Per. May 2nd, 2024


Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Vatandaş Bilimi Aktifliği “Tür Say” Ormanya’da gerçekleştirildi.  Bioblitz olarak bilinen ve Türkiye’de Çeşit Say olarak isimlendirilen aktiflikte, bulunulan bölgenin flora ve faunası oluşturan tüm canlılar (ağaçlar, çiçekler, mantarlar, böcekler, kuşlar, memeliler vb. ) cep telefonlarına yüklenen “inaturalist” isimli uygulamaya çekilen fotoğraflar ile gerçekleştirildi. Alanında uzman eğitmenler ve tabiat rehberleri eşliğinde gerçekleştirilen aktifliğe katılanlar dürbün, böcek müşahede kutuları yahut büyüteçleri ve telefonlarını kullandı. 100’e yakın doğasever ile gerçekleştirilen aktiflik boyunca, 113 farklı cins kayıt alınarak 494 müşahede gerçekleştirildi.

 

DOĞASEVERLER “TÜR SAY” ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

100’e yakın doğasever ile gerçekleşen aktiflikte Böcek Tabibi olarak bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Dikmen, Yaban Hayatı Fotoğrafçısı ve Kuş Gözlemcisi Ümit Malkoçoğlu, kocaelibitkileri.com editörü Dr. Hüseyin Cahit Doğan, Çankırı Karatekin Üniversitesinden Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğr.Gör. Dr. Arif Cemal Özsemir eşliğinde gerçekleştirildi.

 

ORMANYA GÜÇLÜ BİYOÇEŞİTLİLİĞE SAHİP

Boz ebabil, bahçe tırmaşıkkuşu, dağ bülbülü, karabaşlı iskete, dağ kuyruksallayanı üzere değerli kuş tipleri kayda geçirilirken uğur böceği, düz sırtlı kırkayak, tahta biti, ateş böceği ve atalanta kelebeği üzere çeşitli eklembacaklılar da Ormanya’da gözlemlenen cinsler ortasına eklendi.

Dr. Hüseyin Cahit Doğan eşliğinde flora müşahedesine çıkan iştirakçiler; Mercurialis annua (Sultan Otu), Polygonum aviculare (Kadımalak), Salvia forskaehlei (Dolmayaprağı), Phytolacca americana (Şekerciboyası), Erigeron bonariensis (Çakalotu) üzere çeşitli bitkileri gözlemleyip, kayıt altına aldı.

 

ORMANYA’DA BİRİNCİ KERE AKŞAMCI YARASA VE SÜRMELİ ÇALIKUŞU

Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz rehberliğinde fauna müşahedesine çıkan grup, Ormanya’da birinci sefer Akşamcı Yarasa çeşidini gözlemleyerek kayıt altına aldı. Kuş gözlemcisi Ümit Malkoçoğlu rehberliğindeki grup ise Ormanya’da birinci sefer Sürmeli Çalıkuşunu gözlemleyerek kayıt altına aldı.

 

KUŞ HALKALAMA İSTASYONUNDA ATÖLYE

Türsay katılımcları Ormanya kuş halkalama istasyonundaki halkalama çalışmalarına katılıp, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Arif Cemal Özsemir’den çalışmalar hakkında bilgi aldı. İstasyonda gerçekleştirilen eğitim boyunca, kuş halkalama nedir? Kuş halkalama nasıl yapılır? üzere sorular karşılık bulurken, kuş cinsleri ve halkalama teknikleri hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

 

TÜRSAY NEDİR?

Vatandaş bilimi aktifliği olarak bilinen ÇEŞİT SAY; bir alanda muhakkak müddet boyunca gözlemlenebilen tüm canlıların kayıt altına alındığı bir biyolojik çeşitlilik tespit çalışmasıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen