Cts. Nis 27th, 2024


Kaspersky tarafından yapılan bir araştırmaya nazaran, global çapta şirketlerin %15’i yetersiz siber güvenlik yatırımı nedeniyle son iki yılda siber hücumlara maruz kaldı. Kritik altyapı, petrol, gaz ve güç şirketleri yetersiz bütçe tahsisi nedeniyle en fazla siber olay yaşayan kuruluşlar oldu (%25). Global olarak şirketlerin mali durumları göz önüne alındığında her beş şirketten biri (%21) kâfi siber güvenlik tedbirleri için bütçeleri olmadığını kabul ediyor.

Kaspersky, dünya genelindeki KOBİ’ler ve işletmelerde çalışan BT güvenliği profesyonellerinin, çalışanların şirketin siber güvenliği üzerindeki tesiri hakkındaki görüşlerini öğrenmek için bir araştırma yaptı. Siber güvenliği etkileyen çalışan kümeleri hakkında bilgi toplamayı amaçlayan bu araştırma hem şirket içi işçisi hem de şirket dışı yüklenicileri dikkate aldı. Ayrıyeten karar vericilerin bütçe tahsisi açısından siber güvenlik üzerindeki tesiri de tahlil edildi.

Buna nazaran siber güvenlik için kâfi bütçenin ayrılmaması, son iki yılda dünya genelindeki şirketlerin %15’inin siber olaylara maruz kalmasına neden oldu. Bu durum her kesim için farklı oranda gelişti. Örneğin kritik altyapı, güç, petrol ve gaz şirketleri bütçe yetersizliği nedeniyle en fazla siber ihlale maruz kalan kuruluşlar oldu (%25). Bununla birlikte birtakım bölümlerde de global ortalama olan %15’ten daha az oranda siber olay meydana geldi. Örneğin telekomünikasyon kesimi bütçe kısıtlamaları nedeniyle siber olayların %13’üne maruz kalırken, nakliyat, lojistik ve finansal hizmetler bölümünün her birinde bu oran %8 oldu.

Siber güvenlik tedbirleri için ayrılan bütçe sorulduğunda, dünya genelindeki iştirakçilerin %78’i yeni tehditlere ayak uydurabilecek ve hatta bu tehditlerin önüne geçebilecek donanıma sahip olduklarını belirtti. Fakat şirketlerin %21’i bu bahiste pek yeterli durumda değil ve %18’i şirketin altyapısını gerektiği üzere korumak için kâfi fona sahip olmadığını bildiriyor. Tıpkı vakitte, siber güvenlik için hiç maliyet ayırmayan şirketler de var. Şirketlerin %3’ü siber müdafaa muhtaçlıkları için özel bir bütçeleri olmadığını söylüyor.

Şirketinizde siber güvenlik tedbirleri için ayrılan bir bütçe var mı?

Birçok şirket önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde siber güvenliklerini güçlendirecek adımlar atma konusunda istekli olduğunu söyledi. En tanınan yatırım alanlarından biri tehdit tespit yazılımı %40 ve eğitimler olup, şirketlerin %39’u siber güvenlik uzmanlarına yönelik eğitim programlarına, %38’i ise genel çalışanın eğitimine bütçe ayırmayı planlıyor. Şirketlerin yakın vakitte almayı planladıkları başka tanınan tedbirler ortasında uç nokta müdafaa yazılımı %36, yeni BT uzmanları işe almak %35 ve SaaS bulut tahlillerini benimsemek %34 yer alıyor.

Kaspersky Kurumsal Eserlerden Sorumlu Lider Yardımcısı Ivan Vassunov, şunları söyledi: “Günümüzde şirketler siber güvenlik yatırımlarını iş stratejileriyle uyumlu hale getirmeli ve siber güvenliği iş maksatlarından biri olarak görmelidir. Elbette yatırımlar kendilerini haklı çıkarmalı ve tesirli olmalıdır. Bu nedenle bilgi güvenliği departmanı tıpkı vakitte bilgi güvenliğine yapılan yatırımların yatırım getirisini artırma ve yatırımları üst idareye yahut idare konseyi karşısında savunma misyonuyla de karşı karşıyadır. Ayrıyeten bilgi güvenliği ortalama tespit mühletini (MTTD) ve ortalama karşılık müddetini (MTTR) azaltmanın yanı sıra, güvenlik olaylarının maliyetini azaltmakla da yükümlüdür. Bu zorlukların üstesinden çeşitli çağdaş yaklaşımlar ve teknolojiler kullanılarak gelinebilir. Örneğin, SASE portföyümüzün yanı sıra XDR ve MDR’yi entegre yapay zeka, makine tahsili, otomatik algılama ve cevap, otomatik tehdit araştırması, kullanıma hazır entegrasyonlar ve çok daha ziyadesiyle geliştirmek için yatırım yapıyoruz. Süreç şeffaflığını sağlamak ve çözümlerimizin pahasını kanıtlamak için kaç olayı önlediğimiz, olayların ne kadar süratli araştırıldığı ve kurumda yaygınlaştırılan siber güvenlik tahlillerinin aktifliği hakkında bilgiler içeren C düzeyi yöneticilere özel gösterge tabloları ve raporlar sunuyoruz. Ayrıyeten müşteriye özel riskleri vurguluyor ve bölüme has trendleri ortaya koyarak, mevcut tehlikeler etrafında siber güvenliklerini şekillendirmelerine ve teknolojiye yaptıkları yatırımları gerekçelendirmelerine yardımcı oluyoruz.” 

Raporun tamamına ve iş dünyasında çalışanların siber güvenlik üzerindeki tesirine ait daha fazla bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Siber güvenlik bütçenizden en uygun formda yararlanmak için Kaspersky şunları öneriyor:

  • Kaspersky Endpoint Detection and Response Optimum gibi gelişmiş anomali denetimine sahip siber güvenlik eserlerini kullanın. Bu, hem içerdeki kullanıcılar hem de sistemin denetimini ele geçirmiş saldırganlar tarafından başlatılan potansiyel olarak tehlikeli ‘norm dışı’ faaliyetlerin önlenmesine yardımcı olur.
  • Kolay yönetilebilir tahliller kullanın. Kaspersky Endpoint Security Cloud, küçük işletmeler ve geniş ölçekli siber güvenlik eserlerine bütçe ayıramayan şirketler için tasarlanmıştır. Hepsi bir ortada anlayışıyla sunulan SaaS konsolu, tek bir yöneticinin kolay ve ustalaşması kolay bir iş akışıyla çok çeşitli siber güvenlik misyonlarını tek bir yerden yönetmesine imkan tanır.
  • Genel işçiden karar vericilere kadar şirketinizdeki herkes için eğitime yatırım yapın. Kaspersky Automated Security Awareness Platform eğitimi, çalışanlara inançlı internet davranışlarını öğretir ve simüle edilmiş kimlik avı saldırısı alıştırmaları sunar. Tıpkı vakitte, Kaspersky Cybersecurity for IT Online eğitimi, genel BT yöneticileri için kolay lakin tesirli BT güvenliği en yeterli uygulamalarının ve kolay olay müdahale senaryolarının oluşturulmasına yardımcı olurken; Kaspersky Expert Training, güvenlik grubunuzu tehdit idaresi ve azaltılması konusunda en son bilgi ve maharetlerle donatarak kuruluşunuzu en karmaşık taarruzlara karşı bile korur. Son olarak, karar vericilerin siber güvenliğin kıymetini ve tehditlerin önüne geçmek için bütçelerini en düzgün biçimde nasıl dağıtacaklarını daha düzgün anlamalarını sağlamak için, gelişmiş C seviyesi profesyonel eğitim suna  Kaspersky Interactive Protection Simulation ile güvenlik etkileşimini artırabilirsiniz.
  • Uzmanlardan yardım almayı göz önünde bulundurun. Örneğin Kaspersky Assessments profesyonel hizmetler ailesi, sistem yapılandırmasındaki güvenlik açıklarını belirler ve güvenlik mimarisi tasarımı, şirket için kusursuz bir BT güvenlik altyapısı oluşturmaya yardımcı olur. Uygulamanın her adımı gerçek güvenlik gereksinimlerine dayanır ve karar vericilere bu alana bütçe ayırmaları için ikna edici argümanlar sunar.
  • Güvenlikten ödün vermeden BT’ye nasıl daha az harcama yapabileceğinize dair ipuçları almak için Kaspersky’nin küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik “Düşük bütçeyle siber güvenlik’ kaynağına bakın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen