Cts. May 4th, 2024


Yapay zekâ (AI) araçlarıyla ilgili tartışmalar yakın vakitte en çok öne çıkan mevzu haline geldi. Üretkenliği artırma ve vakitten tasarruf etme yetenekleri nedeniyle, birçok çalışan bu araçları günlük iş rutinlerine uyarlamaya başladı. ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban  ChatGPT üzere yenilikçi yapay zekâ araçlarının avantajlarından yararlanmadan evvel, çalışanların data güvenliğini tehlikeye atmadan bu araçlarla nasıl inançlı bir formda etkileşim kuracaklarını bilmeleri gerektiğini vurgulayarak değerli bir riske dikkat çekti.  

 

Yapay zekâ  araçları fikir geliştirmemize, metin modüllerini özetlememize yahut tekrar tabir etmemize, hatta bir iş stratejisi için bir temel oluşturmamıza yardımcı olabilir. Lakin yapay zekayı kullanırken araçlara girdiğimiz dataların gönder düğmesine bastığımız anda bize ilişkin olmaktan çıktığını unutmamalıyız.

 

ChatGPT gibi büyük lisan modellerini (LLM’ler) kullanırken temel tasalardan biri, hassas dataların büyük milletlerarası şirketlerle paylaşılmasıdır. Bu modeller, kullanıcı sorgularını tesirli bir halde yorumlamalarını ve yanıtlamalarını sağlayan çevrimiçi metinlerdir. Fakat bir sohbet robotu ile etkileşime girip bilgi yahut yardım istediğimiz her seferde, istemeden de olsa kendimiz yahut şirketimiz hakkında bilgi paylaşabiliriz. Bir sohbet robotu için bir istem yazdığımızda, girilen bilgiler herkese açık hale gelir. Bu, sohbet robotlarının bu bilgileri temel olarak diğer kullanıcılara cevap vermek için çabucak kullanacağı manasına gelmez. Ancak LLM sağlayıcısı yahut ortakları bu sorgulara erişebilir ve bunları teknolojinin gelecekteki sürümlerine dahil edebilir.

 

ChatGPT geçmişini kapatmak kâfi mi?

ChatGPT’nin gerisindeki kuruluş olan OpenAI, sohbet geçmişini kapatma seçeneğini sunarak kullanıcı datalarının OpenAI’nin yapay zekâ modellerini eğitmek ve geliştirmek için kullanılmasını engelledi. Bu formda kullanıcılar dataları üzerinde daha fazla denetim sahibi oluyor. Çalışanlar ChatGPT üzere araçları kullanmak istiyorlarsa, sohbet geçmişini kapatmak birinci adımları olmalıdır.  Sohbet geçmişi kapalı olsa bile, tüm istem dataları sohbet botu sunucularında saklanmaya devam eder. Tüm istemlerin harici sunuculara kaydedilmesi, bilgisayar korsanlarının yetkisiz erişimine yönelik potansiyel bir tehdit oluşturmaktadır. Ayrıyeten, teknik kusurlar vakit zaman yetkisiz şahısların başka sohbet robotu kullanıcılarına ilişkin datalara erişmesini sağlayabilir.

 

 

Şirket çalışanlarının en sık yaptığı hatalar 

 

Müşteri datalarını girdi olarak kullanmak Çalışanların LLM’leri kullanırken yaptıkları birinci yaygın kusur, şirketlerinin müşterileri hakkındaki hassas bilgileri paylaşmaktır. Çalışanların sorgularını sohbet robotlarına girmeden evvel kalıcı olarak anonimleştirmeyi bilmesi gerekir. Müşteri kapalılığını korumak için isim, adres yahut hesap numarası üzere hassas bilgileri gözden geçirmeleri ve dikkatlice ayıklamaları lazım. En yeterli uygulama, birinci etapta şahsî bilgileri kullanmaktan kaçınmak ve genel sorulara yahut sorgulara güvenmektir.

Gizli dokümanların sohbet robotlarına yüklenmesi Sohbet robotları, büyük hacimli bilgileri süratli bir halde özetlemek ve taslaklar, sunumlar yahut raporlar oluşturmak için pahalı araçlar olabilir. Yeniden de ChatGPT üzere araçlara doküman yüklemek, bu dokümanlarda saklanan şirket yahut müşteri datalarını tehlikeye atmak manasına gelebilir. Dokümanları basitçe kopyalamak ve araçtan sunum slaytları için özetler yahut teklifler oluşturmasını istemek cazip gelse de bu bilgi açısından inançlı bir yol değildir.  Bu, geliştirme stratejileri üzere değerli dokümanlar için geçerli olduğu üzere, toplantı notları üzere daha az değerli dokümanlar de çalışanların şirketlerinin kıymetli bilgi birikimini ortaya çıkarmasına yol açabilir. Çalışanların chatbottan bir özet yahut yardım talep etmeden evvel dokümanları manuel olarak incelemesi gerekir. 

Şirket bilgilerinin ChatGPT ‘de ifşa edilmesi Şirketinizin kimi uygulamalarını ve iş akışlarını düzgünleştirmeye çalıştığınızı düşünün. ChatGPT’den vakit idaresi yahut vazife yapısı konusunda yardım istiyorsunuz. Chatbotun bir tahlil geliştirmesine yardımcı olmak için bilgi istemine bedelli bilgi birikiminizi ve öteki bilgileri giriyorsunuz. Tıpkı hassas dokümanların yahut müşteri datalarının chatbotlara girilmesi üzere, hassas şirket datalarının de bilgi istemine dahil edilmesi, yetkisiz erişime yahut kapalı bilgilerin sızmasına yol açabilecek yaygın lakin potansiyel olarak ziyan verici bir uygulamadır. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen