Cum. May 3rd, 2024


Türk ve Japon göz doktorları 

deprem ve doğal afetleri konuştular

 

Türkiye’de 1928 yılında kurulan ülkemizin en esaslı derneklerinden, Türk göz tabiplerini temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği’nin Antalya’da düzenlenen 57’nci Ulusal Kongresi’nde  Türk ve Japon Oftalmoloji Derneği üyeleri bir ortaya geldi.

Türk Oftalmoloji Derneği Lideri Ziya Kapran, 06 Şubat’ta yaşanan büyük sarsıntı sonrasında Türk Oftalmoloji Derneği ile birlikte zelzele bölgesinde yardım çalışmalarına katılan ve büyük bir dayanışma örneği sergileyen tüm Japon meslektaşları ismine; Japon Oftalmoloji Derneği Lideri Tetsuro Oshika, Prof. Dr. Keiichi Kato ve Prof. Dr. Toru Nakazawa’ya dayanakları için teşekkür etti.

 

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, 15 vilayetimizi etkileyen zelzele sonrasında afet bölgesindeki takviye çalışmalarına birinci günden bu yana dernek olarak devam ettiklerini paylaştı. Bu kapsamda Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne konteyner ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne materyal takviyesi sağlandığını, asistan ve uzman tabipler başta olmak üzere zelzeleden etkilenen tüm göz doktorlarının eğitimlerine devam etmesi için dayanak verdiklerini söyledi. Gezici göz muayene istasyonları ile zelzeleden etkilenenlere takviye vermeye çalıştıklarını, yardım teşebbüsleri kapsamında 9 konteynerın bölgeye gönderildiğini aktardı. Dernek idare konseyi başta olmak üzere tüm istekli göz hekimlerinin bölgede sıhhat hizmetine katkıda bulunabilmek için gayret sarf ettiğini söyledi.

 

Japon Oftalmoloji Derneği dostluğunu ve dayanışmasını  esirgemedi

Bu  zor periyotta dünyanın dört bir yanından manalı yardım ve dayanakların geldiğini hatırlatan Prof.Dr.Ziya Kapran Japon Oftalmoloji Derneği’nin dayanaklarının unutulmaz olduğunu belirtti. Sarsıntı periyodunda Japon meslektaşları ile dayanışma ve takviye için bölgede birlikte çalıştıklarını paylaşan Kapran, Japon Oftalmoloji Derneği Lideri Tetsuro Oshika, Prof. Dr. Keiichi Kato ve Prof. Dr. Toru Nakazawa’ya teşekkürlerini iletti. Zelzele ve doğal afetlerle ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşmak için Antalya’ya geldikleri için ayrıyeten övgüyü hak ettiklerinin altını çizdi. 

 

Japon Oftalmoloji Derneği Lideri Tetsuro Oshika çok uzaklarda yaşayan iki toplum olmalarına rağmen çok güçlü bağlara sahip olduklarını ve bugün Antalya’da Türk göz tabipleri ile birlikte olmaktan memnunluk duyduklarını paylaştı. Zelzele, tusunami ya da gibisi doğal afetlerde insanların her şeylerini kaybedebildiklerini paylaşan Oshika bu devirlerde sıhhat hizmetlerini vermenin zahmetine dikkat çekti. Hastanelerin ziyan görebildiğini; sıhhat çalışanının ve tabiplerin işlerinin daha da zorlaştığının altını çizdi. Elektirik, su, güç kaynaklarına erişimde zorlukların yaşandığını, doğal afetlerden ziyan gören ve sıhhat hizmetine ulaşmaya çalışanların dağınık bir yapıda olmasından kaynaklanan zorlukların yaşandığını paylaştı. İnsanlara medikal sıhhat hizmeti vermenin zorlaştığı bu devirde güzel bir planlama  yapılmasının değerine işaret etti. Taşınabilir sıhhat araçları ile hizmet götürmenin âlâ bir tahlil olabildiğini söyledi.  

 

Deprem periyodunda gezici göz muayenesi aracının alandaki uyumundan sorumlu Türk Oftalmoloji Derneği İdare Heyeti Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Güngör bölgede yaşadıkları zorlukları, bu zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini iştirakçiler ile paylaştı.  Depremzedelerin gözlüklerini, göz ilaçlarını ve kontakt lenslerini enkaz altında bıraktıklarını belirterek şöyle devam etti: “ TOD Merkez İdare Heyeti ve bu şura içerisinden oluşturulan sarsıntı komitesi uyumunda muhtaçlıkları belirledikten sonra bir hareket planı oluşturduk. Bölgede üyelerimiz ile temasa geçtik. Sıhhat Bakanlığı, ilgili kamu kurumları ve hastaneler ile daima temas içerisindeydik.  Depremzedelere gereksinimi olan göz muayenesini sağlamak üzere süratli bir halde aracımız tam teşekküllü halde hazırladık. Daima birlikte dayanışma ile sorunlarımızı bir nebze olsun hafifletmek için çalıştık. Muhtaçlıkları gerçek belirleme, planlama ve uyum çok kıymetli. Bölgede yalnızca hasta ve hasta yakınları için değil birebir vakitte hizmet verebilecek sıhhat çalışanı için de çalışmalar yapılmasının ne kadar elzem olduğunu gördük. ”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen