Sal. Kas 5th, 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, UNESCO Dünya Tabiat Mirası olma yolunda ilerleyen Gediz Deltası’na ait biyoçeşitlilik araştırma bulgularının aktarıldığı çalıştaya katıldı. Gediz Deltası’na sahip çıkma daveti yapan Soyer, “İzmir’de doğan her çocuk, burada doğan flamingolar, pelikanlar ve öbür canlılarla birlikte büyüdüğünü ve bunun İzmir’e mahsus bir ayrıcalık olduğunu bilmeli” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, UNESCO Dünya Tabiat Mirası Listesi adayı Gediz Deltası’nda 2021 yılı boyunca yürütülen bilimsel çalışmaların aktarıldığı çalıştaya katıldı. Tabiat Derneği’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yıl boyunca Gediz Deltası’nda yaptığı biyoçeşitlilik araştırma bulgularının ve aksiyon planının görüşüldüğü çalıştayda konuşan Lider Tunç Soyer, Gediz Deltası ve İzmir’in binlerce yıldır birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu tabir etti. Bir evladın anne ve babasına sahip çıkması üzere İzmir’in Gediz’e sahip çıkması gerektiğini söyleyen Lider Soyer, “Yazık ki İzmir’de yaşayan milyonlarca insan Gediz Deltası’na sırtını dönmüş. Mavişehir’den başlayan ve şu anda bulunduğumuz Sasalı kıyılarından Foça doruklarına kadar uzanan bu geniş müdafaa alanı, birçok İzmirlinin hayatında çabucak hiç yer teşkil etmiyor. Kentimiz dünya flamingo nüfusunun yüzde onuna mesken sahipliği yapıyor ancak çok azımız flamingolarla komşu olduğunu biliyor. İzmir’de doğan her çocuk, burada doğan flamingolar, pelikanlar ve başka canlılarla birlikte büyüdüğünü ve bunun İzmir’e mahsus bir ayrıcalık olduğunu bilmeli” sözlerini kullandı.

İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde (İZTAM) düzenlenen çalıştaya Lider Soyer’in yanı sıra Çiğli Belediye Lideri Utku Gümrükçü, Foça Belediye Lideri Fatih Gürbüz, İzmir Büyükşehir Belediye Lider Vekili Dr. Suat Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Barış Karcı ve Yıldız Devran, Tabiat Derneği İdare Konseyi Lideri Tuba Kılıç Karcı ve dernek idaresi, akademisyenler ve çok sayıda doğasever katıldı.

“Türkiye’de birinci defa bir belediye takviye sağlıyor”
Tabiat Derneği ile birlikte bu çalışmayı yapmaktan memnunluk duyduklarını söz eden Lider Soyer, “Türkiye’de birinci defa bir belediye, bu çapta bir çalışmaya birebir dayanak sağlıyor ve bir müdafaa alanının önceliklerini belirliyor. Az evvel bizlere sunulan çalışma, birebir vakitte bölgedeki kırsal kalkınma çalışmalarımızın da bilimsel temelini oluşturuyor. Bu narin ekosistem içinde, ona ziyan vermeden neleri değiştirmemiz gerektiği konusunda bize rehberlik ediyor. Bu doğrultuda bölgede kıyı balıkçılığını, mera hayvancılığını ve hububat tarımını desteklemek için Diğer Bir Tarım Mümkün siyasetimiz çerçevesinde çok sayıda proje yürütüyoruz” diye konuştu.

“Büyükşehir, her bir canlının hayatını sıkıntı edinmiştir”
Lider Soyer, “Gediz’i yalnızca İzmir’deki deltasında değil, kaynağından denize döküldüğü yere kadar yaşatmayı bir misyon edindik. Pak Gediz Pak Körfez kampanyamız yoluyla tüm yetkilileri vazifeye çağırıyoruz. Irmaklarımız dünyamızın can damarlarıdır. Onları korumak, insanlığın ortak canını korumak manasına geliyor. Tüm bu çalışmalarımız İzmir’in Gediz Deltası’na UNESCO Dünya Tabiat Mirası statüsünün verilmesiyle taçlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaşadığımız kentin her köşesindeki her bir canlının ömrünü kaygı edinmiştir. İzmir’deki flamingolara, pelikanlara, sumrulara hayat vermeyi bir misyon bilmiştir. Biz burada olduğumuz sürece, Gediz Deltası’nın yaşaması için bu misyonumuza sadık kalacağız. Zira bir belediye liderinin asli misyonu, bulunduğu kentin tabiat ve kültür mirasını korumaktır. Seyahatimiz yeni başlıyor. Daha çok pürüz var lakin aşacağımıza inanıyorum” formunda konuştu.

Deltada imara karşı sert duruş
Çiğli Belediye Lideri Utku Gümrükçü, Gediz Deltası’ndaki insan odaklı zararın boyutundan kelam ederek “Bu bölge binlerce yılda oluşmuş doğal bir alan. Maalesef bölgenin tarım alanlarını kullanarak, delta etrafında betonlaşmaya giderek bu alana yıllarca ziyan vermişiz. Bölgenin imara açılmasıyla ilgili Çiğli Belediyesi olarak katı bir duruş sergileyeceğimizi ve bize gelen yapılaşma taleplerine ret vereceğimizi söyledik. Bu kararlılığımızı devam ettireceğiz. Bu bölgenin İzmir’e ve Türkiye’ye kazandırılması için elimizden geleni yapacağız. Tabi ki kuşları rahatsız etmeden” dedi.

Türkiye için örnek bir çalışma
Tabiat Derneği İdare Şurası Lideri Tuba Kılıç Karcı ise kelamlarına katkılarından ötürü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başladı. Çalışmanın yalnızca İzmir için değil Türkiye için çok değerli olduğunu söz eden Karcı, “Bir yıl boyunca Türkiye için çok manalı ve hoş bir çalışma yapıldı. Bu proje, Tabiat Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde gerçekleştirilebildi. Tahminen de Türkiye için bir birinci oldu” sözlerini kullandı. Karcı, deltanın korunması ve geliştirilmesi için taleplerini de şu biçimde sıraladı: “Yasa dışı avcılığın, bitkilerle, kuş yuvalarının üzerinden araç geçişinin engellenmesi gerekiyor. Gediz Deltası’nı dev bir rekreasyon alanı olmalı. İzmirlinin daha çok Gediz Deltası’na sahip çıkmasını istiyoruz. Liderimiz Tunç Soyer’in öncülük ettiği çalışmayla Gediz Irmağı’nın temizlenmesini ve deltanın UNESCO Dünya Tabiat Mirası olmasını istiyoruz.”

186 farklı kuş cinsinin ömür döngüsü kayıt altına alındı
Tabiat Derneği’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yıl boyunca Gediz Deltası’nda yaptığı biyoçeşitlilik araştırması ile 186 farklı kuş çeşidinin ömür döngüsü kayıt altına alındı ve delta için kıymetli bulgular elde edildi. 25 uzman ve gönüllünün çalıştığı projeyle Türkiye’de üreyen kuşların üçte birinden fazlasının deltada ürediği ortaya konuldu. Projeyle elde edilen bilimsel datalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi adaylık müracaatında bulunduğu UNESCO Dünya Tabiat Mirası Listesi çalışması için de kullanılacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen