Çar. May 8th, 2024


Willy Wonka hakkındaki yeni sinemanın dünya genelindeki galasının Aralık ayında gerçekleşmesi beklenirken, Kaspersky uzmanları siber hatalıların sinemanın popülerliğini ve yarattığı heyecanı kullanarak başlattığı çevrimiçi kimlik avı dolandırıcılığını ortaya çıkardı. Sineması merak edenleri avlayan Wonka, hayranları tatlı lezzetler yerine hassas ferdî datalarını ve paralarını teslim etmeleri için kandırılıyor. 

Filmin dünya genelinde vizyona girmesinden evvel kıssayı fiyatsız izleme vaadi sunan dolandırıcılar, SurveyMonkey isimli anket sitesini kullanarak mistik çikolata ustasının hayranlarını Wonka’yı izleme teklifiyle kandırıyor. Uydurma sitenin linkine tıkladıktan birkaç dakika sonra, kullanıcılar saf bir hayal dünyası ve şimdi gösterime girmemiş bir sinema yerine, sinemanın tamamını izlemek için kaydolmaları istikametinde bir taleple karşılaşıyorlar. 

Site, durumdan şüphelenmeyen hayranları kelamda bir hesap oluşturmak için banka kartı ve ferdî kimlik numarasının yanı sıra isim, adres, telefon numarası ve başka hassas bilgilere dair detaylar isteyen bir açılır pencereye yönlendiriyor. Bu, kullanıcıların hesaplarından müsaadesiz para çekileceğini gösteren bir kırmızı bayrak.

Paralarını ve özel bilgilerini dolandırıcılara göndermenin finansal risklerine ek olarak, durumdan şüphelenmeyen Wonka hayranları çalınan bilgilerinin potansiyel olarak Dark Web’de satılma ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor.

Kaspersky Kıdemli Web İçerik Analisti Egor Bubnov, şunları söylüyor: “Tıpkı Wonka’daki makus adamlar üzere, makus niyetli dolandırıcılar da insanların Willy Wonka’nın masalsı büyülü dünyasına olan tutkusunu kendi makûs niyetleri için istismar etmekte vakit kaybetmediler. Bu hayal dünyasının yalnızca hayal olarak kalmasını sağlamak için insanların tetikte olmaları, temel çevrimiçi güvenlik kurallarına uymaları ve riskleri göz arkası etmemeleri büyük ehemmiyet taşıyor. İzleyicileri Wonka ve öteki sinema galalarının keyfini çıkarırken kendilerini ve kapalılıklarını siber hatalılardan koruyabilmeleri için inançlı çevrimiçi alışkanlıklar edinmeye çağırıyoruz.”

Film galalarının heyecanını yaşarken inançta kalmak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:

  • Kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkatli olun. Özel fırsatlar yahut parasız teklifler sunan kuşkulu e-postalara, iletilere yahut web sitelerine dikkat edin. Rastgele bir şahsî bilgi paylaşmadan yahut çevrimiçi süreç yapmadan evvel kaynağın gerçekliğini iki defa denetim edin.
  • Web sitesi güvenliğini doğrulayın. Bir eser satın alırken yahut çevrimiçi olarak ilgili içeriğe erişirken, web sitesinin inançlı bir irtibata sahip olduğundan emin olun. İnançlı bir web sitesini belirtmek için adreste “https://” ön ekini ve adres çubuğunda asma kilit sembolünü arayın.
  • Güvenilir güvenlik tahlilleri kullanın: Makûs hedefli ekleri tanımlayan ve kimlik avı sitelerini engelleyen kaspersky premium gibi emniyetli bir güvenlik tahlili bu hususta size yardımcı olacakır.
  • Kişisel bilgilerinizi paylaşırken dikkatli olun: Çevrimiçi ortamda şahsî bilgilerinizi, bilhassa de adresiniz, telefon numaranız yahut finansal bilgileriniz üzere hassas bilgileri verirken dikkatli olun. Bu cins bilgileri sadece sağlam ve inançlı platformlarda paylaşın.
  • Güvenilir kaynaklara başvurun. Eser satın almak, sinema içeriğine erişmek yahut gala ile ilgili bilgi edinmek için resmi web sitelerine, yetkili satıcılara ve saygın kaynaklara inancın. Heyecanınızı sömürmeye çalışabilecek resmi olmayan yahut kuşkulu kaynaklardan kaçının.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen