Çar. May 15th, 2024


Tetra Pak’ta maksat, besin israfını 2030 yılına kadar 

yüzde 50 azaltmak

Dünyanın başkan besin sürece ve paketleme tahlilleri şirketi Tetra Pak, besinlerin her yerde inançlı olması için son teknoloji ve uygulamaları geliştiriyor. “İYİ OLANI KORUR” vaadi doğrultusunda Tetra Pak’ın kuruluş nedeni olan besin güvenliği, 2030 stratejisine yönelik odaklandığı dört temel alandan birini oluşturuyor. Tetra Pak, bu kapsamda kendi besin sürece süreçlerinden kaynaklanan besin kaybını 2030 yılına kadar 2019 yılına kıyasla yüzde 50 oranında azaltma taahhüdünde bulunuyor. 

Dünya genelinde tüm insan nüfusuna yetecek kadar besin üretiliyor lakin tahminen yaklaşık 830 milyon insan yetersiz besleniyor, 3,1 milyar insan ise sağlıklı beslenemiyor. Araştırmalara nazaran şayet besin kaybı ve israfı kendi başına bir ülke olsaydı, dünyada en fazla sera gazı yayan 3’üncü ülke olurdu.

160’tan fazla ülkede, yüz milyonlarca insanın muhtaçlıklarını karşılayacak besin sürece ve paketleme tahlilleri sunan Tetra Pak, bunu sürdürülebilir formda yapma kararlılığıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Tetra Pak, “daha sürdürülebilir süt eserlerine geçişi sağlamak”, “yeni besin kaynakları için inovasyon”, besin kaybını ve israfını azaltmak”, “sürdürülebilir paketleme yoluyla inançlı beslenmeye erişimi yönetmek” olmak üzere dört ana kulvarda besin güvenliğinde dönüşüme odaklanıyor.

Tetra Pak besin sürece teknolojilerinin besin güvenliğindeki kritik rolü

Tetra Pak’ın tek adım teknolojisi; ayırma, karıştırma, standardizasyon, ısıl süreç ve daha fazlasını tek bir adımda birleştiriyor. Bu teknoloji, daha esnek ve uygun maliyetli üretim sağlarken, çevresel etkiyi yüzde 40 oranında azaltıyor. Pastörizatörlerde ve UHT ünitelerinde düşük kayıplı istikrar tankı tasarımı, eser tanka girmeden evvel azamî ölçüde suyun uzaklaştırılmasını sağlıyor, böylelikle su ve eser karışımı azaltılıyor. Bu metot, karışım basamağındaki litre pahasını yüzde 50’nin üzerinde düşürerek eser kayıplarında değerli bir azalmaya yol açıyor. Dondurma çizgisi içgörüsü teknolojisi ise dondurma üreticilerine tüm dondurma sınırından alınan yüzlerce bilgi noktasına dayanan raporlar sunuyor. Bu sayede üreticiler, sorunun neden meydana geldiğini anlayabilecek bilgilere sahip olurken, besin güvenliğini daha kolay sağlayabiliyor.

 “Tarladan sofraya besin israfını azaltmak, sürdürülebilir besin sistemlerini garanti altına almak için temel bir unsur”

Tetra Pak’ın besin güvenliğinden taviz vermediğini vurgulayan Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Kamu Alakaları Yöneticisi Ferruh Gürtaş, “Küresel çapta üretilen besinin yüzde 13,2’si kaybolurken yüzde 17’si israf ediliyor. Bu da toplamda üretilen besinin üçte birinin kaybolduğu ya da israf edildiği manasına geliyor. 2050 yılına kadar 10 milyara yaklaşması beklenen global nüfus ve yüzde 70 daha fazla besin muhtaçlığıyla birlikte bu sıkıntıların tahlili çok değerli hale gelecek. Tetra Pak olarak kurulduğumuz günden bu yana besin güvenliği için çalışıyoruz. Tarladan sofraya besin kaybını ve israfını azaltmak, sürdürülebilir ve sağlam besin sistemlerini garanti altına almak için temel bir ögedir. Çok uluslu bir şirket olarak besinin her yerde hazır ve erişilebilir olmasını sağlayarak hem besin kaybını hem de israfını azaltmaya katkıda bulunan yüksek performanslı tahliller sunmayı taahhüt ediyoruz. Dünya çapında yaklaşık 24 bin çalışanımızın dayanağı ve en düzgün uygulamaya dayalı besin sürece sinirlerimizle besin israfını 2030 yılına kadar 2019 yılına kıyasla yüzde 50 oranında azaltma taahhüdümüz bulunuyor” tabirlerini kullandı.

“Doğru eser, besin israfının azaltılmasına kritik ölçüde katkıda bulunabilir”

Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı sayılara nazaran paha zincirinin başındaki besin kayıplarının, öteki besin kaybı ve israfının yüzde 27’sini oluşturduğunu söyleyen Gürtaş, şöyle devam etti: “Bu kayıp; çiftçilik ve yetiştirme, sürece, depolama ve paketleme sırasında meydana geliyor. Tetra Pak olarak besin kaybını ve israfını azaltma eforlarımız, toplam israfın yüzde 12’sini oluşturan sürece ve paketleme basamağına odaklanıyor. Bu kapsamda besinlerin üretim sırasında bozulmasını önleyen tahliller geliştirerek besin sistemlerindeki kaybı azaltmayı amaçlıyoruz. Hami husus eğine yahut soğutmaya gerek kalmadan raf ömrünü uzatan ve besin kalitesini koruyan aseptik besin paketleme tahlilleri geliştiriyoruz. Zira yanlışsız paketleme, besin israfının azaltılmasına kritik ölçüde katkıda bulunabilir. Birebir vakitte müşterilerimizin üretim sürecinde ortaya çıkan yan eserleri, besleyici katma pahalı besin yahut bileşenlere dönüştürmesine yardımcı oluyoruz..”

Dünya çapında 100 binden fazla besin sürece ünitesi ve neredeyse 9 bin paketleme makinesi konseyi olan Tetra Pak, yılda yaklaşık 200 milyar paket üretiyor ve 200’den fazla geri dönüşüm ortağıyla 1,2 milyon ton karton ambalajı geri dönüştürüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen