Çar. May 1st, 2024

Tarfin’den Gelir Muhafazalı Paket ile
 tarımda istikrarlı büyümeye destek

Türkiye’nin başkan dijital tarım platformu Tarfin, Gelir Muhafazalı Paket ile tarım bölümünde çiftçiler için belirsizliğinin önüne geçiyor. Buğday ve arpa üretimi gerçekleştiren çiftçiler, hasat gelirlerine endeksli biçimde gübre, tohum gereksinimlerini alabiliyor. Üreticiler, hasat periyodunda eserin TÜRİB borsa fiyatı üzerinden ödemelerini inançla ve rahat bir formda yapabiliyor.

Tarım bölümünün öncü kuruluşu Tarfin, Gelir Muhafazalı Paket ile üreticilerin yanında olmayı sürdürüyor. Gelir Muhafazalı Paket ile tarımda maliyet belirsizliğinin önüne geçmeyi hedefleyen Tarfin, çiftçilerin masraflarını gelirlerine endeksli bir biçimde yönetmesini sağlıyor. Tarfin, çiftçilerin masraflarını gelirlerine endeksli yönetebileceği bir alternatif olarak sunduğu Gelir Muhafazalı Paket ile bugüne kadar 800’den fazla çiftçiye ulaştı. 

 

‘Ekonomik istikrar için üzerimize düşeni yapıyoruz”
 

Tarfin Satış Yöneticisi Tolga Yücel, “Çiftçilerimize yönelik taahhütlerimizi ve tarım dalındaki etkimizi daha da genişletme yolundaki adımlarımıza devam ediyoruz. 2023-2024 tarımsal döneminde, sürdürülebilirlik, tarım girdisine erişim ve ziraî teknoloji mevzularında çiftçilerimize daha fazla takviye sunmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda bu dönemde öncelikli amacımız, gelir muhafazalı paket eserimizi 1300’den fazla bayi ağımızın büyük bir kısmında daha yaygın hale getirmek. Bu, çiftçilerimiz için ekonomik istikrar sağlama ve risklerini azaltma konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Gelir Muhafazalı Paket ile çiftçilerimiz, buğday üretimi için gerekli olan gübre, tohum, akaryakıt üzere girdileri alışveriş yaptığı periyodun fiyatına nazaran ödüyor.  TÜRİB tarafından belirlenen fiyat, tüm buğday sınıfların yüklü ortalaması alınarak elde ediliyor. Buğday fiyatı vade tarihinde bu sene ile benzeri bir fiyat seviyesinde olursa çiftçi yalnızca yüzde 10 vade farkı ödüyor. Mukavelede belirlenen tavan fiyat uygulaması sayesinde de çiftçi ani fiyat artışlarına karşı korunmuş oluyor. Böylelikle girdileri gelirine nazaran ödüyor ve piyasa faizlerinden etkilenmiş oluyor. Değişken girdi maliyetleri ve şartlara karşı da çiftçiler destekleniyor” dedi.

 

İlk olarak geçtiğimiz dönem hayata geçirilen Gelir Muhafazalı Paket eserini kullanan çiftçiler tecrübelerini aktardı. Ankara Polatlı’dan Mehmet Aköz, “Daha evvel, ekim vaktinde mecbur kaldığımız için piyasadan veresiye alıyorduk ve rahatsızdım bu durum beni çok rahatsız ediyordu.  Gelir Muhafazalı Paket ile hem mal karşılığı alışveriş kelam konusu olduğu için manevi olarak içim rahat etti hem de daha yararlı çıktım” dedi. Çanakkale Biga’dan Suat Kahve ise Gelir Muhafazalı Paket sayesinde yüzde 20’den fazla tasarruf elde ettiğini belirterek, “Ben ekim yapacağım alanın büyüklüğü ile ilgili bilgi veriyorum, onlar da sistemden bakıp bana ne kadar alışveriş yapabileceğimi söylüyorlar. Kimseye boyun eğmiyorum. Ben de o limit dahilinde, istediğim alışverişi yapıyorum. Eserimizi satıyoruz ve 1 yıl sonra elde ettiğimiz çıkarımızla ödememizi yapıyoruz. Üstelik çok daha çıkarlı çıkıyoruz” diye konuştu. 

 

‘Elverişli bir ortam, üretimde artış bekleniyor’
 

Tarım dönemine yönelik değerlendirmelerde bulunan Tolga Yücel, “Güzel bir döneme başladık. Dünya genelindeki iklim şartlarının elverişli olması nedeniyle bu yıl ziraî üretimde artış bekleniyor. Bu durum, bilhassa besin fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacaktır. Türkiye’de de emsal formda ziraî üretim beklentileri, geçen yıla nazaran daha yüksek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iddialarına nazaran, 2023-2024 sezonunda Türkiye’de toplam ziraî üretim geçen yıla nazaran göre yüzde 10 artarak 180 milyon tona ulaşacak. Bu artışta, bilhassa buğday, arpa ve mısır üretimindeki artış tesirli olacak. Buğday üretiminde, 2023-2024 sezonunda 19,5 milyon ton üretim yapılması bekleniyor. Bu, geçen yıla nazaran yüzde 13 artış manasına geliyor. Arpa üretiminde de geçen yıla nazaran yüzde 16 artışla 13 milyon ton üretim yapılması bekleniyor. Mısır üretimindeki beklenti ise yüzde 10 artışla 7,5 milyon ton üretim” diye konuştu. 

 

Tarım takviyeleri çiftçinin üretimine katkı sağlamaya devam ediyor 

 

Tolga Yücel, bu yıl tarım dayanaklarının de artırıldığını ve bunun ziraî üretimdeki artışa katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: “2023 yılında, çiftçilere verilen mazot ve gübre dayanağında yüzde 100 artış yapıldı. Bu durum, çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürecek ve üretim ölçüsünün artmasına yardımcı olacak. Fakat, ziraî üretimde birtakım riskler de bulunuyor. Bu riskler ortasında, kuraklık, çok yağış, hastalık ve haşere ziyanları yer alıyor. Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda, ziraî üretimde düşüş yaşanabilir. Türkiye’nin her bölgesi bizim için büyük değer taşıyor. Bugün ülkemizin doğusuna gittiğimizde muazzam bir yem piyasası var, güneyine yahut merkezine gittiğimizde ziraî üretimi çok büyük hacimlerle yapılıyor.”

 

Mısır üretiminde “Gelir Muhafazalı Paket” avantajı geliyor

 

Gelir Muhafazalı Paket ile tarımsal alışveriş sırasında Türkiye Eser İhtisas Borsası’ndaki (TÜRİB) ekmeklik buğday fiyatlarının ortalaması baz alınıyor, çiftçi ödeme tarihinde tekrar birebir borsanın fiyatlarına endeksli olarak ödemesini yapıyor. Tavan fiyat uygulaması ile Tarfin çiftçiyi yüksek artışlara karşı koruyor. Şu anda arpa ve buğday için kullanılan Gelir Muhafazalı Paket eser, bayilerden gelen talepler doğrultusunda mısır ekim devrinde Gelir Muhafazalı Mısır Paketi olarak da uygulanacak. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen