Cts. Nis 27th, 2024

Türkan Yılmazer’in haberi

Rahmin kas tabakasından kaynaklanan, büyük oranda iyi huylu, kanserli olmayan kitleleler yani miyomlar bugün dünyada 5 kadından birini etkiliyor. 35 yaş üzerindeki kadınlarda menopoz dönemine kadar bir futbol topu kadar büyüyebilen ve ağrılara neden olan tümörlerin sebebi bilinmiyor ama tıp dünyası onları yok etmek için var gücüyle savaşıyor. Türkiye’de henüz yaygınlaşmayan bu yöntemi dünya bir süredir biliyor ve uyguluyor. Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Akademisi bilimsel kanıtlara dayanarak ’embolizasyon’un güvenli bir seçenek olduğunu 2008’de açıkladı.

Doç. Dr. Bülent Urman, yöntemi şöyle anlattı: Hastanın kasık bölgesine minik bir kesi ile yerleştirilen kateter aracılığıyla ilaç veriliyor. Miyomu besleyen ana damara yöneltilen ilaç damarı tıkıyor. Böylece miyomların beslenmesi, büyümesi önleniyor. Genel anestezi uygulanmadan, hasta uyanıkken operasyon gerçekleşiyor.

SağIıklı bebek için risk taşıyor

‘BİR miyom rahatsızlık vermiyorsa almayı tercih etmiyoruz’ diyen Doç. Dr. Bülent Urman şöyle konuştu: Rahim ana atardamar tıkanması ile doğurganlık ilişkisi henüz netleşmiş değil. Çünkü ana damarı tıkadığınızda, kan akışını da engellemiş oluyorsunuz. Oysa bir bebeğin büyüyebilmesi için rahimdeki kan akışının yüksek düzeyde olması gerekiyor. Sağlıklı bebek doğumuyla sonuçlanan vakalar olsa da ben tavsiye etmem.

Cinsel ilişki sırasında ağrıya dikkat

–  Uzun süren adet dönemi, pıhtılı kanama, aşırı kanamadan dolayı kansızlığın yol açtığı halsizlik.
– Karında büyüme.
– Karnın alt tarafında ağrı ve bası hissi.
– Bel ve bacak ağrıları.
– Cinsel birleşme sırasında ağrı.
– Sık sık idrara çıkma.
–  Kabızlık, gaz ve şişkinlik hissi.
–  Karında büyüme.
– Hamile kalamama.

Yara izi yok Embolizasyonun avantajları:

– Yara izi olmaz.
– Hastanede bir gece kalmak yeterlidir, günlük hayata dönüş çabuk olur.
– Rahmin alınmasına gerek kalmaz.

Akşam

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen