Cts. Nis 27th, 2024


Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ikinci etabında tapular dağıtıldı

Soyer: “İzmir’e verdiğimiz kelamı tuttuk”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek kentsel dönüşüm projelerinden birinde daha tapu sevinci yaşandı. Karşıyaka Örnekköy’deki çalışmaların ikinci etabında binaların imali tamamlandı. Hak sahiplerine tapularını dağıtan Lider Soyer, “Diğer etapları da en kısa müddette tamamlayacağız. İzmir’e bir kelam vermiştik. Kelamımızı tuttuk. 4,5 yılda mazeret değil iş ürettik” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin garantörlüğünde, yerinde ve yüzde yüz uzlaşı unsurları çerçevesinde Türkiye’ye örnek olacak formda hayata geçirdiği kentsel dönüşüm çalışmaları tüm süratiyle sürdürülüyor. 6 bölgede toplam 248 hektar alanda devam eden dönüşüm projelerinin bir etabında daha tapu sevinci yaşandı. Karşıyaka Örnekköy’de tamamlanan ikinci etabın hak sahipleri tapularını İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in elinden aldı. Merasime Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Vilayet Lideri Şenol Aslanoğlu, belediye meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve hak sahipleri katıldı.

Yolumuzdan şaşmadık
“İzmir seninle gurur duyuyor” sloganları ortasında kürsüye gelen Lider Soyer, “Biz sizlerle gurur duyuyoruz kardeşlerim. İki buçuk yıl evvel temelini attığımız Örnekköy 2’nci Etap Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları tamamlandı. İzmir’e kelam vermiştik. Kelamımızı tuttuk. Bu kelam artık karşınızda duruyor. Kentsel dönüşüm seferberliğimizde her vakit üç temel ilkeyi gözettik. Yerinde dönüşüm, yüzde yüz uzlaşı ve en değerlisi de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin garantisi ve garantörlüğü. Bugün 170 konut ve 20 iş yerinin tapu teslimini yapıyoruz. İkinci etap hak sahipleri bugün yalnızca yeni konutlarına kavuşmuş olmakla kalmayacaklar. Tıpkı vakitte Örnekköy’de çok sağlıklı bir altyapıya da kavuşmuş olacaklar. Zelzeleye güçlü, inançlı binalara yerleşecekler. Örnekköylüler yeni meskenlerinde, inançlı, sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşayacaklar. Uzun yıllar bekledikten sonra gerçekleşiyor olması çok büyük memnunluk bizim için. Zira çok sıkıntı şartlarda başladık. Pandemi, zelzele, ekonomik kriz, yüksek enflasyon… Lakin yolumuzdan şaşmadık. Geçen hafta yağmur nedeniyle erteledik ya, ‘önümüzdeki hafta kar yağsa, tsunami olsa, ne olursa olsun yapacağız’ dedim. Allah razı olsun, sizler de bizi yalnız bırakmadınız. Sahiden bize düşen sizlere hizmet etmenin, kelamımızı tutmanın, tapularınızı teslim etmenin gururu ve heyecanı” dedi.

“Örnekköy’ün makus talihini değiştirmiş olacağız”
İzmir’de yürüttükleri kentsel dönüşüm projeleriyle yalnızca binaları dönüştürmeyi amaçlamadıklarını söz eden Lider Soyer, “Asıl gayemiz yurttaşlarımızın hayatlarını düzgünleştirmek. Örnekköy’de birinci etapta 143 bağımsız ünitesi hak sahiplerine teslim etmiştik. Bugünkü törenimizle birlikte 333 konutu hak sahiplerine kavuşturmuş olacağız. Üçüncü, dördüncü ve beşinci etaplarda bin 600 bağımsız ünitenin üretimine devam ediyoruz. Altıncı etabımızda ise kura ve ihale hazırlık süreçlerine başlıyoruz. Örnekköy’de gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarıyla toplam 3 bin 800 bağımsız ünitenin, yani Örnekköy’ün makus talihini değiştirmiş olacağız. Sarsıntı bu toprakların, İzmir’in bir gerçeği. Tarihi yarım asır öncesine dayanan kentleşme sorunları bugün iklim kriziyle birleşerek pek çok metropolde krizlere yol açıyor. Misyona başladığımızda geleceğe itimatla bakan, dirençli ve yaşanabilir bir İzmir’i kurabilmek için 30 Ekim zelzelesini bile yaşamadan evvel Zelzele Risk İdaresi ve Kentsel Güzelleştirme Daire Başkanlığı’nı kurmuştuk. İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, ODTÜ ve Çanakkale 18 Mart üniversitelerinden 80’in üzerinde akademisyenle Türkiye’nin en kapsamlı depremsellik ve tsunami riski araştırmasına hem karada hem de denizde devam ediyoruz. İnşaat Mühendisleri Odamızla bir arada her bir binamızın sarsıntı güvenlik karnesini çıkartıyoruz” dedi.

“Bu dört buçuk yılda mazeret değil, her vakit iş ürettik”
Kentsel dönüşümde 6 farklı bölgede, 8 etap halinde, 820 bin metrekarelik inşaat alanında çalışmaların sürdüğünü aktaran Lider Soyer, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bölgesel ölçekteki çalışmaların yanında tekrar Türkiye’de birinci kez, bina ölçeğinde dönüşümü başlattık. Halk Konut Kooperatifleri modeliyle vatandaşlarımızı kendi binalarının müteahhidi haline getirdik. Kurulan birinci kooperatifin üyeleri, Dilber Apartmanı sakinleri çok yakında yeni meskenlerine kavuşacak. Bugün prestijiyle 51 kooperatifle kontrat ve inşaat sürecinin her noktasında Büyükşehir Belediyemizin kurumsal kapasitesiyle vatandaşlarımızın yanındayız. Dirençli ve yaşanabilir İzmir için canla başla çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Bu dört buçuk yılda mazeret değil, iş üretmeye çaba ettik. Tahlil üretmeye çaba ettik.”

“3, 4 ve 5’inci etaplar bizim namus ve vicdan borcumuz”
İzmir’in geleceğini korumak için kentin altyapısını ve yapı stokunu güçlendirdiklerini aktaran Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Attığımız adımlarla, kentimizin kronik problemlerine kalıcı tahliller üreterek, İzmir’in önümüzdeki 50 yılını teminat altına alacak projeleri birer birer hayata geçiriyoruz. Kelam verdik, yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Bugün burada tapularını teslim edeceğimiz hak sahiplerine yeni konutlarının, yeni hayatlarının huzur ve memnunluk getirmesini diliyorum. İkinci etabın hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Hiç kuşkunuz olmasın 3, 4 ve 5’inci etabın hak sahipleri ve bekleyenleri, olabilecek en kısa müddette bunları kesinlikle tamamlayacağız. Bu bizim namus, vicdan borcumuz. Asla durmak yok. Yola devam edeceğiz ve en kısa müddette bunları gerçekleştireceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu kentte yaşıyor olmaktan, sizlerle bir arada var olmaktan gurur duyuyorum.”

Çok mutluyuz
Törende konuşan Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu da, “Kentsel dönüşüm çok sıkıntı bir proje fakat Büyükşehir Belediye liderimiz ve takımı çok hoş bir formda tamamlamak için uğraşıyorlar. Tapularınız ve konutlarınız güzel olsun” dedi.
Örnekköy Mahallesi Muhtarı Avni Yüksel, “Uzun mühlet beklediğimiz umutlarımızın, hayallerimizin gerçekleştiğini gördüğümüz için çok memnunuz. Tapularımızı almaktan çok mutluyuz” diye konuştu.
Hak sahipleri ismine konuşan Ceyhan Narin de, “Çocukluğum burada geçti. Annem babam vefat etti, onların da görmesini isterdim, artık nasip oldu. Liderimize teşekkür ediyoruz. Kolay bir şey değil” tabirlerini kullandı.

Binaların özellikleri
7 ve 10 katlı 2 bloktan oluşan ikinci etapta 2 kat bodrum, 94 araçlık kapalı otopark bulunuyor.   29 bin 352 metrekarelik proje alanında 53 metrekarelik (1+1), 62 metrekarelik (2+1), 74 metrekarelik (2+1), 84 metrekarelik (2+1),  96 metrekarelik (3+1) ve 107 metrekarelik (3+1)  olmak üzere toplam 6 farklı konut tipi yer alıyor.

Diğer etaplarda çalışmalar sürüyor
Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin birinci etabında 2020 yılında 143 bağımsız ünite tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmişti. Bugün yapılan merasimle projenin ikinci etabında 170 konut ve 20 işyerinden oluşan 190 bağımsız kısmın de tapuları hak sahiplerine verildi. Bin 600 bağımsız ünitenin bulunduğu 3, 4 ve 5’inci etapların imali tüm süratiyle sürüyor. Ayrıyeten bir yandan da 6’ncı etap için kura ve ihale hazırlık çalışmaları yapılıyor. 3 bin 800 bağımsız ünitenin üretileceği alanda 333 bağımsız ünite tamamlanmış oldu.

İzmir’de dönüşümün süreci
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm süreçlerinde hak sahipleriyle uzlaşılarak “Yerinde Dönüşüm“ prensibini hayata geçiriliyor.  Yaşayanların yeniden birebir alanda ve yenilenmiş etrafta ve sağlıklı yapılarda hayatlarına devam etmesine öncelik veriliyor. 4 farklı kentsel dönüşüm alanında, uzlaşma görüşmeleri ile birlikte inşaat üretimi ve yeni ihale etapları için çalışmalar birlikte devam ediyor. Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda 3 etapta, Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı’nda 2 etapta, Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanında 1 etapta, Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanında 2 etapta olmak üzere 8 etapta yaklaşık 820 bin metrekarelik inşaat alanında 5 bin 560 bağımsız kısmın inşaatları sürüyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen