Paz. Nis 28th, 2024


Üsküdar Belediyesi’nin düzenlediği İbrahim Hilmi Tanışık’ın 1931 – 1966 yılları ortasında kaleme aldığı ve fotoğrafladığı 778 mescide ilişkin notları içeren “İstanbul Camileri” isimli kitap Nevmekan Bağlarbaşı’nda tanıtıldı.

Üsküdar Belediyesi, kent kültürüne büyük katkı sağlayacak İbrahim Hilmi Tanışık’ın 1931-1966 yılları ortasında kaleme alıp fotoğrafladığı 778 mescide dair notlarını içeren,  İstanbul’un tarihini ve kültürel mirasını yansıtan “İstanbul Camileri” adlı kitap Nevmekan Bağlarbaşı’nda tanıttı. Bu pahalı kitabın yanı sıra yapıtın içinde yer alan orjinal fotoğraf ve dokümanlar da sergilendi. Kokteyl ile başlayan kitap tanıtım gecesine Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen’in yanı sıra İstanbul vilayet Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, yazar, şair ve akademisyen Bekir Ayvazoğlu ile kitabın editörü Fatih Dalgalı ve Üsküdarlılar katıldı. 

Türkmen: “İstanbul’un mescitlerini anlatan bedelli bir eser”

Kitap tanıtım gecesinde konuşan Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen, on yıllar süren çalışmayı kitap haline getirmekten büyük memnunluk duyduğunu söyledi: 

“Bugün bu mütevazi salonda aslında daima birlikte tarihe tanıklık ediyoruz. Merhum İbrahim Hilmi Tanışık beyefendi, aslında ismi çok da herkesin bildiği bir isim değil. Ancak tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin görünmez kahramanlarından birisi. Osmanlının son periyotlarıyla cumhuriyetin birinci yıllarında doğmuş büyümüş, eğitim almış kıymetli bir şahsiyet. Bu jenerasyon, o denli değerli bir kuşak ki, hem Osmanlı, hem Cumhuriyet devrini birbirine bağlayan çok kıymetli görevler icra etmişler. Tarihimiz açısından kültürümüz açısından kıymetlerimiz açısından köprü görevi görmüşlerdir. işte onlardan bir tanesi de. Merhum İbrahim Hilmi Tanışık beyefendidir. Kitap O’nun yapıtıdır. Sizlere tanıtacağımız yapıtın birinci cildini 1930’larda ikinci cildini 1960’larda hazırlamış. Ancak ne yazık ki bu hoş yapıtı kitaplaştırmaya imkan bulunamamış makul bir sebeplerle. Benim de içimde bir ukde idi. Bir gün sanki şu İstanbul mescitleri ile ilgili bir çalışma yapabilir miyiz diye? Bir gün arkadaşlarım çıktı geldi dediler ki liderim size hoş bir haberimiz var. Nedir o haber? İbrahim beyin torunu Akın Kurtoğlu; kendileri bir halde arkadaşlarımızla bağ kurmuş. Ve benim dedemin bu türlü bir yapıtı var. Bu türlü bir çalışması var. Bunu yapsa yapsa lakin Üsküdar Belediyesi yapar diyerek ‘bu yapıtı bu çalışmayı sizler kitap haline getirmek isterseniz size verebiliriz’ diye torunu bize ulaşmış. huzurlarınıza kendilerine teşekkür ediyorum. Onun sayesinde çok kıymetli bir tarihi bedeli ortaya çıkarmış oluyoruz. Kıymetli bir hizmet, değerli bir kültür hizmeti.. Bugün siz değerli dostlarımızla bu işin gönüllüleriyle, sevdalılarıyla buluşmuş oluyor. 2 çiftlik bir eser toplamda. 778 adet İstanbul’daki mescitlerle ilgili bir çalışma birinci cildi 400 küsur cami, ikinci ciltte biraz daha az lakin toplamda 778 cami ile ilgili bilgiler var. Birçok ile ilgili fotoğraflar var. Aslına uygun bir biçimde hazırlanmış hoş bir çalışma oldu. İyi uğurlu olsun diyorum. “

Türkmen: “Üsküdar’daki tüm tarihi mescitleri restore ediyoruz”

 Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen konuşmasında Üsküdar ilçesindeki öbür onarım çalışmalarına da değindi, “tarihimize sahip çıkıyoruz” dedi. 

“Kitap, aile arşivinden çıkarak artık toplum hizmetine araştırmacıların, tarihçilerin, öğrencilerin, gençlerin hizmetine sunulan bir çalışmaya dönüştü. Üsküdar Belediyesi olarak bilhassa son 10 yılda Üsküdar’da neredeyse restore etmediğimiz tarihi eser kalmadı diyebiliriz. Son yaptığımız çalışmalarla inşallah Üsküdar’ımızda 116 tane caminin onarımını seçimlere kadar tamamlamış olacağız. Camilerimizin bir kısmının mülkiyeti Üsküdar belediyesine ilişkin.. Bir kısmı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin.. Bir kısmı vakıflara, bir kısmı da Ulusal Emlak Genel Müdürlüğüne ilişkin. Ancak bu mescitlerimiz kime ilişkin olursa olsun hepsi bize ilişkin. Hepsi bize ecdat yadigarı, hepsinin onarımını tamamlıyoruz. Bugünlerde şayet Üsküdar sokaklarında gezerken bir şantiye alanı gördüğünüzde bilin ki onlar tarihi camilerimizin ve çeşmelerimizin, hazirelerimizin onarımıdır. Onarımları tamamlamak suretiyle onlara yeni bir ömür katarak medeniyetimizin bu pahalarını ayakta tutmaya devam etmiş olacağız.”

Konuşmalarından akabinde tanıtıma katılan davetliler İstanbul’un Mescitleri kitabından yer alan yepyeni fotoğraf ve dokümanların yer aldığı sergiyi birlikte gezdiler. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen