Cts. May 4th, 2024


Soyer: “Cumhuriyete, Atatürk’e sahip çıkmamız lazım”

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı kapsamında düzenlenen, tarihçi muharrir Sinan Meydan ile “Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’ü Anlamak” isimli söyleşiye katıldı. “Senin Atatürk’ün” standını de gezen Lider Soyer, Atatürk’ün büyük zorluklarla Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu söyleyerek, “Onun için Cumhuriyete, Atatürk’e sahip çıkmamız lazım” dedi.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ortamızdan ayrılışının 85’inci yıldönümü nedeniyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) tarihçi müellif Sinan Meydan ile “Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’ü Anlamak” isimli söyleşi ve “Senin Atatürk’ün” standı düzenledi. İzmir’in dört bir yanından Atatürk’e yazılan mektupların Atatürk portreleriyle yer aldığı sergiyi gezen Lider Soyer, “Binlerce yurttaşımız Atatürk’e olan hasretini satırlara dökmüş. Bütün mektuplar çok hoş. Cümleler boğazımda düğümleniyor” dedi. 

“Büyük bir devrim”
Serginin akabinde Lider Soyer, tarihçi müellif Sinan Meydan ile “Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’ü Anlamak” isimli söyleşiye katıldı. Aktiflikte konuşan Lider Tunç Soyer, “Cumhuriyet harikulâde bir ihtilal. Dünyada şiddet kullanılmadan, kan dökülmeden yüz yıldır devam ettirilen büyük bir ihtilal. Ancak bu ihtilalin şöyle bir özelliği var. İnsanları rahata, konfora çok alıştırıyor. Cumhuriyet ve barış o kadar hoş şeyler yaşatıyor ki bazen pahasını bilmiyoruz. Tarihten ders çıkaran diğerleri, öteki bir şey yapmaya başlıyor. İzmir Rıhtımı, Sümerbank satılabiliyor. Bunlar bir gecede, bir mahkeme kararı ile Anayasa Mahkemesi yok sayılarak karar verilebiliyor. Onun için Cumhuriyete, Atatürk’e sahip çıkmamız lazım” dedi.

“Atatürk’ün en büyük yapıtı cumhuriyettir”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü İzmirlilerle birlikte anlamaya çalışmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söz eden Sinan Meydan ise, “Atatürk ile özdeşleşen İzmir’de, İzmirliler ile birlikte olduğum için çok gururluyum. Cumhuriyetin 100. yılı olmasından ötürü da Atatürk ismine çok gururluyum. Atatürk’ün en büyük yapıtı Cumhuriyettir. Cumhuriyet’in birinci yüzyılını tamamladık. Birinci yüzyıl değerliydi. Birinci yüzyılda Cumhuriyetimiz büyük sıkıntılarla karşılaştı. Fakat sonuç prestiji ile yüzüncü yılı görmeyi başardık. Bu çok kıymetli. Atatürk’ün 85. ölümsüzlük yıl dönümünde Cumhuriyetin 100. yılına girmesi çok kıymetli” dedi. 

“Atatürk toplumun bitmeyen umududur”
Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği ismine çok umutlu olduğunu vurgulayan Sinan Meydan, “Cumhuriyet’in harcında emeği olan ihtilal şehitlerini sevgi, hürmetle anıyorum. Atatürk, milletin kendi mukadderatını kendi eline alabileceğini gördüğü için Cumhuriyeti ilan etti. Şayet Atatürk olmasaydı, Türkiye’de 1923’te Cumhuriyet ilan edilemezdi. Cumhuriyet kolay kurulmadı. Cumhuriyet fevkalâde bir inancın ve kendine inancın yapıtıdır. Atatürk çok sıkıntı işler başardı. Atatürk’ün bu kadar güç şeyi başarabilmesinin sırrı umudunu kaybetmemesi. Atatürk toplumun bitmeyen umududur” diye konuştu.

“Yaşadığımız sürece ona minnet duyacağız”
Cumhuriyet kurulduktan sonra Türkiye’de eğitim, sıhhat, iktisat üzere birçok alanda değerli gelişmelerin yaşandığını anlatan Meydan, “Mustafa Kemal Atatürk, 1915’ten beri bizim hayatımıza dokunuyor, hayatımızı şekillendiriyor. Dünyada örneği yok. 25 Nisan 1915’ten beri bu toplumun hayatını olumlu manada uygunlaştıran bir adamdan kelam ediyoruz. Yaşadığı tüm zorluklara karşın pes etmiyor. Mustafa Kemal Atatürk çok güç şeyleri başardı. Onun için hala saat 9’u beş geçe ona hürmette kusur etmiyoruz. Yalnızca 10 Kasım’da değil, yaşadığımız sürece ona minnet duyacağız. Zira varlığımızı o çabaya borçluyuz” dedi. 

“Biz bu barışı yüz yıldır koruyoruz”
Türkiye’nin 24 Temmuz 1923’te Lozan’da istenilen birçok maddeyi kabul ettirdiğini anımsatan Meydan şöyle devam etti: “Tam bağımsız, sonları belirli, bugünkü Türkiye’ye sahip olduk. Bunun ne kadar kıymetli olduğunu artık daha yeterli anlıyoruz. Biz bu barışı yüz yıldır koruyoruz. Atatürk bunun için büyüktür. Zira Lozan Barış Antlaşması’nda elde edilen barışı, formülleştirdi ve kalıcı hale getirdi. Nedir formülü? ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh.’ Atatürk bunun için çok büyük bir önder. Bunun ne manaya geldiğini kavramak için Gazze’ye, Irak’a, Suriye’ye, Afganistan’a, Balkanlara, Kafkaslara bakın. Yüzyıllık kesintisiz bir barışa sahibiz. Yüz yıldır yeni bir savaşın modülü olmadık. Bunu nasıl başardık? Bunu Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyet başardı. Bunu başaran barışı kalıcı bir formül hale getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucu ideolojisidir. Bunun manasını kavramak için Gazze’de öldürülen çocuğun annesi ve babası olmak gerekiyor. Ölümsüzlüğün sırrı buradadır,”

“Türkiye Cumhuriyeti bütün sıkıntılarına karşın ayakta”
Meydan, konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Laik Cumhuriyet’e sahip çıkmadığımız vakit ‘Atatürkçüyüm’ demenin manası yok. Türk milleti Atatürk ile özdeşleşti. O bağı koparmaya kimsenin gücü yetmedi, yetmez. Türkiye Cumhuriyeti bütün meselelerine karşın ayakta. Bu Cumhuriyete inanan bizler varız. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları var. Kimsenin ağzına bakmayacağız. Kimseden yardım beklemeyeceğiz. Atatürk’ün verdiği, gösterdiği yol ve teknikle devam edeceğiz. İkinci yüzyılı o denli inşa edeceğiz. Milletin istiklalini tekrar milletin azim ve kararlılığı kurtaracak unsurunu asla unutmayarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılda muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacağız. Buna inancım tam.”
Söyleşinin akabinde sahne alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Çok Sesli Bayan Korosu, müziklerini ulu lider Mustafa Kemal Atatürk için seslendirdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen