Pts. May 6th, 2024

Güçlüdür amazon kadını

Elinde mızrağı

Hem atak, hem savunmacı

Ve attığı her adımda akılcı

Kadın aslında aynı kadın

Amazon kadını, Anadolu kadını…

Yazdıkları bu şiirden yola çıkarak, geçmişte Karadeniz’de yaşayan güçlü Amazon kadınının ruhunu takılarda yansıtan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Takı Tasarımı Atölyesi öğretmenleri, ürünlerinin Amerika’da satışa çıkacak olmasının heyecanını yaşıyor.

14 parçalık bir koleksiyon oluşturduklarını söyleyen Doğan, “Staja öğrenci verdiğimiz ve ustalarıyla bilgi alışverişinde bulunduğumuz bir kuyumcu firmanın vitrininde, oluşturduğumuz takı koleksiyonunu bir ay kadar sergiledik. Koleksiyon üretici firma tarafından beğenildi ve Amerika’daki ofislerinde satışa sunulmak üzere koleksiyonun tamamı satın alındı” dedi.

Takıların tasarımını yapan öğretmen Figen Öztürk de Amerika’ya yollayacakları koleksiyonun çalışmasına geçen sene başladıklarını aktararak, “Bundan sonra sektörle eğitim kurumu arasında nasıl bir bağ olacak onu zamanla göreceğiz ama Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’nün istediği şey gerçekleşti aslında. Eğitim kurumlarıyla sektörün bağlantısını sağlamış olduk” diye konuştu.

Figen Öztürk, yapılan anlaşma çerçevesinde takıların taşlarını firmanın mıhlayacağını, böylelikle koleksiyonun manevi değerinin yanında maddi değerinin de artmış olacağını dile getirdi.

Takıların Samsun’un tarihi değerlerinden birisini yansıttığına dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:

“Amazonların Samsun’da yaşadığı düşünülüyor. Samsun valiliğinin bu işe giriş amacı da buydu aslında. Amazonları Türkiye’ye, dünyaya tanıtmak dolayısıyla da oraya turistik bir çekim sağlamak. Şimdi Türkiye’nin de ötesinde artık biz bunu Amerika’ya “Amazon takıları” ismiyle taşımış olacağız. Bunları değerli kılan aslında konusu. Amazon kadınlarını bir nevi geçmişten günümüze taşımak ve gündeme getirmek.”

Tasarımları yaparken önce altyapıyı oluşturmak için Amazon kadınları hakkında bilgi topladıklarını açıklayan Figen Öztürk, altyapı yeterince dolgunluğa ulaştıktan sonra tasarımların kendiliğinden oluştuğunu kaydetti.

Amazon kadınlarının savaşçı ruhlarını Anadolu kadınının gücüyle eşdeş gibi düşündüklerini belirten Öztürk, bu konuda yazdığı şiirin kendisi için ilham kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Beni tetikleyen şey de bu oldu. Bu çalışmalar, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Kuyumculuk Teknolojisi ve Takı Tasarım Atölyesinde gerçekleştirildi. Bir eğitim kurumu için oldukça başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İmkansızlıklar karşısında sektörle işbirliği yapıp elimizden gelenin en iyisini tasarlamaya ve sunmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Ankara’da iki şubesi bulunan ve geçen sene Amerika’da da bir şube açan Minyon Kuyumculuk’un kendilerini maddi anlamda desteklediklerini anlatan Öztürk, “Firma bu koleksiyonu Amerika’nın konseptine daha yakın bulduğu için oraya göndermeyi tercih etti” şeklinde konuştu.

Hürriyet

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen