Cts. Nis 27th, 2024


Tarihi Ada ve Göl gazinolarında çalışmalar tüm süratiyle sürüyor

Göl Gazinosu yine ayağa kalkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin ve ülkenin kültürel geçmişinde kıymetli bir yere sahip olan Ada ve Göl gazinolarını ayağa kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Aslına uygun formda tekrar inşa edilecek Göl Gazinosu’nun temeli atıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in kent belleğine sahip çıkmaya devam ediyor. 1930’lu yıllardan günümüze, İzmir ve Türkiye’nin fuarcılık, kültür ve sanat tarihinin en kıymetli yerlerinden biri olan Kültürpark’taki Ada ve Göl gazinolarının aslına uygun olarak yenilenmesine yönelik çalışmalar sürüyor. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Muhafaza Bölge Heyeti kararı doğrultusunda tarihi Göl Gazinosu’nda yıkım çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, Göl Gazinosu’nu aslına uygun halde tekrar inşa etmek için çalışmalara başladı.

“Binanın statik olarak direncini kaybettiğini gördük”

Kültürpark içerisinde yer alan Ada ve Göl gazinolarının onarım ve rekonstrüksiyon çalışmaları kapsamında Göl Gazinosu’nun temelini attıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Yapılar Şube Müdürü Can Yıldızhan, “İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Muhafaza Bölge Kurulu’nun onayladığı onarım ve rekonstrüksiyon projeleri gereği Göl Gazinosu’nun güçlendirmeye uygun olmadığına karar verildi. Konsey onaylı proje tarafımıza ulaştığında binayı devraldık. Binanın statik olarak güçlendirmeyi kaldırmayacağı raporlarda mevcuttu. Biz binayı devraldığımızda yaptığımız fotoğraflama ve tespit çalışmasında binanın statik olarak direncini kaybettiğini gördük. Bununla ilgili biz de kendi fotoğraf arşivimizi ve raporlarımızı oluşturduk. Beton dayanımını yitirmiş ve içerisindeki donatılar büsbütün korozyona uğramıştı. Tespitlerin akabinde yıkımını gerçekleştirdik. Ada Gazinosu’nu ise güçlendirme yollarını kullanılarak restore edeceğiz” diye konuştu.

“Birebir özgün mimarisine uygun formda ayağa kaldırılacak”

Ocak ayında kaba inşaatı tamamlayacaklarını belirten Yıldızhan, “2024 yılının Mart ayında halkımızın kullanımına açmayı planlıyoruz. Göl Gazinosu’nu restitüsyon bilgilerine uyarak, birebir özgün mimarisine uygun bir biçimde tekrar ayağa kaldıracağız. Proje bin 500 metrekare kapalı alan, yaklaşık bin 300 metrekare de açık teraslardan oluşuyor. İmalatlar bittikten sonra kafeterya olarak hizmet edecek” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin yıldızlarına mesken sahipliği yaptı

Geçmişi devrin Belediye Lideri Behçet Uz’un İzmir yangınında tahrip olan bölgeye milletlerarası bir fuar alanı kurulması planına kadar uzanan Ada ve Göl gazinoları, İzmir’in kültür sanat tarihinde kıymetli bir yere sahip. Yalnızca İzmir’in değil Türkiye’nin en değerli sanatsal faaliyetlerinin yürütüldüğü bu tarihi yerler, birbirinden ünlü sanatkarları ağırladı, bir periyodun belleğinde izler bıraktı. Tarihi adeta bir yıldızlar geçidine sahne olan İzmir Fuarı’ndaki bu gazinolarda Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Tanju Okan, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Moğollar, Ajda Pekkan İbrahim Tatlıses, Gönül Müellif, Barış Manço, Cem Karaca konser verdi. İsmail Dümbüllü, Nejat Uygur, Sadri Alışık, Zeki Alasya-Metin Akpınar üzere ünlü sanatkarlar bu gazinolarda unutulmaz şovlara imza attı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen