Cum. Nis 26th, 2024

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, PKK’yı taşeron olarak kullanan ülkeleri tarif etti ama isim vermedi.

Çiçek, PKK’ya destek veren ülkelerin isimlerini soran basın mensuplarına, “Bunu ille de bir hükümet yetkilisine söyletmek yerine siz kendiliğinizden bunları bulabilirsiniz.” diye konuştu.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, terör konusunda uluslararası işbirliğinin ya yok ya da yeterince olmadığını belirterek, “TSK’mızın ve güvenlik güçlerimizin böylesine uluslararası bir belayı ülkemizden defetme noktasında sarf ettiği çabanın, gösterdiği gayretin ne kadar takdir edilmesi gerektiğidir. Artık terör suçları sınır aşan suçlardır. Bir ülkede planlanıyor, bir başka ülkede cereyan ediyor.” dedi.

Güvenlik güçlerinin, teröre karşı başarılı bir mücadele verdiğini anlatan Çiçek, “Karmaşık bir mücadeledir. Alınan tedbirleri belki her gün belki her dakika gözden geçirmek gerekmektedir. Türkiye’nin bugüne kadar aldığı tedbirler, değişik yönleriyle ele alınmıştır, alınmaktadır. İlaveten ne tür tedbirler alınacaksa bunun dış boyutlarıyla beraber ele alınmıştır, gözden geçirilmiştir. ”

“Tek bir boyutu yok dediniz. Başbakan da söylemişti. ‘Taşeronlar var bunları biliyoruz’ demişti Başbakan, sizin de buna benzer açıklamalarınız var. Bu taşeronlar kim?” yönündeki soruya ise Çiçek, şu şekilde cevap verdi:

“Aslında sorunun cevabı kendi içerisindedir. Biz birçok ülkeyle uluslararası anlaşmalar yaptık. Suçluların iadesi diye. Bugün Türkiye’de suç işlemiş olan pek çok kişi yurt dışına kaçmıştır. Zaman oldu kaçmıştır, uluslararası kural, bunların ya iadesi ya yargılanmasıdır. Bu örgüt parasal kaynakları nereden buluyor, elemanlarını nereden temin ediyor. Medya, eğitim desteğini nereden sağlıyor. Propaganda nereden kaynaklanıyor. Burada suç işlemiş olan ve bu tür faaliyetlere değişik derecelerde katkı vermiş olanlar hangi ülkelerde misafir ediliyor, hiç bir araştırma, soruşturma yapılmadan, ilgili ülkelerle işbirliği yapılmadan iltica işlemleri nasıl başlatıyor. Bunların hiçbiri iade edilmedi. Bu ve benzeri soruları alt alta koyduğunuzda bu taşeron kim, vesaire kim, ortaya çıkmış oluyor. Geri kalan şu mudur, bu mudur? Bunun adını koymak lazım. Bunu ille de bir hükümet yetkilisine söyletmek yerine, siz kendiliğinizden bunları bulabilirsiniz. Belli gerçekleri ortaya çıkarmış olur.”

Güvenlik Zirvesi’nde yapılan açıklamada, personelin gözden geçirilmesi yönünde ifade olduğunun hatırlatılması üzerine Çiçek, “Ayrıntı ile ilgili çok fazla bilgi veremeyeceğimi ifade ettim. İstifhamlar varsa bunları dikkatle izlemek, takip etmek. Varsa eksiklik, bunları gidermektir. Bu konuda çalışma yapılmıştır. Belli personel alınmıştır. Genelkurmay Başkanımızın geçmiş basın toplantısına bakarsanız, bunların rakamları da telaffuz edildi. Özeleştiri toplantısı yapılıyor, bir kısım değerlendirmeler yapılıyor. Bunların alınması gerekiyor. Dün aldığınız tediri bugün yeni baştan gözden geçirmeniz gerekebilir. Personel meselesi de önem arzediyor. Bunun üzerinde bir süredir belli bir çalışma var.” şeklinde konuştu.

Çiçek, bir başka soru üzerine, sadece ABD’den değil, PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmiş ülkelerden aktif bir destek beklediklerini söyledi. Türkiye olarak herkesle işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: “Bunun somut örneklerini de ortaya koymuş bir ülkedir. Bu örgütü terör örgütü olarak kabul etmiş olan o ülkelerden, tabiatıyla verdikleri destekten daha ileri bir desteği bekleriz. Bu desteği ararız, bu işbirliğini ararız ama en evvel de kendi güçlerimize, kendi kabiliyetimize, kendi güvenlik güçlerimize güveniriz.”

“İsrail’den alınan Heron’larla ilgili bir sıkıntı söz konusu mu?” yönündeki soruya ise Çiçek, “Hayır, o anlaşmaya bağlı. Orada da bir sıkıntı söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

“Taşeron ülkelerin kim olduğu soruldu. Siz de bazı ölçüler saydınız. Bu ülkeleri zihnimden geçirdiğim zaman bu ülkelerin tamamının AB ülkeleri olduğu ortaya çıkıyor. AB ülkeleri PKK’ya taşeron olarak kullanıyorsa, biz neden AB’ye girmeye çalışıyoruz” sorusuna ise Çiçek, “Bunu düşün. Başka bir tartışma konusu yapalım.” diye cevap verdi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen