Per. May 2nd, 2024


İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, kentin tarihi kimliğinin en kıymetli modülleri ortasında yer alan ve son periyot hayata geçirilen projelerle yine yıldızı parlayan Basmane semtine konuk oldu. Semt sakinleri Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede yük verdiği kamulaştırma ve onarım projeleriyle, çocuklara yönelik sportif faaliyetlerden duydukları memnuniyeti lisana getirdi. İzmir’in Lonely Planet’in “Best in Travel 2024” listesine girmesine değinen Lider Soyer ise, “Göreceksiniz ikinci periyot bu yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla değişik olacak” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Basmane’deki Tarihi Altınpark Kıraathanesi’nde vatandaşlarla buluştu. Dezavantajlı bölgelerdeki proje ve yatırımları artıran Lider Tunç Soyer’i semte davet eden Basmane sakinleri tüm çalışmalar için teşekkür etti. Buluşmada kent gözlemcisi müellif Orhan Beşikçi de yer aldı. Basmane’deki proje ve çalışmalarda Orhan Beşikçi’den takviye aldıklarını hatırlatan Lider Soyer yeni periyotta birçok projenin daha hayata geçirileceğini belirtti. Beşikçi de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden örnekler verirken bölgedeki sportif faaliyetlere farklı bir parantez açtı. Ayrıyeten görüşmede Lider Soyer’e judo kıyafeti ve siyah nesil armağan edildi. 

“Kur muhafazalı mevduat yerine ‘halk muhafazalı bir belediyecilik hizmeti’ veriyoruz”
Türkiye’nin çok sıkıntı bir devirden geçtiğini tabir eden Lider Tunç Soyer, “Ekonomik kriz o denli bir noktaya geldi ki enflasyonla başa çıkmak neredeyse imkansız. Güya taban fiyata bir artırım yapılacak lakin o artırımın o artan hayat pahalılığı karşısında ne işe yaracağı meçhul. Kısacası çok tatsız bir periyottan geçiyoruz. Bu zorluklar en çok muhtaçlık sahiplerini, mazlumları vuruyor. Kur muhafazalı mevduat hesabı diye bir şey var. Kimi, neyi koruyor? Zengini, milyonları olanları koruyor. Biz de belediye olarak diyoruz ki, biz kur muhafazalı mevduat yerine ‘halk muhafazalı bir belediyecilik hizmeti’ veriyoruz” sözlerini kullandı. 

“5 senede çok hizmet yaptık”
“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceliği, 5 sene evvel de söylemiştim, hala tıpkı şeyi söylemeye devam ediyorum, dezavantajlı bölgelerdir” diyerek kelamlarına devam eden Lider Soyer, “Çünkü bu kentin refahı adil paylaşılmalı. Biz diyoruz ki; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kaynakları, geliri herkese eşit gitmeli ki bu gelir dağılımındaki adaletsizliği biraz değiştirelim. O yüzden ikinci periyot bu çalışmalara devam edeceğim. Göreceksiniz ikinci periyot bu yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla değişik olacak” dedi. 

“Türkiye’de bu türlü öbür bir kent yok”
Başkan Soyer, tarihi Basmane bölgesindeki onarım çalışmalarının süreceğini belirtti. “Bu kentin kimliğine sahip çıkmak istiyoruz” diyen Lider Soyer, “İzmir’de 13 arkeolojik hafriyatın tamamına takviye veriyoruz. Türkiye’de bu türlü dayanak yapan öteki bir belediye yok. Biz İzmir’in kimliğinin kesimi olan tüm tarihi pahaları günışığına çıkaracağız ve bu kentte yaşayanların bu zenginlikleri görerek onları sahiplenmesini sağlayacağız. 5 yıl evvel çok renk çok ses çok nefes demiştim. İnsan toplulukları da birebir tabiat üzeredir. Doğayı güzelleştiren şey renklerdir, farklı bitki çeşitleridir, çeşitliliktir. İnsan toplulukları da tıpkı tabiat üzere farklı kültürler, lisanlar, fikirlerle zenginleşir. İnsan topluluğunu varlıklı yapan şey farklı kanılar, farklı kentlerin farklı kültürleridir” tabirlerini kullandı. 

“İzmir dünyadaki 10 kent arasında”
İzmir’in Lonely Planet’in “Best in Travel 2024” listesinde yer almasına da değinen Lider Soyer, “Dünyada ziyaret edilmesi gereken 10 kent seçildi geçen ay. 10 kentin ortasında Paris, Barselona var, dünyanın o büyük, hoş kentleri var lakin bir tanesi de İzmir. Bununla gurur duyuyoruz. İzmir’de yabancı turist bir buçuk milyon civarındaydı. Bu 4 senede 3 milyonun üzerine çıkardık. İkiye katladık. Birinci amacımız en yakın vakitte 4 buçuk milyona ulaşmak. Yani; İzmir’in nüfusu kadar bir turisti dışarıdan getirmeyi hedefliyoruz” dedi.  

“Sağ olun var olun ve sizi alkışlıyoruz”
Basmane’de yürütülen çalışmaları tek tek anlatan ve teşekkürlerini sunan Orhan Beşikçi de, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin satın aldığı, kamulaştırdığı, onarımlarına başladığı ve kente kazandırdığı Yıldız Sineması’ndan, Bıçakçı Han’dan, Emniyet Oteli’nden, Carfi Konağı’ndan, Tevfik Paşa Konağı’ndan bahsettik. Basmane Hamamı’nda binlerce insan yıkandı, berber hizmeti aldı ve pak çamaşırlarla uğurlandı. Bu çalışma hala devam ediyor. Bu yalnızca İzmir için değil Türkiye için değil dünyaya örnek bir toplumsal proje. Bu bakımdan size teşekkür ediyoruz. Altınordu Spor Kulübü’nün bahçesinde bir yüzme havuzu kurdunuz. O havuzda binlerce çocuğumuz yüzme öğrendi, su sporları yaptı, masallarla spor yapma imkanını buldu. Ayrıyeten Agora Hafriyat Alanı ve Antik Tiyatro’ya verdiğiniz katkılar çok değerli. Zira evvelce 2-3 ay hafriyat yapılabiliyordu, artık 12 ay mühletle hafriyatlar yapılabiliyor. Birebir halde Mirali Mahallesi’nde Cumhuriyet Halk Fırkası Çeşmesi vardı, o çeşmeyi de akar hale getirdiniz. Tekrar Namazgah Hamamı’nın bitişiğinde yazlık Gönül Sineması vardı. O sinemayı da bugün sinema seyredecek duruma getirdiniz. Biz bundan sonra tekrar birlikte olacağız. İnşallah Anafartalar Caddesi’ni, Mezarlıkbaşı ve Çorakkapı ortasındaki düzenlemeleri daima birlikte göreceğiz. Size Basmane’ye yaptığınız katkılar için çok teşekkür ediyoruz. Sağ olun var olun ve sizi alkışlıyoruz” tabirlerini kullandı. 

Başkan Soyer’e judo kıyafeti ve siyah kuşak
Miniklerin Bıçakçı Han’da spor yapma imkanına kavuşması için emeği geçen Lider Soyer’e judo kıyafeti ve siyah jenerasyon armağan eden Ulusal Judo Antrenörü Münir Tunç ise, “Her şartta Tunç Soyer liderin yanındayız. Bizim semtimiz vefayı bilen bir semt. Basmane için yaptıklarınız için sonsuz teşekkür ederiz” dedi. 
Türkiye Judo Federasyonu Dış Bağlantılardan Sorumlu Teknik Asbaşkan Ersan Odaman ise, “Japonca judo nezaket sporudur. İzmir’de en çok bu fazileti içinde taşıyan başkanımızdır” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen