Cts. Nis 27th, 2024

Çağlayan, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Türk Eximbank, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Arap Türk Bankası, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşverenler Sendikası ve Libya’da iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının temsilcileriyle bir toplantı yaptı.

Bakan Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, Libya’da bulunan bir kısım Türkün kara yoluyla Libya’nın komşu ülkelerine ulaştırıldığını belirterek, 6 bin kişi alabilecek bir deniz filosunun da oluşturulduğunu söyledi. Bingazi’de kalan Türklerin sayısının 890 olduğunu ifade eden Çağlayan, 606 yabancı uyruklu firma çalışanı da dahil kentte bin 496 kişinin bulunduğunu kaydetti.

İskenderun gemisinin saat 12.00 itibariyle Bingazi’de olacağını anlatan Çağlayan, saat 12.00’dan sonra Bingazi’deki tüm vatandaşların ve yabancı uyruklu firma çalışanlarının alınıp Türkiye’ye getirileceğini söyledi. Çağlayan, gelişen olağanüstü olaylardan dolayı Libya’daki müteahhitlerin ve çalışanların sadece bir mola verdiğini ifade ederek, olayların yatışmasıyla birlikte bu ülkedeki kişilerin tekrar işlerinin başına döneceklerini bildirdi.

Çağlayan, Libya’ya yönelik ihracat rakamları konusunda da bilgi verirken, bu ülkeye 2010 yılının 1 Şubat – 22 Şubat tarihleri arasında 108 milyon dolar ihracat yapıldığını, bu yıl aynı dönemde ise 126 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydetti. Mevcut gelişmelerin Libya’ya yönelik ihracat artışını negatif yönde etkileyebileceğini belirten Çağlayan, ihracat rakamlarında geçici bir azalma olabileceğini söyledi.

Çağlayan, olayların yaşandığı Mısır’a yapılan ihracatın da geçen yıl 1 Şubat-22 Şubat tarihleri arasında 342 milyon dolar, bu yıl aynı dönemde ise 261 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Geçen yıl 1 Ocak-22 Şubat tarihleri arasında Tunus’a 103 milyon dolarlık, bu yıl aynı tarihlerde ise 62 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Çağlayan, Tunus’a 1 Şubat-22 Şubat tarihlerinde geçen yıl 36 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın bu yılın aynı döneminde 33 milyon dolara gerilediğini ifade etti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, olaylar durulup, sükunete geçildikten sonra Türk firmalarının, bugüne kadar yapmış olduğu işlerin çok daha fazlasını yapabileceği konusunda hiç kimsenin şüphesi olmadığını belirterek, ”Türkiye’ye getirmiş olduğumuz vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın daha fazlasını tekrar bu bölgeye göndereceğiz” dedi.

Çağlayan, Dışişleri ve Ulaştırma bakanlıkları, Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Türk Eximbank, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Arap Türk Bankası, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşverenler Sendikası ve Libya’da iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının temsilcileriyle bir toplantı yaptı.

Çağlayan, toplantıda, ”şimdiye kadar yapılan çalışmalar, kaydedilen gelişmeler ve bundan sonra devam eden çalışmaların özellikle müteahhitlik firmalarında çalışan işçilerin Türkiye’ye nakledilmesi, nakille birlikte çalışanların sayısının tespiti ve Türkiye’ye dönüp dönmeme talepleri, firmaların ellerinde bulundurdukları binek araçları, nakil araçları ve bu araçlarla ilgili gerekirse Libya’nın iç kısmında Trablus’a gerekli taşımaların yapılması” konusunda bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.

Firmaların işçilerinin nerede beklediklerinin tespitini yapacaklarını ifade eden Çağlayan, elde edilen sonuçların kriz masasına aktarılacağını söyledi. Çağlayan, şöyle devam etti:

”Müteahhitlerimizle görüşmelerde son tespitleri yapacağız. Temennimiz tek bir vatandaşımızın burnunun dahi kanamamasıydı. Maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunun dışında yaralı ve bu olaylardan darp gören bir vatandaşımız söz konusu değil. Yaralı vatandaşımız yok. Gemi tutma veya yolculuk esnasındaki rahatsızlıklar dolayısıyla hastalanmış vatandaşımız vardır. Gemilerimiz tekrar hareket halinde, uçak seferlerimiz devam edecektir.”

BANKACILARA VE MÜTEAHHİTLERE TEŞEKKÜR

Çağlayan, müteahhitlere teşekkür ederek, müteahhitlerin ilk günden itibaren soğukkanlı olduklarını ve can güvenliği için her türlü çalışmayı yaptıklarını kaydetti.

Bankacılara Pazartesi günü çağrıda bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, bankacılık sisteminin gerekli duyarlılığı göstermesinin gerekliliğini ifade ettiğini söyleyerek, ”Bankacılık sistemi olayları izliyor, herhangi bir şekilde ani bir reaksiyona geçmedi, güzel reaksiyon açıklamaları yaptı. ‘Biz sonuna kadar müteahhitlerimizin yanında onlarla birlikte olacağız’ şeklinde ifadeler var. Bu noktada, bu duyarlılığı gösteren Türk bankacılık sistemine teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Libya’da, ”önce can sonra canan” dediklerini belirten Çağlayan, ”Önce canlarımızı birbiri arkasına getirmeyi başardık. Bu konuda Türkiye örnek oldu ve birçok ülke Türkiye’den yardım istedi. Türkiye bu konuda ayrım yapmaksızın hem vatandaşları hem de yabancı uyrukluları da kurtarma için gerekli gayreti gösterdi” diye konuştu.

DTM olarak Ortadoğu’daki krizi 24 saat izlediklerini bildiren Çağlayan, buradaki gelişmelerle beraber alınması gereken tedbirleri proaktif bir yaklaşımla ele aldıklarını söyledi.

Çağlayan, Tunus’ta yaraların sarılmaya başladığını, Mısır’da yeni hükümetin yemin ettiğini, Mısır’dan bir iş adamı heyetinin, bu ayın sonunda Türkiye’ye geleceğini kaydederek, ”Yeniden temaslarımızı kurmaya başladık. Bahreyn’i, Yemen’i takip ediyoruz, firmalarımız açısından şu anda problem gözükmüyor. Mısır’da 2 milyar dolara yakın yatırım yapmış firmalarımız var, önümüzdeki günlerde yatırımcılarımızla bir araya gelecek” şeklinde konuştu.

”İHRACAT RAKAMLARI ETKİLENDİ”

İhracat rakamlarında etkilenme olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Kuzey Afrika ve Afrika bölgesi, Ortadoğu’nun ticari müteahhitlik açısından önemli olduğunu söyleyerek, şunları belirtti:

”Olaylar durulup, sükunete geçildikten sonra Türk firmalarının bugüne kadar yapmış olduğu işlerin çok daha fazlasını yapabileceği konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ara vermiş olduğumuz, Türkiye’ye getirmiş olduğumuz vatandaşlarımızı, çalışanlarımızın daha fazlasını tekrar bu bölgeye göndereceğiz.” 

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de Libya’da çalışan Türklerin Türkiye’ye dönmesi konusunda sürdürülen çalışmalar için hükümete ve ilgili kurumlara teşekkür etti. 

Eren, Libya’da yaşanan problemin en kısa sürede çözülmesini ümit ettiklerini belirterek, ”Türk insanına istihdam ve ihracat için problemin kısa sürede çözülmesini ümit ediyoruz. Problem çözülsün ki Libya’daki şantiyelerimizi açalım. Zararlarımızı, kayıplarımızı en kısa sürede telafi edelim. İşlerimizi yapmak dileğimizdir” dedi.

Bakan Çağlayan, bir soru üzerine, Ortadoğu bölgesindeki 5 ülkeyle 7,5 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu ve bu ülkelere 4,5 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Dünya eksenini takip ettiklerini ve dünya ekonomisi nerede yoğunlaşıyorsa Türkiye’nin de orada olduğunu belirten Çağlayan, ”Önümüzdeki aylarda Endonezya’ya, Çin’e ve Hindistan’a gideceğiz. Dünyanın bütün ülkeleri ve bölgeleriyle proaktif bir şekilde temaslarımızı devam ettiriyoruz. Bir yerde azalabilir ama diğer yerdeki yeni imkanları, yeni pazarları devreye sokarak bu noktada gereken çalışmaları yapacağız” dedi.

AA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen