Cts. Nis 27th, 2024


90 yılı aşkın bir müddettir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda esnaflık yapan ailelerin son jenerasyonlarına onur plaketi verildi. Programa İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer de katıldı. Programda konuşan Lider Soyer, “Yaptığımız çalışma gerçekten ağır bir çalışma. Kazdığımız caddelerde, sokaklarda yüz yıl evvelki kanalları görüyoruz. Yüz yıl evvelki alt yapıyı görüyoruz ve anlıyoruz ki yüz yıldır dokunulmamış. Biz burada gövdemizi taşın altına koyduk” dedi.

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, 90 yılı aşkın bir müddettir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda esnaflık yapan ailelerin son jenerasyonlarını çarşıya sunduğu katkıdan ötürü teşekkür plaketi ile onurlandı. Konak’ta bulunan İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi’nde düzenlenen programa İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu,  İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Lideri Yalçın Cet, İzmir Ticaret Odası Meclis Lideri Selami Özpoyraz, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Lideri Semih Girgin ile esnaf ve yurttaşlar katıldı. 

“Kemeraltı’na gösterdiğiniz dayanak için minnettarım”

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Lideri Semih Girgin, programda yaptığı konuşmada siyaset üstü kalmaya çalışarak, sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Misyona geldiği birinci günden bu yana İzmirlilere ve esnaflara verdiği kelamları yerin getirmenin gururunu yaşadığını anlatan Semih Girgin, “Uzun vakittir Kemeraltı bu kadar gündemde kalmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Valiliği, Konak Belediyesi üzere birçok kurum bir masa etrafında Kemeraltı’nın geleceği üzerine önemli sorumluluk aldı. Biz de gerekli katkıları koymaya çalışıyoruz. Kemeraltı’na gösterdiğiniz takviye ve sahiplenme için minnettarım” dedi.

“Bizimle yürüdüğünüz için teşekkür ediyorum”

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’e özel olarak teşekkür eden Girgin, şunları söyledi: “Bizimle yürüdüğünüz için, biz esnaflara güvendiğiniz için Tunç Liderime teşekkür ediyorum. Tunç Liderimizle pandemi, zelzele yaşadık. Ekonomik krizleri aşmaya çalışıyoruz. Lakin hayal ettiğimiz Kemeraltı için hiç geri adım atmadı.  Naif, çalışkan liderimizin yapıtıdır aslında bugün karşınızda olmamız” dedi.

“Bu kentin mayası sizlersiniz”

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer de çok heyecanlı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, his dolu anlar yaşadı. Gözleri dolan Soyer, şunları söyledi: “Şehirleri kent yapan şey binalar değil. Kentleri şehir yapan o beşerler, o gelenek, o kültürdür. Ve onun en hoş örnekleri, bu akşam bizimle birlikte. İnsan kendini sıkıntı tutuyor. Boğazı düğümleniyor. Bu kadar uzun vakittir bunu sürdürmek, gelecek jenerasyonlara bırakmak çok büyük bir gurur vesilesi. Kemeraltı ile daima 2 bin 500 yıllık bir çarşı diye övünürüz. Ancak asıl öyküyü yaşatan, yaratan ve sürdüren burada gördüklerimiz, sizlersiniz. Her birinizle gurur duyuyoruz. Bu kentin mayası sizlersiniz. Bu kentin kökü sizlersiniz. Yeterli ki varsınız.”

“Yeni yılı burada kutlayacağız”

Bölgede süren çalışmalara da değinen Lider Tunç Soyer, “Kemeraltı’nda gövdemizi taşın altında koyduk. Yaptığımız çalışma gerçekten ağır bir çalışma. Kazdığımız caddelerde, sokaklarda yüz yıl evvelki kanalları görüyoruz. Yüz yıl evvelki alt yapıyı görüyoruz ve anlıyoruz ki yüz yıldır dokunulmamış. Çok ağır bir tablo. Gruplar, burada çok sıkıntı şartlar altında çalışıyor. Fakat yürüyoruz, emin adımlarla yürüyoruz. TARKEM, esnaf odamız, muhtarlarımızla büyük bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Belediyenin farklı kurumları da burada çalışıyor. Herkesin el birliğiyle yürüdüğü bir seyahat. Çok az kaldı. Yeni yılı burada kutlayacağız. İzmir yeni yıla Kemeraltı’nda girsin istedik. Onun için çok hazırlık yapıyoruz” dedi.

Başkan Soyer’den esnafı rahatlatan açıklama

2024 yılında Kemeraltı esnafından katı atık bedeli alınmayacağını anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, yapılacak öteki çalışmaları da şu sözlerle sıraladı: “9 başka noktada fiyatsız internet hizmeti devreye giriyor.  Zeybek Anı Evi’ni açacağız. Tarihi Pasaj Restoran’ı açacağız. Turist otobüsleri için Konak Tanıtım Ofisi önünde 6 otobüslük bir yer hazırladık. Gelecek aydan itibaren bunu da hayata geçireceğiz. Şıkır şıkır, cıvıl cıvıl bir Kemeraltı yaracağız. Eskinin görkemine uygun bir Kemeraltı yapmamıza çok az kaldı. Yaptığımız tüm çalışmalarla sizlere layık olmaya çalışıyoruz. Bizden sonraki jenerasyonlar da hayırla ansınlar istiyoruz. Diliyorum ki Kemeraltı o pırıl pırıl günlerine çok yakında kavuşacak. Sizlerin gözü artta kalmasın. Bunu el birliği ile başaracağız. Çok daha hoş bir Kemeraltı’nı daima birlikte kuracağız” diye konuştu.

Tarihi yatırımlar devam ediyor

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in Konak ile Kadifekale ortasındaki tarihi aksı canlandırma ve bölgenin cazibesini artırma gayesi doğrultusunda Kemeraltı’nda tarihi yatırımlar devam ediyor. Altyapı ve üstyapı çalışmalarının ilerlediği Kemeraltı’nda atık su, yağmur suyu ve içme suyu sınırları ile aydınlatma, tansiyon sınırları yenileniyor, yollar betonla kaplanıyor ve granit döşeniyor.

Esnaf korosu birinci konserini verdi

Konuşmaların akabinde İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği bünyesinde kurulan Tarihi Kemeraltı Esnaf Türk Müziği Korosu, 100. Yıl Cumhuriyet Konseri ile sahne aldı. Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi’nde birinci konserini sanatçı Derya Derin şefliğinde veren koro, en hoş kesimleri davetliler için seslendirdi.

Plaket alan isimler şu formda:

Üner Özer-Üner Moda (1933)

Hakan Kutucuoğlu-Kutucuoğlu Bijuteri (1931)

Haluk Eron ve Davit Habif -Fikri Eron Tuhafiye (1930)

Rafael Palombo-Palombo Ticaret ( 1930)

Sakıp Taş- Emin Ticaret Tenekeci Sakıp Taş (1929)

Ali Özkanlı- Ankara Besin Pazarı (1928)

Vasfi Susup- Kazmirci Erkek Giysi (1927)

Sinan Yeşilçavdar-Kurukahveci Hüseyin Efendi (1926)

Emre Dal- Kısım Manifatura (1925)

Hamza Rüstem-Derin Rüstem (1925)

Önder Madran-Madran Gömlek (1923)

Emin Ali Kulalıoğlu-Camcı Mefruşat (1923)

Kevin Borg-Borg Kuyumculuk (1922)

Başar Manisalı-Manisalı Besin (1922)

Abdurrahman Aydoğan-Kahvecioğlu Kahve (1921)

Ali Ragıp Kitapcı- Yavuz Kitapevi ( 1913)

Aykut Yenice- Çorbacı İsmet Usta (1912)

Uluer Ailesi- As Optik (1905)

Mehmet Irmak- Ali Galip (1884)

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen