Paz. Nis 28th, 2024

Canalys, Windows 10‘un destek süresinin sona ermesinin ardından eski bilgisayarların, çöplüklere gitmesiyle çevresel bir felakete yol açacağı uyarısında bulundu.

Buradaki temel sorun sadece Windows 10 desteğinin iki yıldan kısa bir süre içinde sona erecek olması değil, aynı zamanda Windows 11 tarafından desteklenmeyen bilgisayarların kolaylıkla satılamayacağı için çöpe dönüşecek olması.

Sonuç olarak tahminen 240 milyon bilgisayar e-atık haline gelecek ki bu da tüm Windows 10 cihazlarının yaklaşık beşte birine denk geliyor. Canalys durumun ne kadar vahim olduğunu şu sözler ile açıklıyor: “Bunların hepsi dizüstü bilgisayarlar olsaydı ve üst üste yığılsaydı, Ay’dan 600 km daha uzun bir yığın oluştururlardı.”

Bu oldukça kasvetli bir tablo olsa da Canalys, Microsoft’un Windows 10 desteğini uzatmanın yollarını sunacağını da belirtiyor. Destek süresi sona erdiğinde Windows 7’de olduğu gibi güncellemelerin gönderilmeye devam etmesi için ödeme yapabileceksiniz. Bu sayede de bilgisayarı üç yıl daha kullanmaya devam edebileceksiniz.

Sorun şu ki, Windows 7 ile Microsoft her ilave yılda bu planın maliyetini önemli ölçüde artırdı. Canalys’e göre bu durum çoğu işletme ve bireysel kullanıcı için uygun maliyetli bir yol olmayacak ve Windows 11 sistemine yükseltme yapmak maliyet açısından en mantıklı yol olacak.

Bu PC üreticileri için iyi bir haber olsa da, çevre için o kadar da iyi bir haber değil. Nitekim Canalys, satışlardaki düşüşün satıcıları sert bir şekilde vurduğu bu yılın aksine PC pazarının önümüzdeki yıl yeniden büyümesini bekliyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen