Cts. Nis 27th, 2024

Şebnem Özcan’ın ropörtajı

Ayşen Gruda bugüne kadar 130 film ve dizide rol almış, pek çok tiyatro oyunu ve müzikalde sahneye çıkmış 40 yıllık bir komedi sanatçısı. Kemal Sunal filmlerinin, ‘Gırgıriye’ serisinin sevilen oyuncusu son olarak, ‘Kağıt’, ‘Kukuruki Kadın Krallığı’ ve ‘Özcan Deniz’in yönettiği henüz vizyona girmeyen ‘Ya Sonra’ filminde rol aldı. Ayşen Gruda ile sinemayı ve hayatı konuştuk.

-Ayşen Hanım oyunculuğa nasıl başladınız?

Çok ufaktım, 13 yaşındaydım. Babam vefat ettikten sonra çalışmaya mecbur kaldım, hem okuyup hem de çalıştım. Ablam Ayten Arman oyuncuydu, bir tiyatroda çalışıyordu, küçük bir rol vardı onu bana verdiler, bende oynadım.

-Kim tarafından keşfedildiniz?

Açıkçası kimse beni keşfetmedi. İlk oyunumda çok alkış alınca gerisi geldi.

-Dizilerde oynamadan önce, ince eleyip sık dokur musunuz?

Hayır. Öyle çok ince eleyip sık dokunacak işler yok! Televizyon bir sektör değil. Ama onlar öyle zannediyorlar. Sendikası olmayan bir iş kolu bana göre bir sektör değildir. Keşke sadece tiyatrodan para kazanabilsek ama ne mümkün…

-Televizyonda yayınlanan dizileri beğeniyor musunuz?

Dizilerde mutlaka bir cinsellik unsuru olmalı. Yoksa reyting yapmıyor ve yayından kaldırılıyor. Diziler de çarpık ilişkileri konu alıyorlar. Ya tecavüz olacak ya o erkek amcasının karısı, yengesiyle bir ilişki yaşayacak falan. Bu yanlışın halka sunulmasına karşıyım. Düşünebiliyor musunuz bir oğlunuz ve kızınız var ve onlarla izliyorsunuz bu diziledi. Tecavüz sahnelerinde çocukların ne düşündüğünü tahmin edebiliyor musunuz? Onlar için tam bir travma. Yazık ki ne yazık!

Aktörler patlıcana bakar gibi bakıyorlar

Domates Güzeli’ size gazetecilerin taktığı bir isim miydi?

Domates Güzeli olarak televizyonda rol aldığım skeçler hayatımın dönüm noktası oldu. ‘Nahide Şerbet’ rolü ‘Domates Güzeli’ seçiliyordu, benim adım da ‘Domates Güzeli’ olarak kaldı. Daha da önemlisi bir anda önüme sinema, televizyon ve şov dünyası açıldı. O, dişi bir Şarlo’ydu. Bir gecede meşhur oldum, sokaklara çıkamadım. Oyunda yer bulunmuyordu o kadar meşhur oldum. Şimdi dizilerdeki aktörler patlıcana bakar gibi kadın aktriste bakıyorlar. ‘Behlül’ rolü Kıvanç Tatlıtuğ’a yapıştı. Çekici kadın rolü Beren Saat’e yapıştı. Kıza ‘Bihter’ deniliyor bu ülkede.. Adları soyadları yok mu? Kitapçıda ana kız gördüm, kızı dedi ki, “Anne bak Aşk-ı Memnu’nun kitabı da yazılmış” Sustum, çok şaşırdım…

Komedyenlik ayrı bir yetenektir

Türkiye’de tek kadın komedyen siz misiniz?

Yok, Nevra Serezli var, Perran Kutman var. Aynı dönemin oyuncularıyız. Komedyenlik ayrı bir yetenek. kadını da olur, erkeği de olur. Dünyada da bire bir kadının ön planda olduğu filmler az. Direk kadına yapılan işler az.. Benden sonra Yasemin Yalçın geldi, Demet Akbağ geldi.

Özcan deniz başarılı bir çocuk

-Son zamanlarda hangi sinema filmlerinde yer aldınız?

Özcan Deniz’in filminde rol aldım. Çok yorulmadım doğrusu… Özcan’ı severim, akıllı ve terbiyeli bir çocuktur. Daha önce de beraber oynamıştık. Başarılı bir insan. Hep senaryolarda bir kadın bir erkek tanışır sonra da evlenir ya, bu film evlendikten sonrasını anlatıyor. Filmin adı, ‘Ya Sonra…” Fikir çok hoşuma gitti, ‘Kukuriku’ da büyücüyü oynadım. Çok keyiflendim.

BUGÜN

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen