Sal. May 7th, 2024


İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, kentin ve ülkenin kültürel geçmişinde değerli bir yere sahip olan Ada ve Göl gazinolarında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Lider Soyer, aslına uygun formda yine inşa edilen Göl Gazinosu’nu Balmumu Heykel Müzesi olarak kullanmayı planladıklarını belirtti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent belleğinde kıymetli bir yere sahip Kültürpark’taki Ada ve Göl Gazinoları’nı aslına uygun olarak yeniliyor. Göl Gazinosu’nda devam eden çalışmaları inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer,  binayı Balmumu Heykel Müzesi olarak pahalandırmak istediklerini söyledi. Göl Gazinosu’nun Kültürpark’ın simgelerinden biri olduğunu hatırlatan Lider Soyer, “Göl Gazinosu’nu aslına uygun olarak tekrar yapıyor olmaktan gurur duyuyorum. Zira artık fiziki ömrünü tamamlamış bir noktadaydı. Çok hırpalanmış, çok yıpranmıştı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Muhafaza Bölge Kurulu’nun onayladığı onarım ve rekonstrüksiyon projeleri gereği Göl Gazinosu’nun güçlendirmeye uygun olmadığına karar verildi. Şura onaylı proje tarafımıza ulaştığında binayı devraldık. Binanın statik olarak güçlendirmeyi kaldırmayacağı raporlarda mevcuttu. Büsbütün yıktık ve aslına uygun bir biçimde yine yapıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında İzmir Enternasyonal Fuarı kültürünü tekrar yaşatacak bir yapıya kavuşmuş olacağız” dedi. 

Mart ayında tamamlanıyor
İzmirlilerin çok keyifli olacakları, çok beğenecekleri bu yapıyı Mart ayı sonuna kadar bitirmiş olacaklarını aktaran Lider Soyer, “Balmumu Heykel Müzesi olarak kullanılmasını planladık. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda iz bırakmış pahalı bireylerin, başta merhum belediye liderimiz Dr. Behçet Uz’un bal mumu heykelini bu müzede sergileyeceğiz. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sahne almış Sezen Aksu’dan Cem Karaca’ya, Barış Manço’dan Emel Sayın’a kadar pek çok sanatkarın bal mumu heykelleri burada olacak” diye konuştu. 

Kaba inşaatın yüzde 80’i tamamlandı
Kaba inşaatının yüzde sekseninin tamamlandığı Göl Gazinosu, birebir özgün mimarisine uygun bir biçimde yine ayağa kaldırılacak. Proje yaklaşık 1000 metrekare kapalı alan ve yaklaşık bin 300 metrekare de açık teraslardan oluşuyor. Ada Gazinosu’nda ise var olan eklentiler kaldırılarak paklık çalışmaları yapıldı. Güçlendirme çalışmaları için hazırlık yapılıyor.

Türkiye’nin yıldızlarına konut sahipliği yaptı
Geçmişi, devrin Belediye Lideri Behçet Uz’un İzmir yangınında tahrip olan bölgeye memleketler arası bir fuar alanı kurulması planına kadar uzanan Ada ve Göl gazinoları, İzmir’in kültür sanat tarihinde değerli bir yere sahip. Yalnızca İzmir’in değil Türkiye’nin en kıymetli sanatsal faaliyetlerinin yürütüldüğü bu tarihi yerler, birbirinden ünlü sanatkarları ağırladı, bir periyodun belleğinde izler bıraktı. Tarihi adeta bir yıldızlar geçidine sahne olan İzmir Fuarı’ndaki bu gazinolarda Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Tanju Okan, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Moğollar, Ajda Pekkan İbrahim Tatlıses, Gönül Muharrir, Barış Manço, Cem Karaca konser verdi. İsmail Dümbüllü, Nejat Uygur, Sadri Alışık, Zeki Alasya-Metin Akpınar üzere ünlü sanatkarlar bu gazinolarda unutulmaz şovlara imza attı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen