Cum. May 3rd, 2024

SIEMENS REKORLAR KIRDIĞI MALİ YILI GÜÇLÜ BİTİRDİ

 

Siemens AG, 2023 mali yılında endüstriyel iş kolu kârı ve endüstriyel iş kolu kâr marjında rekor düzeyleri görürken, net gelirini neredeyse iki katına çıkararak 8,5 milyar Euro ile tarihin en yüksek düzeyine ulaştırdı. Hür nakit akışı 10,0 milyar Euro ile rekor düzeye ulaşan Siemens Grubu’nun, 2023 mali yılı gelirleri geçen yıl ile karşılaştırıldığında bazda yüzde 11 artarak 77,8 milyar Euro oldu. Siparişler ise geçen yıl ile karşılaştırıldığında bazda yüzde 7 artarak 92,3 milyar Euro düzeyini gördü.
 Siemens, 2024 mali yılında karşılaştırılabilir bazda yüzde 4 ila yüzde 8 ortasında bir gelir artışının yanı sıra, Siemens Energy Yatırımı hariç olmak üzere, satın alma fiyatı dağıtımı muhasebesi öncesi pay başına temel karın 10,40 ila 11,00 Euro ortasında olmasını bekliyor.

 

Siemens, (30 Eylül 2023 prestijiyle sona eren) 2023 mali yılında kârlı büyüme trendini muvaffakiyetle sürdürerek birçok yeni rekora imza attı. Siemens’in faaliyet alanında gösterdiği rekor kıran tarihi performans sayesinde tüm yıl için gelir, karşılaştırılabilir bazda (kur çevrimi ve portföy tesirleri hariç) yüzde 11 artarak şirketin yükseltilmiş beklentilerinin (yüzde 9 ila yüzde 11) üst hududuna ulaştı.

Net gelir üzere, endüstriyel iş kolu kâr ve kârlılığı da yeni rekor düzeylere ulaştı. Şirketin üstün performansı, hissedarlar için de yarar manasına geliyor. Kontrol Şurası ve İdare Heyeti, 2022 mali yılında pay başına 4,25 Euro olan temettünün 4,70 Euro’ya yükseltilmesini öneriyor. 

Roland Busch: “Stratejimiz meyvelerini veriyor ve müşterilerimizin dijital ve sürdürülebilirlik dönüşümlerini hızlandırmaya devam ediyoruz”

Şirketin performansına ait değerlendirmelerde bulunan Siemens AG Lideri ve İcra Konseyi Lideri Roland Busch, “2023 mali yılı pek çok rekorun kırıldığı bir yıl oldu: Endüstriyel İş Kolu kâr ve kâr marjı şimdiye kadarki en yüksek düzeylerine ulaştı. Ayrıyeten, net gelirimizi neredeyse iki katına çıkararak tarihî bir tepeye taşıdık. Dünyanın dört bir yanındaki tüm çalışma arkadaşlarımıza bu harikulâde sonuçlara sağladıkları muazzam katkı için teşekkür etmek istiyorum. Stratejimiz meyvelerini veriyor ve müşterilerimizin dijital ve sürdürülebilirlik dönüşümlerini hızlandırmaya devam ediyoruz” dedi.

Siemens AG Finans Yöneticisi Ralf P. Thomas ise “2023 mali yılında Siemens bedel yaratan büyüme yolunda ilerlemeye devam etti ve özgür nakit akışında birinci sefer 10 milyar Euro’yu aştı. 4,70 Euro’ya çıkarılması önerilen temettü, buna karşılık gelen yüzde 3,5 temettü randımanı ve genişletilmiş pay geri alım programımız sayesinde hissedarlarımız da bu muvaffakiyetten faydalanacaklar” halinde konuştu.

Net gelir neredeyse iki katına çıktı, hür nakit akışı rekor seviyeyi gördü

Siemens, 2023 mali yılında gelirini karşılaştırılabilir bazda yüzde 11 artırarak 77,8 milyar Euro’ya yükseltti (2022 mali yılı: 72,0 milyar Euro).

Siparişler karşılaştırılabilir bazda yüzde 7 artarak 92,3 milyar Euro düzeyini gördü (2022 mali yılı: 89,0 milyar Euro). Sipariş-satış oranı 1,19 ile kusursuz bir düzeyde gerçekleşti (2022 mali yılı: 1,24).   Yüksek nitelikli bakiye siparişler 111 milyar Euro ile bir sefer daha rekor kırdı.

Dijital iş kolu süratle büyümeye devam etti ve yaklaşık yüzde 12’lik bir artışla 7,3 milyar Euro (2022 mali yılı: 6,5 milyar Euro) düzeyine ulaşarak Siemens’in 2023 mali yılı için birinci etapta açıkladığı yıllık ortalama yüzde 10’luk büyüme oranının değerli oranda aşılmasını sağladı.

Endüstriyel İş Kolu kârı yüzde 11 artışla 11,4 milyar Euro’yu gördü (2022 mali yılı: 10,3 milyar Euro). Endüstriyel İş Kolu kâr marjı yüzde 15,4’e yükseldi (2022 mali yılı: yüzde 15,1).  Net gelir 8,5 milyar Euro olarak gerçekleşti (2022 mali yılı: 4,4 milyar Euro). Bu sonuçların üçü de şirket tarihindeki rekor düzeyleri işaret ediyor. Satın alma fiyatı dağıtımı muhasebesi öncesi pay başına temel çıkar (PPA öncesi EPS) 10,77 Euro oldu (2022 mali yılı: 5,47 Euro). 

PPA öncesi EPS’ye 0,84 Euro katkı sağlayan Siemens Energy Yatırımı hariç tutulduğunda, PPA öncesi EPS 9,93 Euro olarak gerçekleşerek beklentileri (9,60 ila 9,90 Euro) aştı. 

Grup seviyesinde devam eden ve durdurulan faaliyetlerden elde edilen hür nakit akışı rekor düzeye ulaşarak birinci sefer 10,0 milyar Euro olarak gerçekleşti (2022 mali yılı: 8,2 milyar Euro). Endüstriyel İş Kolu da 10,4 milyar Euro ile özgür nakit akışında yeni bir tepeyi gördü (2022 mali yılı: 9,7 milyar Euro).

4. çeyrek endüstriyel iş kollarındaki rekorlarla güçlü biçimde tamamlandı

2023 yılının 4. çeyreğinde siparişler, Mobilite iş kolundaki büyük siparişlerden gelen yüksek hacimlerin yanı sıra Siemens Healthineers ve Akıllı Altyapı iş kolundaki büyüme ile karşılaştırılabilir bazda yüzde 6 artarak 21,8 milyar Euro’ya ulaştı. Gelir de yükseliş göstererek karşılaştırılabilir bazda yüzde 10 artışla 21,4 milyar Euro’yu gördü (2022 4. çeyrek: 20,6 milyar Euro). Akıllı Altyapı iş kolu büyümeye en büyük katkıyı sağlarken, tüm endüstriyel iş kollarında rekor seviyede gelir elde edildi. Endüstriyel İş Kolu kârı yüzde 7 artışla 3,4 milyar Euro’ya ulaştı ve Dijital Sanayiler ve Akıllı Altyapı’daki kıymetli artışlarla birlikte şimdiye kadarki en yüksek çeyrek düzeyini gördü.

Kâr marjı yüzde 16,5 olarak gerçekleşti. Net gelir, posta ve koli sürece işinin satışından elde edilen 1,1 milyar Euro’luk vergi öncesi çıkarın da hesaba katıldığı evvelki yılın çeyreğindeki 2,9 milyar Euro’ya kıyasla 1,9 milyar Euro olarak gerçekleşti.

Innomotics: Bağımsız yapı seçenekleri için hazırlıklara başlanacak

Innomotics’in ana şirketten ayrılması süreci planlandığı üzere muvaffakiyetle hayata geçirildi ve büyük ölçüde tamamlandı. Yeni şirket, müşteriler, tedarikçiler ve 15.000’den fazla çalışanı için işletme verimliliği ve yenilikçi mükemmeliyet manasına geliyor. Olumlu finansal performans ve memnuniyet verici bakiye siparişler, Innomotics’in başkan büyük tahrik sistemleri ve motor tedarikçisi olarak güçlü pozisyonunun altını çiziyor. Hasebiyle, Innomotics’in tam bağımsız bir yapıya kavuşmasına yönelik bir sonraki adımları güçlü bir noktadan başlatmak için gereken tüm şartlar artık karşılanmış durumda.

Bu nedenle, Siemens, Innomotics’in halka arzı için hazırlıklara başlayacak. Ayrıyeten, üçüncü taraflardan gelen teklifler de dikkatle pahalandırılacak ve uygun hallerde, halka arza alternatif olarak göz önünde bulundurulacak. Gelecekteki sahiplik yapısının sürdürülebilir, büyüme odaklı ve kıymet yaratan gelişim için en düzgün şartları sunması sağlanacak. 

2024 mali yılı beklentileri

Siemens Grubu’nun 2024 mali yılına ait beklentileri, jeopolitik tansiyonların daha fazla artmayacağı varsayımına dayanmaktadır. Bu doğrultuda, Endüstriyel İş Kolunun kârlı büyümesini sürdürmesi beklenmektedir.

Siemens kümesi özelinde, kur çevrimi ve portföy tesirlerinden arındırılmış olarak yüzde 4 ila yüzde 8 aralığında karşılaştırılabilir gelir büyümesi ve 1’in üzerinde bir sipariş-satış oranı beklenmektedir.

Dijital Sanayiler, 2024 mali yılı için karşılaştırılabilir gelir gelişiminin yüzde 0 ila yüzde 3 ortasında olmasını beklemektedir.

Bu beklenti, müşterilerin stoklarını eritmesinin akabinde, otomasyon dalındaki global talebin, mali yılın ikinci yarısında bilhassa Çin’de yine artacağı varsayımına dayanmaktadır. Kâr marjının yüzde 20 ila yüzde 23 ortasında olacağı iddia edilmektedir.

Akıllı Altyapı, 2024 mali yılı için karşılaştırılabilir gelir büyümesinin yüzde 7 ila yüzde 10 ortasında olmasını beklemektedir. Kâr marjının yüzde 15 ila yüzde 17 ortasında olacağı iddia edilmektedir.

Mobilite, 2024 mali yılı için karşılaştırılabilir gelir büyümesinin yüzde 8 ila yüzde 11 ortasında olmasını beklemektedir. Kâr marjının yüzde 8 ila yüzde 10 ortasında olacağı iddia edilmektedir.

Endüstriyel İş Kolundaki bu kârlı büyümenin, 2023 mali yılında 9,93 Euro olan PPA öncesi EPS’yi aşarak, Siemens Energy Yatırımı hariç olmak üzere, satın alma fiyatı dağıtımı muhasebesi öncesi net gelirden elde edilen pay başına temel çıkarı (PPA öncesi EPS) 2024 mali yılında 10,40 Euro ila 11,00 Euro aralığına yükseltmesi beklenmektedir.

Bu beklentiler, yasalar ve mevzuata ait mevzulardan kaynaklanabilecek gelişmeleri kapsamaktadır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen