Paz. Nis 28th, 2024


Güvenli online alışverişin 8 yolu

 

Her yılın Kasım ayında pek çok ülkede markalar, mağazalar ve e-ticaret siteleri  indirim fırsatları sunuyor. İndirimle canlanan  alışveriş fırsatlarından siber hatalılar da kendilerine yarar sağlamaya çalışıyor. ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban,  dolandırıcılara karşı ihtarlarda bulunarak inançlı online alışveriş yapmanın yollarını aktardı.

 

Tüm dünyada Kasım ayının dördüncü yahut son cuması Kara Cuma (Black Friday) ve onu izleyen pazartesi günü de Siber Pazartesi (Cyber Monday) olarak anılıyor. Birinci olarak ABD’de ortaya çıkan ve alışveriş çılgınlığının yaşandığı bu günlerde bilhassa giysi, kozmetik, elektronik üzere kategorilerde büyük indirimler yapılıyor. 

 

Türkiye’de de Efsane, Harika yahut Şahane Cuma üzere başlıklarla sunulan fırsatlardan ne yazık ki siber hatalılar da yararlanmaya çalışıyor. Siber hatalılar, online alışveriş yapanların kimlik yahut kredi kartı bilgilerine ulaşarak, gelir elde etmeye çalışıyor. 

 

Korunmak için ne yapmalı? 

ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, online alışveriş yaparken siber akınların maksadı olmamak ve inançlı alışveriş yapabilmek için şu ipuçlarını paylaştı: 

 

Bildiğiniz yerden alışveriş yapın. Güvenilir bir alışveriş ortamı sunan ve beklenen problemleri çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve muteber e-ticaret sitelerini tercih edin.

Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet irtibatı, online ödemeler için yeteri kadar inançlı değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Favori e-mağazanıza ferdî ilişkiniz yoluyla erişmeniz daha inançlı bir seçenektir.

Alışverişte kendi aygıtlarınızı kullanın. İster bilgisayarınız ister tabletiniz yahut akıllı telefonunuz olsun, alışverişi kendi aygıtınızla yapın. Aygıtın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Toplu kullanımın olduğu internet cafeler üzere yerlerdeki aygıtlardan finansal süreç yapmaktan mümkün olduğunca uzak durun. 

Kredi kartı yahut sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma süreçleri, vadesiz yahut tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha inançlıdır. Limiti sınırlanmış kredi kartı yahut sanal kredi kartı kullanırsanız, riskinizi azaltırsınız.

Güvenlik yazılımınız şimdiki olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla esirgeyici katmana sahip sağlam ve yeni bir internet güvenliği tahlili yükleyin. Tercihen bu tahlil, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de müdafaa hizmeti sunan bir tahlil olsun. 

Sahte indirim fırsatlarına karşı temkinli olun. Gerçek olamayacak kadar güzel bir teklif alırsanız, büyük ihtimalle gerçek değildir. Gelen kutunuza düzmece indirim fırsatlarının gönderilmesi alışılmış bir durumdur. Bu geçersiz indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı numaraları üzere kritik bilgileri toplayan geçersiz web sitelerine yönlendirirler. 

Online adres çubuğunu her vakit denetim edin. Size emniyetli  alışveriş ortamı sunan ve mümkün sıkıntıları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve sağlam e-ticaret sitelerini tercih edin. Lakin tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile önlemi elden bırakmayın. Geçersiz siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolaylıkla tespit edilebilirler.

Alışverişten sonra ekstrelerinizi denetim edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini denetim etmek, bilhassa olağana nazaran ağır alışveriş yapılan periyotların akabinde her vakit uygundur. Bunu yaparken, online bankacılığa inançlı bir halde eriştiğinizden emin olun ve hesabınızın güçlü bir şifreyle, düzgün bir halde korunduğunu denetim edin. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen