Cum. May 3rd, 2024

Ramazan aylarının vazgeçilmezi iftar sofralarının kültürel bir fenomen olarak önemi tanınarak UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından iftar sofraları Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi‘ne eklendi. İftar sofralarının listeye girmesini Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan ve İran talep etmişti. Hükümetlerarası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi, Botsvana’nın Kasane kentinde toplandı ve iftar yemeklerinin bir topluluk olarak önemini tanıdı.

İftar UNESCO Kültürel Miras Listesinde

İFTAR SOFRALARI UNESCO’NUN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE

UNESCO, “(İlgili ülkelerde eftari veya iftor olarak da adlandırılan) iftar, tüm dini ve törensel ritüeller yerine getirildikten sonra, Ramazan ayı boyunca gün batımında yapılır.” şeklinde açıklama yaparken açıklamada iftar, “Genellikle aile ve toplum bağlarını güçlendiren ve karşılıklı yardımlaşma, dayanışma ve sosyal alışverişi teşvik eden toplantılar veya yemekler şeklini alır.” şeklinde tanımlandı.

İftar pratiğinin “genellikle aile içinde aktarıldığına” ve “geleneksel yemeklerin bileşenlerini hazırlama görevinin genellikle çocuklara ve gençlere verildiğine” dikkat çekildi. Ayrıca “İftarla ilgili tören ve ritüeller, Ramazan ayı boyunca oruç tutması gerekmeyen kişiler tarafından da uygulanır.” denildi.

GELENEKSEL TÜRK SANATLARI DA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE EKLENDİ

Tezhip UNESCO

Komite’nin aldığı kararlarda, Azerbaycan ve Türkiye’nin “tezhip”, “sedef kakma işçiliği” ve “balaban/mey zanaatkarlığı ve icra sanatı” da Somut Olmayan Miras Listesi’ne kaydedildi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen