Paz. May 5th, 2024


WATCHGUARD 2023 3. ÇEYREK
 İNTERNET GÜVENLİĞİ RAPORU’NU YAYINLADI

 

Bütünleşik siber güvenlik alanında global bir önder olan WatchGuard® Technologies,Watchguard Tehdit Laboratuvarı araştırmacıları tarafından 2023’ün 3. çeyreğinde makus gayeli yazılım trendleri ve ağ güvenlik tehditleri ayrıntılandırılan İnternet Güvenliği Raporu’nu yayınladı. Bilgiler, siber saldırganların kimlik bilgilerine ulaşmak için parola hırsızlığına başvurduğunu, uç nokta fidye yazılımı akınlarında %89’luk bir yükseliş kaydedilirken uzaktan erişim yazılımlarının berbata kullanım oranının arttığını gösteriyor.

 

Bütünleşik siber güvenlik alanında global bir başkan olan WatchGuard® Technologies, WatchGuard Tehdit Laboratuvarı araştırmacıları tarafından tahlil edilen en değerli berbat emelli yazılım trendleri ile ağ ve uç nokta güvenliği tehditlerinin ele alındığı en son İnternet Güvenliği Raporu’nu açıkladı. Bilgilerden elde edilen kıymetli bulgular, 2023 yılının 3. çeyreğinde uzaktan erişim yazılımlarının berbata kullanımının arttığını, siber saldırganların bedelli kimlik bilgilerini çalmak için parola ve bilgi hırsızlığını kullandığını ve tehdit aktörlerinin bir uç nokta saldırısı başlatmak için komut belgesi kullanmaktan başka living-off-the-land tekniğine geçtiğini gösteriyor. WatchGuard’ın Unified Security Platform® yaklaşımı ve WatchGuard Threat Lab’in evvelki çeyrek güncellemelleriyle üç aylık raporda tahlil edilen bilgiler WatchGuard’ın araştırma faaliyetlerini direkt desteklemek için faal WatchGuard ağ ve uç nokta eserlerinden elde edilen, anonimleştirilmiş toplu tehdit istihbaratına dayanıyor.

 

“Kurumlar, Bütünleşik Bir Güvenlik Yaklaşımını Benimsemeli”

 

Tehdit aktörlerinin akın esnasında farklı metotlar kullanmasıyla, kurumların güvenlik stratejilerini güçlendirmek için yeni trendleri daha çok takip etmeleri gerektiğini belirten WatchGuard Baş Güvenlik Sorumlusu Corey Nachreiner, “Güvenlik duvarları ve uç nokta muhafaza yazılımı içeren çağdaş güvenlik platformları, ağlar ve aygıtlar için gelişmiş muhafaza sağlayabilir. Fakat toplumsal mühendislik taktiklerini kullanan hücumlar kelam konusu olduğunda son kullanıcı, makus niyetli aktörler ile onların bir kuruma sızma başarısı ortasındaki son savunma çizgisi haline gelir. Kurumların toplumsal mühendislik eğitimi vermelerinin yanı sıra, yönetilen hizmet sağlayıcılar tarafından aktif bir biçimde uygulanabilecek savunma ögeleri sağlayan bütünleşik bir güvenlik yaklaşımını benimsemeleri değerlidir.” tabirlerini kullandı.

 

İnternet Güvenliği 3. Çeyrek Raporu’nda yer alan kıymetli bulgular şunlar:

 

1. Tehdit aktörleri, makûs hedefli yazılım tespitinden kaçınmak için uzaktan idare araçlarını ve yazılımlarını giderek daha fazla kullanıyor. Bu durum hem FBI hem de CISA tarafından kabul ediliyor. Örneğin, Tehdit Laboratuvarı en yeterli kimlik avı alanlarını araştırırken, kurbanın TeamViewer’ın evvelden yapılandırılmış, yetkisiz bir sürümünü indirmesiyle sonuçlanan ve saldırganın bilgisayarına tam uzaktan erişim sağlayan bir teknik dayanak dolandırıcılığı gözlemledi.

 

2. Uç nokta güvenliği akınları, Medusa fidye yazılımı çeşidiyle 3. çeyrekte %89 artış gösteriyor. Uç nokta fidye yazılımı tespitleri 2023’ün 3. çeyreğinde azalmış görünse de Tehdit Laboratuvarı’nın otomatik imza motorundan alınan genel bir imza ile tespit edilen Medusa fidye yazılımı sürümü, birinci kere Top 10 berbat gayeli yazılım tehdidi ortasında yer alıyor. Yeni olarak Medusa sürümlerinin de dahil olduğu fidye yazılımı akınları bir evvelki çeyreğe nazaran %89 oranında bir artış gösteriyor.

 

3. Tehdit aktörleri komut tabanlı atakları kullanmaktan vazgeçiyor ve giderek artan bir halde öbür living-off-the-land tekniklerini kullanıyor. Kötü maksatlı komut evrakları, 2023’ün 2. çeyreğinde %41 oranında düşüşe geçerken 3. çeyreğe gelindiğinde de %11 oranında azaldı. Yeniden de komut evrakı tabanlı taarruzlar toplam hücumların %56’sını oluşturarak en büyük atak çeşidi olma pozisyonunu sürdürüyor. PowerShell üzere komut evrakı lisanları çoklukla living-off-the-land tekniklerinde tercih ediliyor. Tıpkı vakitte alternatif olarak kullanılan Windows living-off-the-land evrakları ise %32 oranında artış gösterdi. Threat Lab araştırmacıları, tehdit aktörlerinin PowerShell ve öbür komut evraklarıyla ilgili daha fazla müdafaaya cevap olarak birden fazla living-off-the-land tekniğini kullanmaya devam ettiğini belirtiyor. Living-off-the-land tekniğini kullanan tehdit aktörleri en çok uç nokta hücumlarına başvuruyor.

 

4. Şifrelenmiş kontaklar üzerinden gelen makûs maksatlı yazılımlar %48’e geriledi. Bu durum, tespit edilen tüm makus hedefli yazılımların yarısından biraz azının şifrelenmiş irtibatlar üzerinden geldiğini gösteriyor. Bu oran, evvelki çeyreklere nazaran kıymetli ölçüde azaldığı için

dikkat alımlı bir sayı. Genel olarak toplam berbat gayeli yazılım tespitleri, Q3’te %14 oranında yükselişe geçti.

 

5. Berbat hedefli ilişkiler gönderen e-posta tabanlı bir yazılım, 3. çeyrekte tespit edilen en düzgün şifrelenmiş 5 makûs maksatlı yazılımdan dördünü oluşturdu.  İlk 5’te yer alan yazılım tiplerinden biri hariç hepsi, bir e-posta oltalama teşebbüsünde ek olarak paylaşılan Stacked isimli programı içeriyordu. Tehdit aktörleri, bilinen bir gönderici tarafından paylaşılmış ve incelenmesi gereken bir evrak üzere görünen eklerin yer aldığı e-postalar gönderir. Böylelikle son kullanıcıları maksat alarak makûs maksatlı yazılımı indirmelerini sağlayarak onları kandırmayı emeller. Stacked varyantlarından olan Stacked.1.12 ve Stacked.1.7 de Top 10 makûs gayeli yazılım tespitleri ortasında yer aldı.

 

6. Ticarileşmiş berbat gayeli yazılımlar ortaya çıkıyor. En âlâ makûs gayeli yazılım tehditleri ortasında Top 10 listesine giren yeni bir makus maksatlı yazılım ailesi olan Lazy.360502, Vidar parola hırsızlığının yanı sıra 2345explorer reklam yazılımı varyantını da sunuyor. Bu makus hedefli yazılım tehdidi, bir kimlik bilgisi hırsızlığı sağlayan ve tehdit aktörlerinin çalınan kimlik bilgileri için ödeme yapabildiği bir “hizmet olarak şifre hırsızı” üzere çalışan bir Çin web sitesine bağlandı ve makus maksatlı yazılımların nasıl ticarileştiğini gösterdi.

 

7. Ağ taarruzları 3. çeyrekte %16 artış gösterdi. ProxyLogon, ağ taarruzlarında gaye alınan bir numaralı güvenlik açığı oldu ve toplamda tüm ağ tespitlerinin %10’unu oluşturdu.

8. Birinci 50 ağ akınında üç yeni işaret ortaya çıktı. Bunlar ortasında 2012’de ortaya çıkan ve arabellek taşmasına yol açabilecek bir PHP Common Gateway Interface Apache güvenlik açığı yer alıyordu. Bir oburu ise 2016 yılında ortaya çıkan ve hizmet reddi saldırısına yol açabilecek bir Microsoft .NET Framework 2.0 güvenlik açığıydı. Ayrıyeten açık kaynaklı CMS olan Drupal’da 2014’ten kalma bir SQL zafiyeti güvenlik ihlali vardı. Bu güvenlik açığı, saldırganların kimlik doğrulamasına gerek kalmadan Drupal’ı uzaktan berbata kullanmasına müsaade veriyordu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen