Paz. Nis 28th, 2024

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türkiye’de AKP iktidarıyla birlikte bir savcı prototipi oluşturulduğunu iddia ederek, şöyle dedi:

“Bu kişiler artık devletin ya da Cumhuriyetin savcısı değildirler. Hukuku korumak ya da maddi gerçeği tespit etmek umurlarında değildir. Bu savcılar, artık AKP’nin memuru olmuşlardır. Adalet Bakanlığı’nın bürokratı olmuşlardır. Delillere müdahale ederler, delilleri yönlendirirler, delilleri karartırlar. Hükümet tarafından özel olarak himaye edilirler.”

-“BU CESARETİ ADALET BAKANI’NDAN ALIYORLAR”-

Söz konusu savcıların bu cesareti Adalet Bakanı’ndan ve HSYK’dan aldığını savunan Kart, “Bu savcıların her türlü ihmali yapma marjları vardır. Zira onları himaye eden, onlara gaz veren bir siyasi iktidar vardır” dedi.

-SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK-

Yasal gerekliliklerin yapılması için Hakimler ve Savcılar Kanununda düzenlenmiş olan yer değiştirme ve meslekten ihraç yaptırımlarının uygulanması, gerekli yasal önlemlerin alınması için; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna beş olay ile ilgili bazı savcılar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Kart, başvuruları bu hafta yapacağını söyledi. Kart, söz konusu beş olayı ve savcıları ise şöyle tanımladı:

“Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı’nın kim olduğu bellidir.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin o tarihteki Aralık 2007’deki başsavcısı ve ilgili savcısı bellidir.

Silivri soruşturmaları kapsamında görev yapan savcıyı zaten ifade etmeye gerek yok.

1 milyar doları aşan kömür yolsuzluğunu Haziran 2009 ve sonrasında dosyayı sümen altı eden, örgütlü suç niteliğinde olan bir dosyanın re’sen soruşturulması gerekirken 4483 uygulamasını yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri gayet açıktır.

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen 3 Aralık 2008 tarih ve 9 sayılı soruşturma raporunda, AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu hakkında; gümrük kaçakçılığı ve evrakta sahtecilik iddiaları belgeleriyle birlikte raporlaştırıldığı halde; bu somut ve belgeye dayalı iddiaların soyut iddialardan ibaret olduğunu ifade ederler, yetmez dosyayı savcılıkta 1.5 yıl bekletirler, daha sonra da zaman aşımından dolayı takipsizlik kararı verirler. Savcının ismini vermeyeyim, sicil numarasını vereyim; 32432’dir.”

-“LİBYA’DA SESSİZ KALDILAR”-

Libya’da yaşanan olaylara da dikkat çeken Kart, “Filistin’deki insanların temel hakları konusunda temel hassasiyet gösteren birtakım birimlerin Mavi Marmara olayından söz ediyorum, insan hakları ve derneklerinden söz ediyorum, sefer düzenleyen kuruluşlardan söz ediyorum. Libya ile ilgili olarak insanlarımızın can güvenliğine yönelik olarak sessiz, duyarsız ve ilgisiz kalmalarını yadırgıyorum” dedi.

-“TBMM BAŞKANLIĞI BU KİTABIN DAĞITILMASINA NASIL GÖZ YUMDU?”-

Bir basın mensubunun, “Meclis’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili bir kitap dağıtıldı, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Kart, “Bu türlü çirkin provokatif, toplumda ayrışmayı, bölünmeyi, kutuplaşması yaratan yayınlara zaten hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerektiği açıktır” dedi.

“Önemli olan şu; bu nitelikte çirkin, düzeysiz, provokatif kitap ya da kitapları TBMM Başkanlığı, Meclis bünyesinde dağıtılmasına nasıl ve neden göz yumuyor” diyen Kart, şöyle dedi:

“İkinci olay; benzeri kitapları yayınladıkları ifade edilen bazı kişilere yönelik olarak yaratılan Silivri uygulamaları hükümet kaynaklı olarak yaratılan Silivri uygulamaları ortada iken belli bazı yazarlara yönelik olarak bakalım hükümet bu kitabı yayınlayan bu karalamayı yapan odakların üstüne gitme sorumluluğunu gösterebilecek mi? Ben bu konuda ümitli değilim. Çünkü bu ve buna benzer kitapların hükümete bağlı olan belli odaklar tarafından beslendiğini, himaye edildiğini maalesef öngörüyoruz. İnanıyorum ki olayı kişisel olarak da parti olarak da olayı takip edeceğiz. O kitap ve kitapları, yayınların kaynağını, onları himaye eden, onları kullanan iradenin kimliğini bir şekilde kamuoyuna deşifre edeceğiz.”

ANKA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen