Cum. Nis 26th, 2024

Reklam ajansı adı altında çalışan ‘özel telekulak’ çetesine eşi ve sevgilisini dinlettiği iddia edilen eski milli futbolcu ve spor yazarı Rıdvan Dilmen, ifade vermek üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Dilmen, dünkü operasyonda gözaltına alınmış ancak savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Rıdvan Dilmen’in avukatı, müvekkilinin adliyede ifade vereceğini açıklamıştı.

Yasadışı dinleme iddiasıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 24 kişiden biri olan futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen’in serbest bırakıldığı belirtildi.



Gazetecilerin telefonla konuştuğu Rıdvan Dilmen’in avukatı Serdar Ölmez, Dilmen’in savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakıldığını, fakat soruşturma savcısına ifade vermek üzere adliyeye gideceğini söyledi.

GÜLEREK SAĞLIK KONTROLÜNE GİTTİ

İstanbul Polisi’nin bir ihbar üzerine başlattığı telekulak operasyonunda gözaltına alınan eski milli futbolcu ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, sabah erken saatlerde polis tarafından bir araçla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelerek sağlık raporu aldı. Hastaneye girerken ve çıkarkan neşeli hali dikkat çeken Dilmen, daha sonra hastaneden ayrıldı.

Gazeteci sevgilisi N.Y. ile eşi Ayşenur Dilmen’in telefonlarını, emekli ve görevden atılan polislerden oluşan bir çeteye dinlettiği iddiasıyla gözaltına alınan spor yorumcusu Dilmen, sabah saat 06.30 sıralarında Renault Clio marka araçta bulunan 2 polis tarafından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Sağlık kontrolünden geçen “Şeytan” lakaplı eski futbolcu hastane personeli ve hasta yakınlarının şaşkın bakışları altında gülümseyerek hastaneden içeriye girdi. Yaklaşık 5 dakika hastanede kalan Dilmen, geldiği arabanın yerine Audi marka lüks bir araçla hastaneden ayrıldı. Araca binmeden önce Dilmen, basın mensuplarının “Geçmiş olsun hocam” sözüne teşekkür etti. Dilmen, “Bir çeteyi polis 1997 yılından itibaren teknik takibe almış. Benim de konuşmalarım buraya takılmış. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ifademi almak için çağırdılar. Ben de ifademi verdim” dedi.

ALO TELEKULAK SERVİSİ

İstanbul polisinin telekulak şebekesine yönelik düzenlediği operasyonda 28 kişi gözaltına alındı. Turkcell’de çalışan iki müdürün bilgisayarları incelenirken, gözaltına alınanların arasında ünlü isimler de bulunuyor

İstanbul polisinin dün düzenlediği telekulak operasyonunda 4 ilde 28 kişi gözaltına alındı. Para karşılığı yasa dışı dinleme yaptığı iddia edilen şebekenin, ünlü kişileri, işadamları ve ilişkide bulunduğu kişileri dinledikleri, işadamlarının ticari sırlarına ilişkin bilgileri rakipleriyle paylaştığı belirtildi.
İstanbul Emniyeti, dün yasadışı dinleme yapan bir şebekeye yönelik operasyon kapsamında spor ve iş dünyasından tanınmış isimleri ağırladı. Eski polis memuru M. Y. ve F.B.’nin elebaşılığını yaptığı yasadışı telekulak şebekisinin para karşılığı bazı kişilerin telefonlarını dinlediğine yönelik ihbar üzerine harekete geçen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, F.B. ve M.Y.’yi uzun süreli teknik takibe aldı. İkilinin GSM operatörü Turkcell’de çalışan 7 kişiyle anlaşarak dinlemeleri yaptıklarının belirlenmesi üzerine polis harekete geçti. Şebekeyle bağlantılı kişileri yakalamak için dün 4 ayrı ilde gerçekleştirilen baskınlarda 28 kişi yakalandı.
Gözaltına alınanlar arasında F.B. ve M.Y.’nin yanı sıra işadamları E.G., A.D., A.K., eski milli futbolcu, yorumcu, Milliyet yazarı Rıdvan Dilmen, Turkcell’in 7 çalışanı ve meslekten çıkarılan 5 polisin de bulunduğu öğrenildi.
Polis operasyon kapsamında Turkcell’in Beyoğlu ve Maltepe’deki merkezlerini aradı. Turkcell’de çalışan iki müdürün odasındaki bilgisayarlarda inceleme yapıldığı öğrenildi. Polis, soruşturmayla ilgili 1. Sınıf Emniyet Müdürü C.P.’nin evinde de arama yaptı.

TANJU ÇOKLAK: MAĞDUR OLARAK GELDİM

Şebeke ile ilgili telekulağa takılan yaklaşık 100 kişinin şikâyetçi olduğu belirtildi. Eski milli futbolcu Tanju Çolak da dün sabah İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek şikâyetçi oldu.
Çolak, yaklaşık bir saat kaldığı emniyetten ayrılırken basın mensuplarının soruları üzerine, “Sabah 08.30’da aradılar. Gelip ifade verdim. Benim telefonlarımı dinlemişler. Mağdur olarak geldim. ‘Şikâyetçi misiniz’ dediler, şikâyetçi olduğumu bildirdim” dedi. Çolak, “Rıdvan’dan şikâyetçi oldunuz mu?” sorusunu ise “Rıdvan benim arkadaşım. Ondan şikâyetçi olmadım. Ben buraya geldiğimde Rıdvan’ın olduğunu bilmiyordum. Öğrenince avukatıma talimat verdim. Rıdvan’a avukatımı verdim” diye cevaplandırdı.
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da operasyonun planlı olduğunu söyledi. Operasyonun yasadışı dinleme ile ilgili olduğunu da doğrulayan Çapkın, gözaltı rakamının artabileceğini söyledi.

ŞEBEKE NASIL ÇALIŞIYOR?

Yapılan sorgulama sonucunda şebekenin çalışma şekli de ortaya çıktı. Elebaşılığını emekli polis memuru M.Y.’nin yaptığı şebeke, çalışmasını bir güvenlik şirketi üzerinden yürütüyor. Dinleme isteğinde bulunacak kişiler ve kurumlar, başında M.Y.’nin bulunduğu güvenlik şirketiyle irtibata geçiyor.
Şebeke üyeleri, şirketlerin telefonlarını dinleyip ticari sırlarını öğrenmeden sevgili dinletmeye kadar birçok alanda çalışıyor. Ücretler dinleme olayının konusuna göre değişiyor. En çok para, bir şirketin ticari sırları öğrenmesi amacıyla dinlenmesi durumunda isteniyor.

RIDVAN NİYE GÖZALTINDA?

Gözaltında bulunan Rıdvan Dilmen’in de şebekeden Tanju Çolak’ı dinletmek için yardım istediği öne sürüldü. İddiaya göre ikili arasında çıkan bir dedikodu yüzünden Dilmen, Çolak’a ait telefon numarasını şebekeye vererek kimlerle görüştüğünü öğrenmek istedi. Şebeke de bu istek doğrultusunda Çolak’ın irtibatta olduğu kişileri Dilmen’e söylediği belirtildi.

‘TELEFONLARI DİNLEME NASIL OLUYOR?

* Telefon görüşmelerinin dinlenmesi işlemine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) hukuki olarak bakıyor, teknik olarak yol veriyor.
* TİB dinleme yapmıyor. Mahkeme kararlarına bakarak dinlemenin yasal olarak başlatılıp başlatılmayacağına karar veriyor.
* Dinleme kararı verilirse Turkcell, Vodafone, Avea ve Türk Telekom’un altyapısıyla uyumlu olarak kurulan bilgisayar sistemi üzerinden ilgili dinleme başlatılıyor.
* TİB, “Dinleme amacıyla sistemde numarayı tanımladığında” ilgili operatör tarafından resmi olarak kayıt işlemi başlatılıyor. Bu kayıt sadece dinlemeyi talep eden kurumdaki (MİT, jandarma veya emniyet) yetkili personel tarafından dinlenebiliyor.
* Kayıtları kimin, ne zaman dinlediği de sistemde otomatik olarak kayıt altına alınıyor.
* Operatör içinden veya TİB’den birisi bu kayıtlara teknik olarak giremiyor.
* Kriptolu olarak tutulan kayıtlar başka bir bilgisayara aktarıldığı durumlarda açılamıyor.

İZLEME DE YAPILABİLİYOR

* İzleme, abonelerin hangi numaralarla görüşme yaptığının kayıtlarının tutulması anlamına geliyor. Burada içerikle ilgili bir kayıt tutulmuyor.
* İzleme tarafında da tamamen TİB yetkili ve dinleme ile aynı prosedür burada da uygulanıyor.
* Operatörlerin sistemlerinde yer alan bu bilgilere zaman zaman yasal olmayan yollarla ulaşılabiliyor. Çünkü burada “dinleme”deki gibi kriptolu ve yüksek güvenlikli bir sistem yok.
* Herhangi bir abone operatöründen “detaylı fatura” talep ettiğinde kendisiyle ilgili “arama” kayıtlarını alabiliyor. Bu bilgileri operatör aboneye ulaştırıyor. Bu durum izleme bilgilerine sistemde daha rahat ulaşılmasının önünü açıyor.

TURKCELL’DEN JET AÇIKLAMA

“Bu sabah İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı görevliler tarafından şirketimizin birkaç çalışanı ile ilgili bir soruşturma başlatılmıştır. Görüşmelerde konunun şirketimiz ile ilgili olmadığı belirtilmiş, ancak şahıs-ların işyerlerindeki çalışma ortamlarında bilgi toplama amaçlı arama yapılmıştır. Soruşturma gizli yürütüldüğünden şirketimize şu aşamada konuyla ilgili bilgi verilmemiştir.”

ABD’de 15 YIL HABİS CEZASI

ABD’nin Los Angeles kentinde yıllarca jet sosyetenin gözde dedektifi olan 64 yaşındaki Anthony Pellicano’nun 2006 yılında telekulak olduğu, bazı film yapımcılarının da bulunduğu müşterileri adına dinlemeler gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı. Amerikan yıldızlarının telefonlarını dinlemekle suçlanan özel dedektif Anthony Pellicano ile birlikte dört kişi haklarında açılan davada suçlu bulunmuştu. Sylvester Stallone, Garry Shandling, Keith Carradine gibi ünlüleri dinleyen dedektif 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

AKALIN DA SUÇLANMIŞTI

Bir başka ‘telekulak’ iddiası da Deniz Seki’nin gözaltına alındığı sırada gündeme gelmiş, konuyla ilgili şarkıcı Demet Akalın da ifade vermişti. İddiaya göre, Turkcell’de çalışan Can adlı hayranının yardımıyla Akalın, eski sevgilisi Oğuz Kayhan’a ait telefon mesajı bilgilerini ele geçirmişti. Akalın, bu durumu Seki’yle paylaşmış, Seki de, eski sevgilisi Hüsnü Şenlendirici’nin telefon bilgilerini ele geçirmek için Akalın’dan yardım istemişti. İddialar Turkcell ve Akalın tarafından yalanlanmıştı.

DİLMEN’İN AVUKATI: OLAY TANJUNUN ANLATTIĞI GİBİ DEĞİL

Telekulak soruşturmasıyla ilgili olarak gözaltına alınan ve ilgili cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakılan futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen’in avukatı Serdar Ölmez, müvekkilinin telefon dinleme olayı ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. Soruşturma kapsamında Dilmen’in ifadesinin savcı tarafından adliyede alınacağını açıklayan Ölmez, Dilmen’in yanlış arkadaşlık kurbanı olduğunu öne sürdü. Ölmez ayrıca, Tanju Çolak’ın ilk gün yaptığı açıklamaların tam olarak doğru olmadığını da savundu.

Avukat Serdar Ölmez, müvekkilinin durumu ile ilgili işlemler için geldiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden ayrılışı sırasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Müvekkilinin keyfinin yerinde olduğunu söyleyen Ölmez, Dilmen’in “Bir yazarı ve eşini takip ettirdiği yönünde iddialar var sorusuna” Ölmez, ” Yok, olayı siz de daha sonra göreceksiniz, öyle ince, art niyetli, şeyler değil. Çok masumane, bir şekilde kullanılması yani. Bilinçli olarak yapılan bir şey değil.” dedi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınların ifadesinin alınmasına henüz başlanmadığını söyleyen Ölmez, Dilmen’in ” yanlış adamla arkadaşlık etmesi diyebiliriz buna. Sonuçta bazen bunun örneklerini görüyoruz ya.” ifadesini kullandı.

Serdar Ölmez, müvekkiliyle ilgili sorulan telefon dinlemeleri ile ilgili sorulara de cevap verdi. Bu iddiaların doğru olmadığını anlatan Ölmez, “Kesinlikle ve kesinlikle telefon dinlemesi diye bir olay yok.” dedi. Dilmen’in çete tarafından kandırılmış olabileceği yönünde düşünceleri olup olmadığını soran gazetecilere cevap veren Ölmez, “Sonuçta aklın yolu bir. Rıdvan Dilmen gibi Türkiye’de kendi alanında bir numara olan bir adam kalkıp da böyle şeyleri bilerek, doğru mu yani. Mantığa aykırı. Deli olması lazım. Deli olan bir adamın da Türkiye’nin bir numarası olmaması lazım.” dedi.

Dilmen’in arkadaşlıklarıyla ilgili sorulara ise Ölmez, “Ben de sizlerle arkadaş olabilirim. Siz de bir şey çıkabilirsiniz. Ne yapıyorsunuz ne ediyorsunuz tarzında. Sonuçta konuştuğu adamları da Turkcell’de çalışıyor biliyor zaten.

TANJU’NUN TELEFONLARINI DİNLETTİĞİ İDDİASI: “TAM ONUN DEDİĞİ GİBİ DE DEĞİL”

Avukat Ölmez’e Tanju Çolak’ın telefonlarının dinlenilmesi olayıyla ilgili sorular da yöneltildi. Olayın kamuoyuna yansıdığı gibi olmadığını dile getiren Ölmez, “Bunlar daha sonra açıklığa kavuşacak tabi. Tanju Bey’de bir takım açıklamalar yaptı burada tabi. Tam onun dediği gibi de değil tabi. Orda şimdi olayın ilk sıcaklığıyla. Bir takım sorular soruldu. Tam içeriğine girmeden. Sanıyorum o da yakında düzelir.” ifadesini kullandı. İkili arasında eskiden beri var olduğu söylenen rekabet yüzünden bu tip iddiaların ortaya atılmış olabileceği yönündeki sorulara ise Ölmez, “Yok, rekabetten ziyade çok samimi arkadaşlar. Değişik bir arkadaşlıkları var. Bir gün kavga ediyorlar. Sonuçta 30 yıllık arkadaşlıkları var. Basında ‘Tanju’nun direktifiyle Rıdvan gözaltında’ diye çıktı. Böyle bir şey olabilir mi. İçeriye şikayet dilekçesi vereceksiniz, daha sonra gelip şikayetçi olmayacaksınız.” şeklinde konuştu.

Ölmez, Dilmen’in Adliye’deki ifadenin ardından bir basın açıklaması yapacağını da sözlerine ekledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen