Çar. May 1st, 2024


2026 Avrupa Gençlik Başşehri unvanı için geri sayım başladı

İzmir’in de finale kalan adaylar ortasında yer aldığı 2026 Avrupa Gençlik Başşehri unvanının sahibi 27 Kasım Pazartesi günü açıklanacak. Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde kurulacak dev ekranla büyük heyecanın yaşanacağı gecede, Polonya’nın Lublin kentinde düzenlenecek seremoniye canlı temas yapılacak. Ayrıyeten gençler için konserler ve bilgi müsabakası düzenlenecek. 

Avrupa Gençlik Forumu’nun (European Youth Forum) gençleri güçlendirmek, genç iştirakini artırmak ve Avrupa kimliğini güçlendirmek için her yıl farklı bir Avrupa kentine verdiği Avrupa Gençlik Başşehri unvanına aday olan İzmir’de heyecan dorukta. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in İzmir’i gençlik kenti yapma maksadı doğrultusunda gençlerle birlikte çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sonuçların açıklanacağı 27 Kasım Pazartesi gününe odaklandı. Hangi kentin Avrupa Gençlik Başşehri unvanını alacağı Polonya’nın Lublin kentinde düzenlenecek seremoni ile duyurulacak. Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde kurulacak dev ekranla, Polonya’nın Lublin kentindeki seremoniye canlı irtibat yapılacak. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda canlı yayınla birlikte çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Konserler ve bilgi müsabakası yapılacak. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2026 Avrupa Gençlik Başşehri olmak için Malaga (İspanya), Saraybosna (Bosna Hersek), Tromso (Norveç), Vila do Conde (Portekiz) kentleriyle yarışıyor. 

Havagazı’nda şenlik havası olacak
27 Kasım Pazartesi günü Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde 20.30-22.00 saatleri ortasında Stalkband ve Beğenilen Okan, 22.15-23.00 saatleri ortasında Gürkan Güler’in DJ performansı gençleri eğlendirecek. Ayrıyeten 20.00-20.30 saatleri ortasında bilgi müsabakası da düzenlenecek. 22.00’de Polonya’ya canlı bağlanılarak Türkiye sunumu yapılacak. 23.00’te ise sonuçlar açıklanacak.

Adaylık çalışmaları Ocak 2023’te başladı
Avrupa Gençlik Başşehri unvanı için adaylık çalışmaları, Ocak 2023’te “Kent ve Gençlik” başlığı altında İzmir Gençlik İnisiyatifleri buluşması ile başladı. Tüm yıl gerçekleştirilen aktiflik, eğitim, atölye çalışmaları, fuarlar ve hazırlıklar ile yapılan müracaatlardan olumlu dönüşler alındı. 14 Kasım’da Brüksel’de İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in de katıldığı bir heyet toplantısı yapıldı. Heyetin sorularını İzmir’deki gençleri temsilen Gençlik Başşehri 2026 Platformu sözcüsü Zeynep Payzanoğlu yanıtladı. 

Kazanan kent gençlik çalışmalarının merkezi olacak
Avrupa Gençlik Başşehri müracaat sürecinde “Genç Kimliğinin Onuru ve Gençlik Hakları” başlığı altındaki amaçlar doğrultusunda İzmir’e uygun bir modelle gençlik siyasetleri oluşturulması hedeflendi. Müracaat ile İzmir’in gençlik çalışmalarının ve gençlik siyasetinin merkezi hâline getirilmesi, gençlik kimliğinin saygınlığının artırılması, gençliğin dinamizmi yoluyla çok kültürlülüğün teşvik edilmesi ve korunması başka temel gayeler olarak belirlendi.
İzmir’in 2026 Avrupa Gençlik Başşehri unvanını almasıyla, direkt gençlerin hazırlayacağı Türkiye’deki birinci sürdürülebilir mahallî gençlik siyasetini hayata geçirmek, hayatın her alanında gençlerin iştirakini sağlayacak yönetişim modelini İzmir’den başlatmak, çok kültürlü bir gençlik kenti inşa etmek, İzmir’i gençlik çalışmalarının Türkiye’deki merkezi yapmak, İzmir’i turizm, istihdam, eğitim, kültür-sanatla gençler için milletlerarası standartlarda yaşanabilir bir cazibe merkezi hâline getirmek üzere maksatların hayata geçirilmesi planlanıyor.

Gençlik kenti İzmir
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in “gençlik kenti İzmir” gayesi doğrultusunda pek çok proje yürütülüyor. Fiyatsız yemek ve sıcak çorba takviyesi, barınma ve eğitim yardımının yanı sıra fiyatsız çamaşırhane, nakliye ve wifi hizmeti de veren Büyükşehir Belediyesi, sportif faaliyetlerden psiko-sosyal hizmetlere, meslek edindirme kursları ve meslek danışmanlığından fiyatsız lisan kurslarına ve konuşma kulübüne kadar her alanda gençlerin yanında oluyor. 
Türkiye’nin birinci ve tek Gençlik Belediyesi’ni kuran Büyükşehir, kurduğu kütüphaneler ve kitap kafeler, gençlik merkezleri, Genç Elçiler Programı, Genç İzmir Dans Atölyesi, Genç Çiftçi Takviye Programı, Genç İzmir Tiyatro Atölyesi, Yapay Zeka Programı, İnovasyon Merkezi, Girişimcilik Merkezi, Gençler İzmir’i Geziyor üzere projelerle de gençlerin önünü açıyor. Büyükşehir, toplumsal sorumluluk projeleri, sanat okulu öğrencilerine staj imkanı, üniversite tercih günleri, üniversite şenlikleri, gençlik kampları ve genç bilet üzere hizmetleriyle de Türkiye’ye önderlik edecek gençlik kenti kimliğini güçlendiriyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen