Pts. Eki 21st, 2024

Türkiye Bankalar Birliği İdare Heyeti Lideri Alpaslan Çakar engelli banka müşterilerinin bankacılık hizmetlerine erişimi konusunda bölüm tarafından yapılan çalışmaları kıymetlendirdi.

Alpaslan Çakar engellilerin bankacılık hizmetlerine erişebilmesi ve kullanabilmesi gayesiyle dalda Türkiye Bankalar Birliği (TBB) uyumunda çalışmalar yapıldığını belirtti.

TBB çatısı altında bu mevzuya odaklanmış bir çalışma kümesi ve görevlendirilmiş bir kısım bulunduğunu belirten Çakar, “banka temsilcileri bu çalışma kümesinde, engelli vatandaşlar ve ilgili derneklerden bize ulaştırılan talepleri titizlikle kıymetlendirerek tahliller üretilmesi konusunda ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Çakar, müşteriler tarafından bankaların sistemlerine tanımlanan mahzurlar kapsamında yapılanları anlattı: “Çalışmalarımızın ana odağında üç temel engelli kümesi yer alıyor: İşitme, görme ve ortopedik engelliler. Bankalar da hizmet ve eserleri planlarken, özel ihtiyaçları dikkate alıyor. Engelli müşterilerin sunulan hizmetlerden faydalanabilmesi için mani durumları hakkında bankalara bilgi verilmesi ve banka sistemlerinde profil oluşturulması ehemmiyet taşıyor.”

İşitme engelli müşteriler özelinde daha faal irtibat kurulabilmesi gayesiyle bankaların çalışanlarına yönelik işaret lisanı eğitimi verildiğini aktaran Çakar; birtakım bankaların işitme engellilerin kayıp, çalıntı kart süreçleri ve öteki bahislerde uzaktan dayanak alabilmesi hedefiyle canlı ve manzaralı takviye uygulamaları bulunduğunu aktardı. Alınan talep doğrultusunda işitme engelliler için banka kartı şifre belirlemesi sürecinin telefon yerine artık ATM’lerden yapılabildiğini belirtti. Çakar ayrıyeten şubelerden görüntü konferans aracılığıyla bağlantı merkezine bağlanarak işaret lisanı bilen müşteri temsilcileri aracılığıyla işaret lisanı ile de hizmet alınabildiğini söyledi.

Çakar, “görme engelliler için ATM’lerin etraflarında kabartmalı yer yönlendirmeleri yapılıyor. ATM ekranlarına ikazlar, yönergeler, müşterinin girdilerine ait istenilen onay, yanılgı iletileri üzere bilgilerin sağlanmasına yönelik sesli menü işlevleri eklendi. ATM’lerin birçoğunda sesli menü, kulaklık girişi yahut telefon ahizesi bulunuyor. Kullanıcı isterse sürecini ATM ekranını kapalı pozisyona getirme seçeneğiyle yapabiliyor. Böylelikle etrafındakiler süreçlerini takip edemiyor” halinde konuştu.

Çakar ayrıyeten hizmet mukavelelerinin, hesap özetinin, PIN, parola üzere müşteriye iletilen dokümanların, görme engelli müşterilere Braille alfabesi, sesli bilgilendirme, üzere farklı biçimlerde sunulduğunu belirtti. Yakın devirde okuma yazma bilen görme engellilerin şubeden hesap açma, para çekme/yatırma, kredi yahut kredi kartı başvurusu üzere süreçleri sırasında ve kontrat imzalarken yanlarında şahit bulundurmadan süreç yapabilmelerinin sağlandığını aktardı.

Ortopedik engelli müşteriler için, tekerlekli sandalye kullanan müşterilerin gereksinimleri göz önünde tutularak, ATM önlerinde sandalyelerine hareket yaptırabilecekleri alanlar bırakıldığına değinen Çakar, ATM klavyeleri erişilebilmesi için belirlenen standartlarda, yüksekliklerde ayarlandığı, ATM önünde basamak yahut kot farkı varsa, ATM’ye ulaşım için uygun bir rampa yahut uygun öbür bir düzenleme oluşturulduğunu aktardı.

Çakar, “bankalar, her 100 ATM’sinden minimum iki adedini ortopedik engelli müşterilerin kullanımına uygun hale getirdi” halinde konuştu.

Türkiye Bankalar Birliği’nin www.tbb.org.tr adresli internet sayfasında ortopedik ve görme engellilere hizmet veren ATM ve şubelerin belirtildiği bir harita uygulamasının da hizmete sunulduğunu hatırlanan Çakar; haritalarda, tanımlanmış kriterlere nazaran ATM ve şube adreslerinin sorgulanabildiği bilgisini paylaştı.

Çakar: “engellilere sunulan hizmetlere ilişkinsayısal istatistikleri de tutuyor ve sistemli olarak Birliğin internet sitesinde yayımlıyoruz. Bu istatistiklere nazaran Haziran 2021 prestijiyle banka sistemlerinde kayıtlı ortopedik engelli banka müşterisi sayısı 10 bin 330, görme engelli müşteri sayısı 3 bin 222, işitme engelli müşteri sayısı ise yaklaşık 8 bin kişidir.

TBB İdare Konseyi Lideri Çakar, birebir devir için ortopedik engellilere hizmet veren ATM sayısının yaklaşık 5 bin, şube sayısının yaklaşık 6 bin, POS sayısının 1 milyon 423 bin 220 adet olduğunu söz etti. Görme engellilere hizmet veren ATM sayısının yaklaşık 32 bin, şube sayısının 6 bin 485, POS sayısının ise yaklaşık 2 milyon 750 olduğunu aktardı.

Çakar kelamlarını, “engelli müşterilerin bankacılık hizmetlerine erişimlerinin güzelleştirilmesine, hizmet ve eserleri kullanırken karşılaştıkları sıkıntıların en aza indirilmesine yönelik çalışmaları hususun tüm taraflarıyla işbirliği içinde sürdürmeye devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen