Sal. Nis 30th, 2024


Ekonomik krizin derinleşmesi ve artan hayat pahalılığı, öğrencilerin hayatını giderek zorlaştırıyor. Bu koşullarda, konuta çıkmaları üzere, eşyalarını tamamlamaları bile hayal olabiliyor.

Öğrencilerin kalacak yer, yemek, ulaşım, burs, kitap üzere birçok dayanakla problemlerini çözmeye çalışan Bursa’nın Nilüfer Belediyesi, eşya dayanağı ile ilgili değerli bir projeye daha imza attı: Öğrenci konutlarına dayanak olmak isteyen Bursalı vatandaşların güzel durumdaki eşyalarını meskenlerinden alıyor, muhtaçlığı olan öğrencilerin meskenlerine teslim ediyor. 

Eşya dayanağı alan bir öğrenci, “Nilüfer Belediyesi takımları ile karşılaştım. Bana ‘eksiğin var mı evde’ dediler. Yaklaşık 10-15 dakika içinde bulaşık makinesi ve halı geldi” dedi. 

_________________________________________________________________ 

Uzun yıllar hayallerindeki üniversitelerde okumak, bir meslek sahibi olmak için çalıştılar… Ancak artık dünya çapında derinleşen ekonomik krizle baş etmeye çalışıyorlar. Kira, mutfak alışverişi, ders kitabı, kıyafet, ulaşım üzere temel masraflara birden fazla yetişemiyor. Pek çok öğrenci eğitim hayatlarını devam ettirebilmek için bir işte çalışmak zorunda kalıyor.

Öğrenciler hayat kaidelerinin giderek ağırlaştığını, masrafları karşılayamadıklarını söylüyor. Uludağ Üniversitesi’nden bir konservatuar kısmı öğrencisi, “Türkiye’de öğrenci olarak yaşamak güç. Günden güne zorlaşıyor. Dün bugüne hiç benzemiyor. Çalışmak zorunda kalıyoruz. Bazen imtihan haftaları dahil çalışmak zorunda kalıyoruz, imtihanlara giremiyoruz” diyor.

Bir öbür öğrenci ise “Verilen KYK bursları ya da aileden gönderilen fiyatlar kâfi olmuyor. Bu enflasyon ortamında öğrenciler sahiden çok büyük bir yük altında. Mesken kiraları inanılmaz uçtu. Artık öğünler 100 lirayı aşıyor bütün öğünlerimiz. Bir öğünün bile belediye tarafından karşılanması totale vurduğunuzda çok yarar sağlıyor öğrenci bütçesine” diye ekledi.

“EVDE NE EKSİK?”

Bursa Nilüfer Belediyesi, bölgesindeki Uludağ Üniversitesi öğrencileri için, barınmadan beslenmeye, mesken eşyasından çay-kahveye kadar öğrencilerin para harcamak zorunda kalacağı pek çok temel muhtaçlığa takviye oluyor. Öğrencilerin geçim derdine değil geleceklerine odaklanmalarını hedefleyen projelerle; öğrencilere, kalacak yer, nizamlı fiyatsız yemek, giysi ve çalışma alanları takviyesi veriliyor.

Eve çıkabilen öğrencilerin en büyük meselelerinden biri de eşya eksiklikleri…

Nilüfer Belediyesi vatandaşların kullanmadığı, düzgün durumdaki eşyaları alıyor, öğrenci konutlarına fiyatsız ulaştırıyor. Öğrencilerin en beğendiği dayanaklar ortasında gelen eşya dayanağı, yeni eğitim öğretim yılı başladığından buyana aralıksız sürüyor.

Eşya takviyesi alan bir öğrenci, “Nilüfer Belediyesi’nin takımları ile karşılaştım. Bana ‘eksiğin var mı evde’ dediler. Yaklaşık 10-15 dakika içinde meskende olmayan bulaşık makinesi ve halı geldi” dedi.

Nilüferliler de belediyenin öğrenciler için köprü olmasından mutlu. Eşyalarını öğrencilerle paylaşan bir vatandaş, “Oğlumuz da Uludağ Üniversitesi’nde okuyor. Oradan da biliyoruz öğrencilerin gereksinimlerini. Yemek ıstırapları var, ulaşım badireleri var, eşya bilhassa… Günümüz şartlarında edinmeleri çok güç. Kanepelerin kılıfına kadar yıkadık, teslim ediyoruz. Ufacık katkımız olursa çok keyifli oluruz” diye konuştu.

ÖĞRENCİYE TAM DESTEK 

Her vakit ve her gereksinimde gençlerin yanında olduklarını belirten Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, “Öğrencilik yılları insan hayatında en hoş lakin tıpkı vakitte en çok yokluk çekilen yıllardır. Biz kentimizde konuğumuz olan üniversite öğrencilerinin ömrünü kolaylaştırmak için çok sayıda çalışma yapıyoruz” dedi. Fazilet, üniversite öğrencileri için neler yaptıklarını şöyle anlattı:

“Yurtlarda yer bulamayan öğrenciler için huzurevlerimizin boş odalarını açıyoruz. Gençlik Konutu’nda fiyatsız internet, çay-kahve-sandviç, sıcak bir ders çalışma ortamı sağlıyoruz. Çamaşırlarını yıkamaları ve kurutmaları için NİL-PAK tesisini kullanabiliyorlar. Görükle’deki Giymiyorsanız Giydirin Yerleşke ismi verilen mağazayı fiyatsız olarak öğrencilerin hizmetine sunuyoruz. Bütçe imkanlarımız elverdiği ölçüde, gençlerimiz ekonomik krizin yükü altında ezilmesin diye dayanaklarımızı sürdüreceğiz. İki binin üzerinde öğrenciye burs ve ulaşım takviyesi sağladık. Öğrencilerin en ağır yaşadığı Görükle’de fiyatsız çorba ikramında bulunuyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen