra Belediye Lideri Recep Candan, merkezin Çatalhöyük için bir dönüm noktası olduğunu ve bir Çumralı olarak gurur duyduğunu tabir ederek, Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay’a, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür etti.

Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, büyük emeklerle inşa edilerek Konya’nın kültür mirasına kazandırılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin, iyi olmasını dileyerek konuşmasına başladı.

“SAHİP OLDUĞUMUZ EŞSİZ MİRASA EN UYGUN BİÇİMDE SAHİP ÇIKMAK DAİMA ÖNCELİĞİMİZ OLDU”

Konya’nın Anadolu’nun kültür ve medeniyet başşehri olduğunu anımsatarak, Çatalhöyük’le başlayan tarih yolcuğunun binlerce yıldır aralıksız biçimde sürdürdüğünü kaydeden Lider Altay, bu şuurla Konya’ya yakışır işler yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Sahip olduğumuz bu eşsiz mirasa en âlâ formda sahip çıkmak ve Darü’l-Mülk Konya’mızı her alanda görkemli tarihine yakışır bir hale getirmek, çalışmalarımız içerisinde daima önceliğimiz oldu. Bilhassa arkeolojik kıymetlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve medeniyet mirasımıza tekrar kazandırılması büyük kıymet taşıyor. Bu doğrultuda; Çatalhöyük, Savatra, Karahöyük, Kilistra ve Kubadabad Sarayı üzere arkeolojik kazılara, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak kıymetli dayanaklar sağlıyoruz. Tüm bunlar içerisinde Çatalhöyük’ün bizler için bambaşka bir değeri ve ehemmiyeti var. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Çatalhöyük; binlerce yıl evvelki Anadolu ömrüne ve insanlık tarihine ışık tutuyor.”

“MÜZE NİTELİĞİ TAŞIYOR”

Çatalhöyük’ün bu eşsiz mirasını en hoş halde tanıtabilmek ve yarınlara inançla taşıyabilmek için; Türkiye’nin en büyük tanıtım ve karşılama merkezlerinden birini inşa ettiklerini tabir eden Lider Altay, “Bu büyük yapıtın temelini 2021 yılının Ağustos ayında birlikte atmıştık. Hamdolsun açılışını da birlikte yapmak nasip oldu. 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz ile burayı ziyaret eden turistlerin 10 bin yıllık mirasımızı her istikametiyle tanımalarını sağlayacağız. Birebir vakitte büyük bir müze niteliği de taşıyan Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz 7 farklı kısımdan oluşuyor. Merkez bünyesinde ayrıyeten ziyaretçilerimizin buradan ayrıldıkları vakit yanlarında bir hatıra götürebilecekleri ikramlık eşya satış ünitesi de bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak iki höyüğün üstten seyredilebileceği bir seyir kulesi de inşa ettik” diye konuştu.

“ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ’MİZ HER İSTİKAMETİYLE EŞSİZ BİR NİTELİĞE SAHİP”

Başkan Altay, Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yatırımı olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi sayesinde; Çatalhöyük’ün artık kusursuz bir arkeolojik alan olarak anılmaya başlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“İnsanlar Çatalhöyük’ten kelam ederken, bu bölgenin sırf görkemli tarihinden bahsetmekle kalmayıp; Çatalhöyük’e ne derece kıymet verildiğinden de bahsedecekler. Kentimizin turizm potansiyeline büyük katkı sunacak bu merkezin maliyetinin bir kısmı da Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Yatırım İzleme ve Uyum Başkanlığı (YİKOB) tarafından karşılandı. Tıpkı vakitte merkezin inşa edilmesi için 26 bin 500 metrekarelik araziyi de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak kamulaştırdık. Her tarafıyla eşsiz bir niteliğe sahip Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’mizin, kentimize ve ülkemize iyi olmasını temenni ediyorum. Merkezin inşa edilme sürecinde bizlere her daim büyük takviye sunan, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a şükranlarımı söz ediyorum. Burada Sayın Bakanımıza özel bir teşekkür etmem gerekir. Konya’nın bir turizm kenti olma noktasında bize verdiği cüret ve vizyon bizi bu çeşit çalışmalar yapmaya itti. Kendisine her danıştığımızda her gittiğimizde Konya’nın turizmine çok büyük katkılar sundu. İnşallah birlikte onun dayanağıyla Konya’yı sanayi kenti, tarım kenti, turizm kenti yapmış olacağız.”

“ÇATALHÖYÜK YALNIZCA TÜRKİYE’DE DEĞİL DÜNYADA TANINAN EN KIYMETLİ YERLEŞİM YERLERİNDEN BİRİSİ OLACAK”

Merkezin imal sürecindeki katkıları için Konya Valisi Vahdettin Özkan’a, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı’ya, YİKOB’a, Hafriyat Liderimiz Ali Umut Türkcan’a, projenin mimarı Mehmet Kütükçüoğlu’na, stant tertibini hazırlayan Cem Kozar’a, yüklenici firmaya, mühendislere, personellere ve emeği geçenlere de teşekkür eden Lider Altay, “Türkiye’nin en hoş binalarından birisini birlikte inşa etmiş olduk. İnşallah bu karşılama ve tanıtım merkezi, Çatalhöyük için yeni bir başlangıç olacak. Bundan sonra sizlerin takviyesiyle Çatalhöyük’ün, yalnızca Türkiye’de değil dünyada tanınan en değerli yerleşim yerlerinden birisi olacağına inanıyorum” tabirlerini kullandı.

“KONYA, TURİZMİN KIYMETLİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİ OLACAK”

Konya’yı görkemli tarihine yakışır bir çehreye büründürmek için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirten Lider Altay, kelamlarını şöyle sonlandırdı:
“Konya, Darü’l-Mülk Projesi, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Yerköprü Şelalesi, Beyşehir Eşrefoğlu Camii’sinin listeye girmesi, Akşehir Konutları, İvriz üzere çok değerli doğal yapılarıyla da inşallah turizmin kıymetli merkezlerinden birisi olacak diye ümit ediyorum.”

“TÜRKİYE’YE YAKIŞAN BİR BİNAYA KAVUŞMAMIZ OLAĞANÜSTÜ OLDU”

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, “Konya’nın bir evladı olarak Çatalhöyük’ün ne kadar değerli olduğunu yıllar yılı daima dillendirirdik, konuşurduk. Lakin birinci kere bu türlü tertipli tertipli Konya’ya yakışan, Türkiye’ye yakışan, bizim vizyonumuza yakışan bir binaya kavuşmamız nitekim olağanüstü oldu. Yıllar yılı arkadaş etrafımızda, eşimizle, dostumuza, Konya’ya gelen konuklarımıza anlatırdık ancak bu türlü bir tesisle artık bizim şahsi gayretlerimize gerek kalmadan şahsen yerinde ve yaşayarak artık Çatalhöyük’ün değeri anlaşılacak. Ben nitekim emeklerinden, vizyonundan dolayı Sayın Konya Büyükşehir Belediye Liderimize teşekkür ediyorum” dedi.

“BU KENTE BU MERKEZ ÇOK YAKIŞTI”

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, “Çatalhöyük’ü daha çok anlatmamız gerekiyor. Anadolu’nun her tarafı bir miras. Tarımın birinci yapıldığı topraklar olarak dünya literatürüne geçmiş durumda. Biz geçmişten günümüze konuşmalara başlarken, Konya’yı tanım ederken çağlar öncesi uygarlıkların beşiği diyerek Çatalhöyük’le başlarız. Selçuklu payitahtı deriz. Osmanlı şehzadeler kenti deriz. Cumhuriyet devrinin tarihiyle cumhuriyet devrinde devletiyle barışık, devletine katkı sağlayan bir yapı olarak, varlık olarak bahsederiz. Bu kente bu merkez çok yakıştı. Çatalhöyük bundan sonra inşallah birinci uğrak noktamız olacak ve Konya’ya gelen konuklarımızı birinci aklımıza gelen yer olarak gezmeye götüreceğimiz yer olacak” cümlelerini kullandı.

“PROJENİN EN SON BİR NOKTAYA GELMİŞ OLMASINI MÜŞAHEDE ETMEKTEN BÜYÜK BİR KEYİF ALIYORUZ”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Bakan Ersoy’a ve Lider Altay’a teşekkür ederek, “Çatalhöyük, insanlık tarihine ışık tutan bir odak oldu. Hem finansmanıyla başka tüm alanlarıyla belediyemizin ihtiyari vazifelerinden olmasına karşın bunu alıp hem kentimize hem ülkemize hem de bütün dünya insanlığına tanıttı. Devasa bir hizmet alanı. Biz de bugün bunu son bir noktaya gelmiş olmasını müşahede etmekten büyük bir keyif alıyoruz. İnşallah bu çalışmalar, medeniyet kıymetlerimizi, tarihimizi, insani kıymetlerimizi istikamet üzere gelecek jenerasyonlara aktarmaya vesile olur” değerlendirmesini yaptı.

“KONYA’DA ÇOK KIYMETLİ BİR MUHTAÇLIĞI KARŞILAYACAK”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Konya Büyükşehir Belediyesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen ve bakanlık olarak imaline dayanak verdikleri Çatalhötük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin Konya’da çok değerli bir muhtaçlığı karşılayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı.

“ÇATALHÖYÜK, MEDENİYETİN TEMELLERİNİ ANLAMAMIZDA ANAHTAR BİR YERLEŞİM YERİ”

Çatalhöyük’ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alan hem Türkiye’nin hem de dünyanın çok kıymetli arkeolojik kıymetlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, “Bu kıymet dünyaya insanlığın 9 bin yıl evvelki hayat üslubuna dair çok değerli bilgiler sunmakta. Meskenlerin biçimlerinden içindeki yapı gereçlerine, tabiat fotoğraflarından rölyeflere sayısız malzeme binlerce yıl öncesine ışık tutabilmekte. Çatalhöyük vesilesiyle o periyot Anadolu’sunun madencilik tarihine, mülkiyet kavramına, zirai üretim ile kentleşme olgusuna dair emsalsiz bilgilere sahip olduk, olmaya devam ediyoruz. Çatalhöyük tıpkı Göbeklitepe üzere uzun asırlar ötesinden devam edip gelen en geniş manasıyla medeniyetin temellerini anlamamızda anahtar bir yerleşim yeri oldu. Çatalhöyük ülkemizde kurumsal hafriyat sisteminin tesis edildiği sistematik bir kaza alanı olması ile de çok bedel taşımakta. 1958 yılından itibaren muhakkak aralıklarla süren hafriyatlar bize bu arkeolojik bedelleri kazandırdı” açıklamalarında bulundu.

“HEPİMİZİN GÖĞSÜNÜ KABARTAN BU ÇOK ÖZEL MERKEZ ORTAYA ÇIKTI”

Bakanlık olarak sanata, kültüre, tarihi kıymetlerimize vizyonel bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Bakan Ersoy şu değerlendirmeleri yaptı: “Bakanlığımız çok uluslu disiplinler ortasında bunu yönetmeyi başarmış, kurumsallaşmış hafriyat ve araştırmalarını artırarak sürdürmektedir. Arkeolojik zenginliklerimizin ortaya çıkartılması, restore edilmesi, ulusal ve memleketler arası alanda tanıtılması ismine tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmaktayız. Bugün açılışını yaptığımız tanıtım ve karşılama merkezi üçüncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer almakta. Muhafaza gayeli imar planında özel proje alanı olarak belirlenmiş alanda mülkiyeti Konya Büyükşehir belediyemize ilişkin yerde 26.500 metrekarelik bir alan üzerinde yer almakta, 2021 yılında temeli atılan projenin çalışmaları 2 yıl kesintisiz devam etmiş ve bugün hepimizin göğsünü kabartan bu çok özel merkez ortaya çıkmıştır.”

“BU GÜZİDE YAPITIN KONYA’MIZIN TURİZM POTANSİYELİNE ÇOK BÜYÜK KATKILARI OLACAĞINA İNANIYORUM” 

Bakan Ersoy konuşmasına şöyle devam etti: “Ziyaretçilerin aktif bir biçimde iştirakini destekleyen bir tecrübe sunan tanıtım ve karşılama merkezi 4.500 metrekarelik stant niteliği taşıyan kapalı alana sahiptir. Bu alanda ziyaretçilere Çatalhöyük ve etrafı kaza alanları, periyodun mesken, hayat ve mevt temaları hakkında temel bilgiler sunulmakta. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi çatısı hariç büsbütün ahşaptan yapılmış, özgür mimarisi ile de dikkat çekmektedir. Çalışma ofisleri ile ikramlık eşya satış alanı, çok gayeli salonu, seyir kulesi, kafeterya alanları, 151 araç kapasiteli otopark alanına da sahip merkez benzerleri üzere hem bilgi veren hem estetik arayışları karşılayan hem de teknolojinin en gelişmiş biçimi ile bir çalışma mantığına sahip. Burası ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının karşılığını bulacağı, bu karşılığı alırken de toplumsal gereksinimlerin ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur. Bu güzide yapıtın Konya’mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum.”

BAKAN ERSOY, KONYA BÜYÜKŞEHİR’İN TURİZM MASTER PLANINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Konuşmasında Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ederek devam eden Bakan Ersoy, “2018 yılının sonuna yanlışsız liderimiz makamımıza gelmişti ve beni Konya’ya davet etmişti demişti. ‘Artık ben Konya’mızın bir turizm kenti olarak da anılmasını istiyorum. Lütfen Konya’ya gelin ve bize yerinde, tespitlerinizi, görüşlerinizi aktarın. Biz sizinle bir arada süratli bir formda Konya’yı turizm kentine dönüştürmek istiyoruz’ demişti. Biz de bir Turizm Master Planı hazırlamaları gerektiğini ve bakanlık olarak daima yanınızda olacağımızı söylemiştik. Bu kadar çok ziyarete gelip bu kadar süratli sonuç almasından ötürü liderimizi takdir ediyorum. Büyükşehir ve bakanlık olarak hazırladığımız master planı çok ayrıntılı bir plan oldu. Şu anda biz bakanlık olarak bu dönüşüme girmek isteyen kentlerimize bu master planını öneriyoruz ve diyoruz ki ‘Konya Büyükşehir Belediyesi’ne gidin, onların gittiği yoldan giderseniz çok süratli sonuç alırsınız, orada çok örnek bir çalışma var. Hepinize tavsiye ediyoruz’ diyorum. Bakanlık olarak elimizden gelen takviyesi veriyoruz ve bundan sonra da artırarak vermeye devam edeceğiz. Zira Konya bizim için örnek oldu. Çatalhöhük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin tekrar iyi olmasını diliyorum” kelamlarıyla konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların akabinde dualarla Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri daha sonra merkezi gezerek incelemelerde bulundu.

Programa; Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, AK Parti Konya Vilayet Lideri Hasan Angı, MHP Konya Vilayet Lideri Remzi Karaarslan, BBP Konya Vilayet Lideri Seyit Özcan, İlçe Belediye Liderleri da katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen