Sal. May 21st, 2024


Yeni sanatın ömürle sanat ortasında gitgide belirsizleşen hudutları, Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Çağdaş Sanat Konuşmaları”nda ele alınacak. Söyleşi dizisinin birinci konuğu olan Prof. Dr. Sibel Yardımcı Yalçıntan, antroposen çağın sanatını konuştu.

Nilüfer Belediyesi, “Çağdaş Sanat Konuşmaları” söyleşi dizisi başlattı. Kolektif üretim ve paylaşımın yeni yeri olan Pancar Deposu’nun mesken sahipliğinde gerçekleştirilen Çağdaş Sanat Konuşmaları’nda, aktüel sanatın ömürle sanat ortasında gitgide belirsizleşen sonları konuşulacak. Söyleşi dizisinin birinci konuğu olan Prof. Dr. Sibel Yardımcı Yalçıntan, insanoğlunun Dünya’ya olan tesirinin en üst seviyelere çıktığı Sanayi Devrimi’nden bugüne olan süreci tabir eden “Antroposen” çağın sanata yansımalarını ele aldı. İlginin ağır olduğu söyleşide konuşan Yalçıntan, antroposen çağın insanın üreterek ve tüketerek dünyada bıraktığı izlerin, jeolojik katmanlarda dahi okunur hale geldiği yeni bir periyoda işaret ettiğine dikkat çekti.

Posthümanizm ve onun açtığı niyet ufuklarına değinen Prof. Dr. Sibel Yardımcı Yalçıntan, Türkiye çağdaş sanatında bu çerçevede gerçekleştirilen çalışmaları da paylaştı. Türk sanatkarlar Mehmet Ali Boran, Şafak Şule Kemancı ve Eda Gecikmez’in yapıtlarından örnekler veren Yalçıntan, Donna Haraway, Anna Lowenhaupt Tsing’in yazdığı kitapları da yorumladı.

Mikroütopyacı kıymetler ekseninde şimdiki sanatın farklı okumalarının gerçekleştirileceği Çağdaş Sanat Konuşmaları’na, 20 Ocak 2024 tarihinde Ferda Keskin, 10 Şubat’ta Levent Ünsaldı, 9 Mart’ta Zeynep Sayın, 13 Nisan’da Emre Zeytinoğlu ve 11 Mayıs tarihinde Besim F. Dellaloğlu konuk olacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen