Cum. Nis 26th, 2024

ABD’nin San Diego Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları, bir kadın hastanın safra kesesini ağızdan sokulan endoskopi cihazıyla neşter kullanmadan aldı

Vücutta iz bırakmayan neştersiz ameliyat teknikleri giderek gelişiyor. Son olarak ABD’nin San Diego Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde klinik bir deney olarak gerçekleştirilen ameliyatta, bir kadının safra kesesi, neşter kullanılmadan ve ağzından çıkarılarak alındı.

AĞRI YOK AMA YA MİDE?
NOTES diye nitelenen ve “endoskopi ile ağızdan doğal yollarla ameliyat” olarak adlandırılan yeni yöntem daha önce domuzlar üzerinde denenmişti. Operasyon sırasında endoskopi aygıtı ağızdan sokularak midede açılan bir delikten geçirildi. Safra kesesini kavrayan aygıt, keseyi bulunduğu yerden keserek ağız yoluyla vücuttan çıkardı. Yeni yöntemi, vücudun iç kısımlarından doku almak ve incelemek için kullanılan “laparoskopi” yöntemiyle karşılaştıran doktorlar “NOTES yöntemi maliyet, ağrı, görsel etki ve diğer sonuçları bakımından daha avantajlı. Bu yöntemle olası enfeksiyon ve karında hissedilen ağrı riski en aza inecektir” diyor. SABAH’ın görüşüne başvurduğu Türk doktorlar ise tekniğin midenin delinmesiyle uygulandığına dikkat çekerek “Sağlam organa zarar veriliyor” diyor.

Çok da masum değil
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahı Prof. Dr. Cumhur Yeğen: Bu ameliyatlar vücudun doğal açıklıklarını kullanarak gerçekleştirilir. Ağızdan girilebildiği gibi kadınlarda vajinadan girilerek de operasyon yapılması için çalışmalar vardır. Dünyada yapılmış toplam NOTES ameliyatı adedi bellidir ve yaygınlığı yoktur. Çünkü çok da masum ameliyatlar değiller. Bu yöntemde midede bir delik açmak gerekiyor. Hastalıksız bir organa zarar vermenin doğru olmadığı düşünülüyor.

Mideyi delmek tartışılır
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türkçapar: Bunlar deneysel çalışmalar. Daha önce de apandisitin ağızdan çıkartılması için bir ameliyat yapıldı ve başarılı oldu. Safra kesesinin ağızdan çıkartılması konusunda domuzlar üzerinde çalışmalar vardı. Sonunda insana da uygulanmış. Ancak dünya tıbbı hâlâ bu yöntemi tartışıyor. Çünkü şu anda laparoskopik yöntemle yapılan safra kesesi ameliyatları ya karın duvarı küçücük delinerek yapılıyor ya da göbek deliğinden giriliyor. Yine hiçbir iz kalmıyor. Ağızdan safra kesesinin alınmasında da midenin delinmesi gerekiyor. Ağızdan giriliyor, mide deliniyor ve karın içine geçilip safra kesesi burada bir torbaya konulup yukarı çekiliyor. Daha sonra bir klips ile delinen mide tutturuluyor. Ancak mideyi delmek doğru mu, değil mi tartışmaları sürüyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen